Stortinget - Møte onsdag den 21. februar 1996

Dato: 21.02.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å stille forsvarsministeren følgende spørsmål:

Ifølge oppslag i media har feilutbetalinger av lønn, regnskapsrot og svinn i pengekassen ført til at Forsvaret må avskrive i overkant av 2,2 mill. kroner som tapt i 1995, fordelt på 158 forskjellige saker. Dette er penger som Forsvaret ikke regner med å få igjen. Tabbene påfører skattebetalerne ekstra utgifter.

Hva vil statsråden foreta seg for å hindre gjentakelser?

Statsråd Jørgen Kosmo: Jeg vil først få gi noen korte kommentarer som jeg håper vil nyansere oppfatningen om at Forsvarets avskrivning av 2,2 mill. kr i 1995 automatisk betyr tap for skattebetalerne. En gjennomgang av rapporten som medieoppslaget i Aftenposten bygger på, vil vise at ca 625.000 kr utgjør mindreutgifter ved andre statsetater, herav er 574.000 kr ikke refunderte sykeutgifter for forsvarsattacheen i Washington og 51.000 kr er forsinkelsesrenter for sen innbetaling av eiendomsskatt, mens ca 355.000 kr representerer rene utposteringer for å få ryddet opp i gamle poster i balanseregnskapet, altså ikke tap av penger. Følgelig utgjør nettotapet for statens vedkommende i overkant av 1,2 mill. kr. Det er i denne sammenheng ikke uvesentlig å se tapet opp mot Forsvarets omfattende virksomhet. Vi har en stor og kompleks organisasjon som teller 26.260 ansatte i tillegg til at det forvaltes 24 milliarder kr på årsbasis, herav personellutgifter i størrelsesorden 8,5 milliarder kr. Vi må likevel være åpne for forbedringer for å tilstrebe færrest mulig feilutbetalinger, og det mener jeg at vi er.

Når det gjelder mulighetene for å få redusert feilutbetalingene ytterligere, er lønnsadministrasjonen, slik jeg ser det, den sektor som har størst forbedringspotensial. Den har i flere år vært gjenstand for kritikk i forbindelse med Riksrevisjonens antegnelser til statsregnskapet. Dette er uheldig, og vi tar kritikken på alvor. Vi har derfor satt oss som mål å heve kvaliteten på dette området.

Det er satset offensivt, særlig de to siste årene, for å kartlegge de uheldige sidene ved lønnsforvaltningen i Forsvaret. Som et ledd i en slik satsing er det i 1994 og 1995 foretatt en studie for å identifisere svakheter og legge fram forslag til forbedringer. Med bakgrunn i denne studien er en rekke tiltak under iverksetting og oppfølging. Jeg kan kort nevne nye retningslinjer for avskrivninger og saksbehandling i feilutbetalingssaker, forenkling og reforhandling av særavtaler, forbedring av internkontroll og lønnsrevisjon samt opprettelse av en sentral økonomistab i Forsvarets overkommando. Denne vil bl.a. omfatte en felles administrativ og faglig ledelse for lønnsadministrasjonen til erstatning for dagens ordning med forsvarsgrenvise lønnskontorer. Dette mener jeg vil gi en betydelig mer ensartet praksis, bedre ressursutnyttelse, styrket kontroll og mulighet til kvalitetsmessig videreutvikling av lønnsadministrasjonen.

Jeg er spesielt opptatt av at vi må få til en raskere saksbehandling i feilutbetalingssaker. En raskere saksbehandling gjør det også lettere å kreve inn feilutbetalinger. Vi har dessverre tilfeller der slike saker har versert i flere år, og dette gjør det ofte vanskelig å gjøre ansvar gjeldende overfor implisert personell.

Avslutningsvis vil jeg si at vi har klare målsettinger om å bedre lønnsadministrasjonen i Forsvaret i årene fremover, og vi har kommet godt i gang. Selv om det ideelle mål må være å unngå feilutbetalinger, er det neppe realistisk, sett på bakgrunn av Forsvarets store og omfattende organisasjon, at dette skal kunne bli redusert til null i årene som kommer.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er for så vidt fornøyd med det statsråden her gir uttrykk for, som går på forbedring av rutiner både når det gjelder saksbehandling og på andre måter, som gjør at man skal makte å håndtere dette kanskje bedre enn man har gjort til nå.

Det beløp vi snakker om her, er ikke mye i en stor sammenheng. Det er vi enig i. Men det er viktig at statsråden ikke forsøker å bagatellisere denne type rot og sommel. Av hensyn til tilliten til Forsvaret i en tid med knapphet på ressurser er det viktig at statsråden utøver vilje og handlekraft til å rydde opp.

Statsråd Jørgen Kosmo: Nei, jeg ønsker aldeles ikke å bagatellisere dette. Det er viktig, som det blir sagt her, at vi gjør hva vi kan for å forebygge at slike ting skjer. På den annen side må det være litt sammenheng mellom de reaksjonene som iverksettes overfor vedkommende som har gjort en tabbe, og mengden av arbeid og det store ansvar som vedkommende har. Derfor er jeg ikke med på at det liksom ropes på blod hver gang det gjøres noe galt, men noe kan gjøres også sentralt i Forsvaret for å bedre arbeidsforholdene og rutinene for å løse problemene. Det er ikke løsningen på alle problemer å avsette folk, det kan være en løsning å ta det litt med ro, puste rolig gjennom nesen og bedre rutinene. Dessuten gadd jeg se den organisasjon, privat eller offentlig, med en så stor og omfattende virksomhet som Forsvaret har, som har så god orden i sine regnskaper!

Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg kan berolige ham med at jeg ikke er ute etter å ta enkeltpersoner. Det handler rett og slett om et viktig prinsipp, nemlig å sørge for å forbedre de rutiner man har i Forsvaret, og som jeg med min bakgrunn i Forsvaret vet kan være bra, svært bra. Men om ting er bra, er det alltids muligheter for forbedringer, og det er det jeg konstaterer at statsråden nå gir uttrykk for at de ønsker å ta fatt i, så sånn sett er vi ikke uenig. Men jeg har også i hans siste svar oppdaget forsøk på å bagatellisere det som har skjedd, og det er jeg sterkt uenig i.