Stortinget - Møte onsdag den 21. februar 1996

Dato: 21.02.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Miljøverndepartementet har nylig besluttet hvilke kommuner som skal være med i prosjektet « Bærekraftige lokalsamfunn ». Stavanger kommune var med i vurderingene helt inn i sluttfasen av utvelgelsen. Så var ikke tilfellet for Fredrikstad, som likevel fikk komme med. Ingen storbyer er nå tatt med i prosjektet.

Hvilke kriterier har departementet lagt til grunn for sine endelige vurderinger?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Prosjektet « Bærekraftige lokalsamfunn » er et samarbeidsprosjekt mellom sentrale miljøvernmyndigheter, forbrukere, næringsliv og kommuner under ledelse av Statens forurensningstilsyn. Hensikten er å sette i gang prosesser lokalt for å endre produksjons- og forbruksmønstre i en mer bærekraftig retning. Foruten å styre prosjektet skal SFT gi faglige råd underveis, utvikle nødvendige indikatorer for å kunne følge utviklingen, avdekke kunnskapshull og være ansvarlig for rapporteringen om prosjektet.

Røros, Hurum, Fredrikstad, Kristiansand, Stavanger, Flora og Steigen er valgt som deltakere i prosjektet. Utvalget av kommuner er gjort i samarbeid med en referansegruppe bestående av representanter for Næringslivets Hovedorganisasjon, Kommunenes Sentralforbund, Miljøheimevernet og GRIP senter, i tillegg til SFT.

Kriteriene som ligger til grunn for SFTs forslag til valg av kommuner, er som følger:

  • Både innlands-, kyst- og bykommuner bør være med i prosjektet, og flere landsdeler bør være representert.
  • Det må være et potensial for bred medvirkning fra ulike aktører i kommunen.
  • Kommunen bør ha et næringsgrunnlag som er slik at erfaringer kan overføres til andre kommuner.
  • Prosjektet må være forankret i ledelsen i kommunen og næringslivet.
  • Kommunen bør ha en sentral innkjøpsfunksjon.
  • Kommunen bør ha tilgang på utredningskapasitet.
  • I tillegg er kommunens eget forslag til profil på prosjektet vektlagt.

Gjennomføringen av prosjektet i de enkelte kommunene vil bli koordinert med andre prosjekter i regi av miljøvernforvaltningen, slik som «Miljøvern i kommunene» og miljøbyprosjektet.

For å kunne følge opp kommunene best mulig ønsket SFT i utgangspunktet bare å ha med seks kommuner i prosjektet. Kommunene har vist stor interesse for prosjektet og har store forventninger til SFT. Det er derfor nødvendig å begrense antall deltakere.

Både Fredrikstad og Stavanger var blant de kommunene som tilfredsstilte kriteriene for å delta i prosjektet. Fredrikstad har i tillegg bl.a. vektlagt koblingen til kommunens arbeid med miljø- og ressursindikatorer. Dette er sentralt for å kunne måle effekten av de tiltakene som blir iverksatt. Stavanger har bl.a. et godt utgangspunkt for bred medvirkning fra næringslivet og har vist et stort engasjement for å være med i prosjektet. Dette ser jeg som svært positivt. På denne bakgrunn har vi besluttet at prosjektet skal omfatte sju kommuner, inkludert både Fredrikstad og Stavanger.

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg takker statsråden for det positive svaret. Jeg står her med avslaget fra SFT, og jeg kan sitere:

Dessverre må vi meddele at Deres kommune ikke ble med i prosjektet.

Det skapte selvfølgelig mistanke om at det var helt andre kriterier enn de rent faglige som var avgjørende i sluttfasen, og det kunne ha blitt en svært pinlig sak for miljøvernministeren. Derfor er jeg, for å bruke hans eget folkelige språk, glad for at han har tatt til vettet. Det er et fornuftig valg også fordi vi nå får en storby med i prosjektet, som er viktig i forhold til miljøhensyn. Det er også fornuftig fordi det ikke er første gangen dette skjer med Stavanger kommune. Stavanger søkte om å bli miljøby, fikk avslag - Fredrikstad ble med. Stavanger ble oppmuntret til å søke pilotprosjekt på kildesortering, byen var en av de tre byene som var aktuelle - og ble nok en gang satt utenfor. Stavanger ble ikke med i etablering av et nytt system for overvåking av luftforurensning, det er ingen målestasjon i Stavanger by, og vi kan fortsette.

Stavanger har etablert en stiftelse, Grønn By. Nå kan dette følges opp med prosjekt « Bærekraftige lokalsamfunn », og derfor er jeg glad for at trenden nå er snudd med denne avgjørelsen.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg ble jo meget nysgjerrig nå når representanten Frafjord Johnson antydet at det kunne foreligge mistanke om andre kriterier enn de rent saklige og faglige. Men det får vi kanskje ta ute i korridoren, for å få brakt på det rene hva det kunne dreie seg om.

For øvrig må jeg bare understreke det som Frafjord Johnson sier: Stavanger har holdt en høy og aktiv profil når det gjelder miljøarbeidet, og gjennomført en rekke forskjellige tiltak som de i aller høyeste grad fortjener honnør for. Det er noe som jeg også kan si om en del andre byer og kommuner - etter hvert nokså mange - og det er jeg selvfølgelig veldig glad for. Så det å foreta utvalget her har jo ikke vært helt enkelt, men jeg syns det er veldig tilfredsstillende at Stavanger nå blir med. De har i høy grad noe å bidra med, og jeg tror at de vil være med og styrke hele prosjektet slik at resultatene blir så bra som vi forventer.