Stortinget - Møte onsdag den 21. februar 1996

Dato: 21.02.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 29

Marit Arnstad (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

Norge går inn for et totalforbud mot antipersonellminer, og forsvarsministeren har garantert at slike miner ikke vil bli brukt i det norske forsvaret.

Er det likevel aktuelt å bruke antipersonellminer som tennere for stridsvognsminer?

Statsråd Jørgen Kosmo: I mitt brev til Stortingets utenrikskomite av 31. mai 1995, inntatt som vedlegg i Innst.S.nr.186 (1994-1995), uttalte jeg bl.a. følgende:

« Personellmine M-14 tas ut av operativ bruk som personellmine, og komponenter vurderes nyttet for å oppgradere våre eldste stridsvognminer.
Forsvaret vil etter dette disponere stridsvognminer og sektorminer. »

I tråd med dette ble Forsvarets overkommando i fjor bedt om å ta M-14 ut av operativ bruk samt foreta en teknisk vurdering av mulighetene for å bruke komponenter fra M-14 for å oppgradere Forsvarets stridsvognsminer, herunder vurdere å benytte komponenter som tennere i stridsvognsminene. Samtidig har Forsvarsdepartementet gjort det klart for Forsvarets overkommando at en eventuell omdisponering av slike komponenter utelukkende vil bli godtatt dersom minene ikke lenger blir å anse som antipersonellminer, slik dette er definert i FN-konvensjonen av 1981 om inhumane våpen, i samsvar med Stortingets vedtak av 6. juni 1995. Dette vil si at det under ingen omstendigheter har vært aktuelt for Forsvarsdepartementet å godkjenne en teknisk løsning som innebærer at stridsvognsminer utløses ved en persons nærvær, nærhet eller berøring.

Forsvarets overkommando har nylig avsluttet vurderingen og meddelt Forsvarsdepartementet at en ikke vil anbefale å benytte komponenter fra antipersonellmine M-14 til å oppgradere stridsvognsminer. Svaret på representanten Arnstads spørsmål er derfor at det ikke er aktuelt å bruke antipersonellminer som tennere for stridsvognsminer.