Stortinget - Møte onsdag den 31. januar 1996

Dato: 31.01.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Kjellaug Nakkim (H): Jeg stiller følgende spørsmål til samferdselsministeren:

NSB har gjort millioninvesteringer i nye dobbeltspor på Østfoldbanen og Vestfoldbanen, men de tåler ikke norske vinterforhold. Telehiv og forskyvninger i grunnforholdene fører til at togene den siste tiden har hatt redusert fart. Dette kan medføre omfattende og kostbare utbedringer.

Hvem har ansvaret for denne miseren?

Statsråd Kjell Opseth: Telen har gjeve problem på nokre parti med dobbeltspor på Østfoldbanen og Vestfoldbanen, og dette medfører at det er innført redusert fart på desse partia.

NSB har opplyst at grunnen til dette er at høgda på fyllingane ikkje har vore heilt samstemd med den typen fyllmasse som er nytta. NSB har gjennom dei siste ti åra systematisk arbeidd med telesikring av utsette baneparti, og er difor godt kjende med telehivproblematikken. NSB tek på seg ansvaret for dei problema som har oppstått, og reknar med at naudsynt telesikring av dei nye dobbeltspora samla vil koste om lag 18 mill. kr.

NSB vil setje i gang utbetringsarbeid så snart grunnen er telefri. Sjølve arbeidet vil kunne gjennomførast i løpet av nokre veker.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg så for en tid siden at NSB søkte etter telesjef. Humoristisk sett kunne man da si at de rekker kanskje å tilsette telesjefen før problemet med solslyng oppstår!

Men for å legge spøk til side: Jeg er glad for at statsråden svarer at NSB påtar seg ansvaret for miseren. Men jeg synes nok at statsråden tar noe lett på spørsmålet, og han gir også uttrykk for et noe annet svar enn hva NSB selv har uttalt til media. Ifølge de uttalelsene har entreprenørene fulgt NSBs standardkrav og forskrifter. Mitt spørsmål er da: Er det forskriftene og standardkravene som er for dårlige? Jeg vet at man nok diskuterer det, men hvilke endringer vil man foreta i dette?

Statsråd Kjell Opseth: Eg held meg til det som NSB sjølve har hatt som grunngjeving for at dei har fått desse problema, og det er at høgda på fyllingane ikkje har vore heilt samstemd med den typen fyllmasse som er nytta. Anna grunngjeving kan eg ikkje gje. Vi får berre vere glade for at kostnadene ved å rette på dette er relativt små.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Jeg håper at statsråden nå har fått de rette opplysningene om dette, og at man får så små kostnader som man her antyder. Fungerende banesjef på Østfoldbanen er nemlig ikke like sikker. Hun uttaler at hun venter på rapport fra geoteknikerne, og hun antyder at muligheten for at man må grave opp hele sporet igjen, er til stede. Men hun antyder også at det kanskje kan være tilstrekkelig å plassere frostsikringsmatter under skinnene. Jeg håper det ikke blir sånn at man nå forsøker seg på en billig løsning i første omgang, for så å ende opp med å måtte ta mer omfattende arbeider.

Presidenten: Vi går så til spørsmål 18.