Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 1995

Dato: 15.02.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

John-Arne Balto (Sp): Jeg vil gjerne ta opp følgende spørsmål til helseministeren:

Indre Akershus Blad meldte 6. februar 1995 at det strømmer ut 1.800-2.000 liter vann i timen fra et borehull i fjellet i Himdalen i Aurskog-Høland, hvor det skal bygges et deponi for radioaktivt avfall.

Hvordan vil helseministeren vurdere en situasjon hvor undersøkelsene konkluderer med at det er betydelige grunnvannsressurser i området, med vannførende sprekkesoner i nærheten av det planlagte lokaliseringsstedet?

Statsråd Werner Christie: Som kjent har Stortinget vedtatt at det skal bygges et kombinert lager og deponi for lavt og middels radioaktivt avfall. Dette anlegget skal lokaliseres i Himdalen. Senere har Statsbygg fått overført ansvaret for denne byggesaken.

Som et ledd i arbeidet med dette må Statsbygg sende søknad om konsesjon for bygging og drift av anlegget til Sosial- og Helsedepartementet. Administrasjonsdepartementet har gjennom Statsbygg et overordnet ansvar for selve byggesaken, men det er Sosial- og Helsedepartementet som etter atomenergiloven har ansvaret for å behandle konsesjonssøknaden. Statens strålevern skal som fagmyndighet gi innstilling til departementet, og jeg vil også nevne at etter Stortingets ønske vil Det Internasjonale Atomenergibyrået i Wien, IAEA, i tillegg foreta en vurdering av prosjektet.

Konsesjonssøknaden må basere seg på omfattende sikkerhetsrapporter hvor også geologiske forhold vil være et viktig moment. Dersom det ved sikkerhetsvurderingene som skal utføres, avdekkes forhold som gjør Himdalen uegnet til formålet, vil konsesjon selvfølgelig ikke bli gitt.

Jeg kan i denne sammenhengen også nevne at det borehullet som er omtalt i Indre Akershus Blad, er boret av Statsbygg nettopp i forbindelse med de geologiske undersøkelser som nå gjøres, som et ledd i forberedelsen av konsesjonssøknaden. Rapport om de geologiske undersøkelsene vil bli offentliggjort av Statsbygg i løpet av få uker, og denne rapporten vil bli en del av bakgrunnsmaterialet for selve konsesjonssøknaden.

John-Arne Balto (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg vil understreke at det under hele prosessen fra myndighetenes side har blitt lagt vekt på at atomdeponiet skal ligge i god avstand fra aktive forkastninger og vannførende sprekksoner, og at deponiet ikke bør ligge i nærheten av eller i kontakt med grunnvannsressurser. Flertallet i energi- og miljøkomiteen uttrykte seg slik den gang saken var oppe til behandling her i Stortinget: « Når det gjeld spørsmålet om dei geologiske og hydrogeologiske tilhøva er tilfredsstillande utgreidd, så forutset fleirtalet at lageret/deponiet vert plassert i eit område der grunnvatninnslaget kan handterast av dreneringssystemet. »

Jeg kan i tillegg nevne at deponiet skal bygges i et område som sogner til to store vassdrag, nemlig den nedre delen av Glomma-vassdraget og Halden-vassdraget. Det knytter seg derfor stor spenning både på nedre Romerike og i Østfold til Regjeringens vurdering av undersøkelsene når det gjelder grunnvannsforholdene i Himdalen. Mitt tilleggsspørsmål er da: Kan Statsråden garantere at større forekomster av grunnvann i nærheten av lokaliseringsstedet vil føre til at konsesjon ikke blir gitt, og at man finner fram til en bedre lokalisering?

Statsråd Werner Christie: I denne sammenhengen finner jeg grunn til å vise til et svar jeg gav i spørretimen allerede i juni i fjor,* der jeg hevdet at dersom det i forbindelse med de undersøkelser som Statsbygg da skulle få utført, viste seg at grunnforholdene er av en slik art at deponiet ikke kan etableres på en forsvarlig måte, forutsetter jeg at det ikke vil bli fremmet noen konsesjonssøknad. Da vil saken med andre ord bli vurdert på nytt. Det har hele tiden vært en forutsetning at deponiet skal kunne etableres på en forsvarlig måte. Det var det jeg sa da, og det står jeg fortsatt ved.

*Riktig dato er 7. desember 1994.

John-Arne Balto (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg vil understreke at jeg er glad for de forsikringer som kom her i dag om at grunnvannsforholdene blir tillagt så stor vekt. Det er av avgjørende betydning for folket i nærområdene til Himdalen at disse forholdene blir underlagt de strengeste krav til sikkerhet, og at departementet følger opp det som helseministeren har understreket her i dag.

Presidenten: Me går vidare til spørsmål 27.