Stortinget - Møte onsdag den 5. april 1995

Dato: 05.04.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Kristin Krohn Devold (H): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til næringsministeren:

Dagens skatte- og avskrivningsregler for oljeselskapene knyttet til eie eller leie av flytende plattformer m.v. gir oljeselskapene kunstige stimulanser til eierskap og diskriminerer norske rederier.

Når vil nærings- og energiministeren følge opp NORSOK-innstillingen og foreslå konkrete endringer for å rette opp denne skjevheten?

Statsråd Jens Stoltenberg: Som representanten Krohn Devold påpeker, er det forskjeller i skatte- og avskrivningsreglene knyttet til eie og leie av flytende plattformer. Dersom oljeselskapene eier en flytende plattform, kommer den inn under petroleumsskatteloven, og dersom plattformen leies, kommer den inn under det ordinære landskattregimet. I NORSOK-rapporten, som representanten Krohn Devold viser til, foreslås det at denne forskjellen rettes opp ved at det gis adgang til friinntekt, som er en 30 % ekstra avskrivning av investeringene på oljeselskapenes hånd ved leie av flyttbare produksjonsenheter på kontinentalsokkelen.

Det er imidlertid slik at verdien av finansieringsfordelen som følger av rentefradraget i særskatten, har større betydning for den skattemessige fordel et oljeselskap har ved å eie framfor å leie enn de forskjeller som skapes av ulike avskrivningsregler og friinntekt. Det vil derfor ikke være hensiktsmessig å innføre friinntekt på leiebeløpet isolert sett, uten å se dette i sammenheng med skattesystemet generelt. Når det gjelder en eventuell gjennomgang av petroleumsskattesystemet generelt, er det ikke mulig å si noe om når en slik gjennomgang vil kunne foreligge.

Kristin Krohn Devold (H): NORSOK-utvalget, også kalt Stoltenberg-utvalget, burde forplikte statsråden noe mer enn det han gav inntrykk av her.

Norske offshoreentreprenører opplever nå at innretninger som er under bygging eller planlegging, ikke er aktuelle for oppdrag på norsk sokkel, fordi det gir en skattemessig ekstrakostnad å leie slike innretninger. Næringskomiteen var på besøk i Singapore. Vi så Statoils nye boreskip under bygging for retur med oppdrag på norsk sokkel, og ved siden av lå Smedvigs boreskip under bygging, utestengt fra norsk sokkel av skattemessige grunner. Statsråden kan umulig mene at et slags omvendt internasjonaliseringsprinsipp skal gjelde, nemlig at vi skal få til internasjonalisering ved å nekte norske selskap oppdrag på norsk sokkel.

Statsråd Jens Stoltenberg: Vi skal selvfølgelig gå gjennom og vurdere de forslagene som ligger i NORSOK-rapporten. Vi skal også på en tjenlig måte følge opp og komme med en vurdering av gjennomgangen overfor Stortinget. Det jeg forsøkte å få fram i mitt svar, er at spørsmålet om friinntekt og petroleumsskattlegging og forskjellen på å eie og leie plattformer inngår i et større hele. Det er riktig at man ved å eie en plattform får et annet skatteregime enn hvis man leier den. Man får f.eks. friinntekt og raskere avskrivningsmuligheter ved å eie og komme inn under petroleumsskatteloven enn ved å komme inn under landskattregimet. På den annen side er jo marginalskattesatsen for oljebeskatningen 78 %, mens den på land er 28 %. Derfor er det ikke åpenbart at det er en fordel for rederne at de kommer inn under oljebeskatningen, fordi det er noen plusser og minuser i det som gjør at man ikke bare kan ta ut en del og si at den er mer fordelaktig, man må også se det i forhold til resten av skattesystemet.

Kristin Krohn Devold (H): Nei, det er mulig at det ikke er åpenbart at offshorerederiene tjener på det, men de ser i hvert fall slik på det, at de tjener på det. Derfor har de bedt om likebehandling. Dette var jo også et tema under debatten om petroleumsmeldingen som vi hadde i fjor.

Men jeg vil be næringsministeren avkrefte en argumentasjon som føres. Det ymtes nemlig av og til om at den egentlige grunnen til den skattemessige forskjellen er at oljeselskaper støtter mer opp under norske industrileveranser, og at det er derfor man har den skattemessige forskjellen. Jeg håper statsråden tar avstand fra en slik argumentasjon, da han er vel kjent med at i forbindelse med byggingen av skip i Singapore, der Statoil bygger ett skip og Smedvig bygger ett skip, har de den samme politikken for norske underleveranser, og at det i hvert fall i det tilfellet ikke er grunnlag for slike luftige argumenter for å forklare forskjellsbehandlingen.

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg skal være forsiktig med å si at noe er åpenbart, men det som er relativt åpenbart, er at hvis rederiene fikk anledning til den samme avskrivningen - 30 % ekstraavskrivning - på leie av plattformer som de som eier plattformene, har, så ville de tjene på det. Men så forsøkte jeg å si at da måtte de i tilfelle også være innstilt på å komme inn under resten av det oljeskattesystemet som oljeselskapene har, og de har en marginalskatt ikke på 28 %, men på 78 %. Og hvis vi tar den helheten, er det noen plusser og minuser som gjør at det ikke er så åpenbart lenger at de vil tjene på å bli skattlagt som oljeselskaper, hvis det er det de ønsker.

I de studiene som er blitt foretatt av dette, er det mye som tyder på at det ikke er selve avskrivningsreglene som gjør at det er billigere å eie enn å leie plattformer, men simpelthen det faktum at siden man har 78 % skatt på marginen for faste oljeplattformer, er det fradragsreglene på renteinntekter som gjør at det blir billigere å eie enn å leie. Det understreker at man ikke kan se på bare friinntekten i seg selv, man må se på de totale skattesystemer.