Stortinget - Møte onsdag den 21. februar 1996

Dato: 21.02.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Fridtjof Frank Gundersen (Frp): Jeg vil gjerne stille justisministeren følgende spørsmål:

Utlendinger kan utvises dersom de her i landet er ilagt fengselsstraff.

Omfattes opplysning om en bestemt utlending som er besluttet utvist, av offentlighetsloven, eller er den belagt med taushetsplikt?

Statsråd Grete Faremo: Som hovedregel er forvaltningens saksdokumenter offentlige i henhold til offentlighetsloven § 2. Saksdokumenter, journaler og registre i utlendingssaker og statsborgersaker kan likevel unntas offentlighet i medhold av forskrift av 14. februar 1986 nr. 351 V nr. 8.

Alle utlendinger som søker om oppholdstillatelse, asyl, statsborgerskap, visum o.l., registreres i et eget register, det såkalte Fremkon. Her registreres også utvisningsvedtak. Registret ble opprettet etter konsesjon fra Datatilsynet 15. november 1989. Registret inneholder en rekke personopplysninger og opplysninger om hva slags oppholdsgrunnlag en utlending har. Formålet med registreringen er at opplysningene skal anvendes i forbindelse med myndighetenes forvaltning av utlendings- og statsborgerlovgivningen.

Når man vurderer i hvilken utstrekning allmennheten skal kunne gjøre seg kjent med resultatet i utlendingssaker, må det legges avgjørende vekt på norske myndigheters plikt til å ivareta personvernet og hindre at personopplysninger spres unødig.

Fremkon-konsesjonen begrenser derfor adgangen til å utlevere personopplysninger fra registeret. Det heter i konsesjonens punkt 4.3.3:

Utlevering til private kan bare skje i den utstrekning dette ikke strider mot lovbestemt taushetsplikt, og kan bare gjelde forespørsler om hvordan saken står.

Utlendingsdirektoratet, som er ansvarlig for registeret, bad om en utdyping av dette punktet, og i brev av 22. oktober 1990 uttaler Datatilsynet at bestemmelsen også omfatter « resultatet i en utlendings sak », og at utlevering av slike opplysninger bør forbeholdes de referanser utlendingen selv oppgir, eller som det ellers er naturlig å gi opplysningene til, f.eks. arbeidsgiver og skole.

Departementet ser for tiden nærmere på forholdet mellom de nevnte konsesjonsvilkårene og forvaltningslovens taushetspliktsregler.

Fridtjof Frank Gundersen (Frp): Jeg takker justisministeren for svaret. Jeg forstår det slik at rettstilstanden nå er den at hvis en utlending f.eks. på grunn av voldtekt og overfall på en drosjesjåfør blir dømt til to års ubetinget fengsel, er det ikke mulig for den norske offentlighet å vite hvorvidt vedkommende etter at han har sonet sin dom, blir utvist fra landet. Er det riktig oppfattet?

Statsråd Grete Faremo: Jeg tror det er en rekke problemstillinger som kan reises i kjølvannet av den konsesjonen som i sin tid er gitt av Datatilsynet for bruk av det såkalte Fremkon-systemet. Ikke minst i lys av at offentlighetsloven er endret de senere år til bl.a. å omfatte regler om meroffentlighet, finner departementet det riktig å se nærmere på disse reglene med sikte på å kunne klargjøre både spørsmål lik det representanten Fridtjof Frank Gundersen var inne på, og en rekke andre spørsmål, og nettopp gå inn og se på hvilke opplysninger det er man etter forvaltningsloven § 13 må holde unna, og hvilke det er naturlig at man vurderer i lys av bl.a. regelen om meroffentlighet.