Stortinget - Møte onsdag den 5. april 1995

Dato: 05.04.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Ola T Lånke (KrF):

I Trondheim driver en av de større riksavisene organisert dørsalg på søndag formiddagstid. Det kan reises tvil om det er lovhjemmel for slikt salg.

Vil statsråden bidra til at det blir stanset?

Statsråd Jens Stoltenberg: Dørsalg reguleres av bestemmelsene i handelsloven. Handelslovens utgangspunkt er at såkalt oppsøkende handelsvirksomhet med annet enn dagligvarer er tillatt. Det eneste som kreves, er at virksomheten registreres hos fylkesmannen. Kommunen kan imidlertid forby oppsøkende handel også med andre varer, men kun når hensynet til den stasjonære handelen i lokalsamfunnet tilsier det. Jeg vil anta at slike hensyn ikke er de mest framtredende når det gjelder dørsalg av aviser i byområder.

Både åpningstidsloven og lov om helgedagsfred har generelle bestemmelser som setter visse grenser for aktivitet som kan finne sted på søndager. Det er imidlertid på det rene at ingen av disse to lovene regulerer den type virksomhet som representanten Lånke tar opp i sitt spørsmål.

Handelsloven på sin side har en generell bestemmelse om at « handelsvirksomhet skal utøves i samsvar med god forretningsskikk ». Dette er en såkalt rettslig standard som setter opp en rettesnor for hvordan en virksomhet skal drives, og er ingen reaksjonsbestemmelse. Hva som ligger i en slik rettslig standard, vil nødvendigvis måtte variere over tid. Det er etter min mening uansett tvilsomt om det kan sies å være i strid med god forretningsskikk å tilby folk søndagsaviser på døren søndag formiddag. Når man vurderer kravet til god forretningsskikk, er det naturlig å se handelsnæringen, herunder oppsøkende handelsvirksomhet, i lys av samfunnsutviklingen for øvrig.

Ola T Lånke (KrF): Jeg takker statsråden for svaret, og etter det jeg skjønner, er han ikke innstilt på å gjøre noe med dette. Etter at spørsmålet ble innlevert, har jeg funnet ut at det er mer enn én avis som driver dørsalg på søndager, og at det visstnok skjer mange steder i landet.

Statsråden viste til helligdagsloven, som ble vedtatt tidligere i år, hvor det heter at ingen må forstyrre helligdagsfreden med utilbørlig larm. Jeg vil hevde at oppsøkende salg søndag formiddag er et utilbørlig innbrudd i privatlivets fred, uansett hvilken vare som selges, selv om det ikke akkurat er så larmende. Salget bidrar til å forstyrre helligdagsfreden og til å gjøre søndagen enda mer lik de andre dagene. Poenget med å ha en helligdag er at vi skal ha en dag som er annerledes, hvor vi kan finne oss selv igjen. Organisering av dørsalg representerer derfor en utglidning som bør stanses før det tar overhånd. Mitt tilleggsspørsmål er: Ser statsråden dette problemet med utglidning, og kan han i tilfelle tenke seg å gjøre noe for å motvirke en slik utglidning?

Statsråd Jens Stoltenberg: Vi er alle enige om at vi bør hegne om og ta vare på helligdagsfreden. Spørsmålet er om dørsalg av aviser ødelegger den, og om vi har lovhjemmel til å forby det. Vår vurdering er for det første at dørsalg av aviser ikke er noe som kan sies å ødelegge helligdagsfreden, og for det andre at det i hvert fall ikke er vår fortolkning av lovverket at vi kan forby det.

Ola T Lånke (KrF): Jeg takker igjen statsråden for svaret, og jeg er glad for at han ser poenget med å verne om helligdagen. Et forhold til som må tas med i betraktning her, er at denne salgsvirksomheten utøves av barn og ungdom ned til 13-årsalderen. Disse lokkes med fortjeneste for å bruke søndagen til avissalg, og det er lett å forstå at yngre mennesker kan ha vanskelig for å motstå fristelsen til å tjene noen slanter på denne måten, og at foreldre kanskje synes det er vanskelig å si nei til det. Men det må være grunn til å spørre om ikke dette er å oppdra ungdommen til en uheldig livsstil, der de materielle verdier skal settes foran alt, også på helligdagen. Jeg vil derfor spørre statsråden til slutt om han er uenig i en slik betraktning.

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg kan ikke se noe vesentlig skille mellom at ungdom står i en kiosk og selger aviser eller at ungdom går på døren og selger aviser på en søndag. Det forutsetter selvfølgelig at enten arbeidet skjer i en kiosk eller i en forretning eller på døren, skjer det innenfor de regler som gjelder for arbeidsmiljøet og innenfor arbeidsbestemmelsene for øvrig. Men skjer det innenfor de reglene, kan jeg ikke se at det er å framelske materielle verdier noe mer om ungdom selger aviser på den ene eller den andre måten.