Stortinget - Møte onsdag den 21. februar 1996

Dato: 21.02.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 31

Per Olaf Lundteigen (Sp):

Heimevernsskolen på Torpo har i over 7 år hatt nedleggingsspøkelset hengende over seg. I brev av 10. oktober 1995 fra Forsvarets overkommando til Forsvarets bygningstjeneste ble det imidlertid gitt grønt lys til oppgradering/utbedring av Torpomoen leir for om lag 10 mill. kroner med oppstart i 1996 og avslutning i 1997.

Hvorfor har Forsvarsdepartementet gitt stoppordre på dette prosjektet?

Statsråd Jørgen Kosmo: Heimevernets utdanningsordninger og skolevirksomhet har vært vurdert ved ulike anledninger, senest som del av grunnlagsutredningene for St.prp.nr.70 (1994-1995) Om Heimevernets framtidige organisasjon.

Som kjent er det i proposisjonen ikke framlagt noe forslag til endringer i Heimevernets utdanningsordninger eller forslag til endret lokalisering av HV-skolene, dette fordi jeg på angjeldende tidspunkt ikke anså at vi var rede til å foreslå slike tiltak. I løpet av en periode på 2-5 år regner jeg med å få utredet en mer samordnet løsning for HV-skolene.

Med utgangspunkt i ovennevnte og med sikte på å få en mest mulig rasjonell og kostnadseffektiv utnyttelse av Forsvarets samlede ressurser, har forsvarssjefen signalisert at det vil bli gjennomført en fornyet vurdering av HVs utdanningsvirksomhet. Dette er for øvrig i tråd med de oppdrag departementet tidligere har gitt i sakens anledning og i samsvar med de overordnede målene for omstilling av Forsvaret som er trukket opp i St.meld.nr.16 (1992-1993).

De byggeprosjekter som er aktuelle, representerer en opprustning av Torpomoen og Syningen øvingsfelt og er ikke kritisk for den daglige drift ved HV-skolen. Det er planlagt i alt fire prosjekter til en samlet kostnad på ca 10 mill. kr:

  • erstatning av to ex-tyske forlegningsbrakker med en ny
  • ombygging av magasin til undervisning
  • erstatning av en eldre garasje med ny
  • sanitærbygg på Syningen øvingsfelt

Det vil i løpt av en periode på 2-5 år bli gjennomført en samlet vurdering av utdanningsvirksomheten i HV. Da dette også kan få konsekvenser for HV-skolen på Torpo, ønsker departementet på nåværende tidspunkt ikke å igangsette de aktuelle byggeprosjekter. Tidsperspektivet for utredning må ses i sammenheng med gjennomføringen av øvrige endringer i fredsorganisasjonen.

Per Olaf Lundteigen (Sp): Det som diskuteres nå, er ikke nye byggeprosjekter, det har vært med i langtidsplanen for Heimevernet. Heimevernets prioriteringsliste for sekkeposten Diverse byggetiltak for 1996 er satt opp, og de omdiskuterte pengene til Torpomoen er inne her. Av hensyn til Heimevernets utdanningsplaner er det viktig at bygging av ny elevforlegning på Torpo gjennomføres i 1996. HV-skolen på Torpo utdanner 800 befal i året, har utvekslingsavtale med US National Guard, er øvingssenter for HV-distrikt 06 og benyttes av Ingeniørregimentet på Hønefoss.

Forsvarsministeren var inne på St.prp.nr.70 Om HVs framtidige organisasjon. Der står det følgende:

Det legges i proposisjonen ikke frem forslag til endringer i Heimevernets utdanningsordninger, eller forslag til endret lokalisering av HV-skolene.

Jeg ble ganske overrasket over svaret og vil spørre forsvarsministeren: Står ikke Forsvarsdepartementet lenger bak den refererte formulering i St.prp.nr.70 om HVs utdanningsordninger?

Statsråd Jørgen Kosmo: Det gjør vi selvsagt. Det var det jeg redegjorde for i svaret mitt. Men samtidig varslet jeg at forsvarssjefen på oppdrag fra Forsvarsdepartementet skal se på utdanningsordningen i Heimevernet. Det har også Generalinspektøren for Heimevernet ønsket og bedt om å få lov til å gjøre. Det skulle sannelig ha tatt seg ut om jeg hadde sagt ja til 10 mill. kr i bevilgning i år, og så hadde det kommet opp et forslag fra heimevernsstaben og forsvarsstaben om å legge ned Torpomoen til neste år. Da skulle det blitt livlig. Jeg foretrekker derfor å vente med å si ja til disse utbyggingsprosjektene til utredningen om det framtidige utdanningssystemet i Heimevernet er ferdig.

Per Olaf Lundteigen (Sp): Den refererte formuleringen i St.prp.nr.70 er helt klar:

Det legges i proposisjonen ikke frem forslag til endringer i Heimevernets utdanningsordninger, eller forslag til endret lokalisering av HV-skolene.

Hele det politiske miljø, hele HV-organisasjonen har jo oppfattet dette på en slik måte at HV-utdanningen - befalsutdanningen - ikke skulle legges opp og bli endret. Den omdiskuterte investering ligger inne i de planer som forutsetter det, og når forsvarsministeren nå sier at planene for investering på Torpomoen utsettes i to - fem år, er vi da i en ny situasjon i forhold til behandlingen av St.prp.nr.70. Jeg er svært overrasket over at forsvarsministeren opererer med to holdninger til HVs utdanningsordninger, én i proposisjonen og én i det svaret som nå ble gitt.

Statsråd Jørgen Kosmo: Som jeg sa i svaret mitt: På det tidspunktet vi la fram stortingsproposisjonen om samordning av hele HV, var det ikke gjort noen utredninger fra heimevernsstaben og forsvarssjefen på det framtidige utdanningssystem i Heimevernet slik at vi kunne ta noen beslutning om det. Derfor foreslo vi ikke noen endringer. Men jeg har aldri sagt, og jeg vil bli svært overrasket om HV-staben har gitt uttrykk for det, at alt skulle være som det var i den framtidige utdanningsordningen i Heimevernet, for det ville være det stikk motsatte av det som det er behov for. Det er klart at vi blir nødt til å se på utdanningsordningen i HV i framtiden, og da er det en rekke ting som skal vurderes, bl.a. Torpomoens framtid. Jeg vil verken legge den ned eller gi garantier for at den opprettholdes, for det skal ses i en større sammenheng, og jeg vil ha denne større sammenhengen på bordet før vi bruker 10 mill. kr på Torpomoen.

Presidenten:Da går vi tilbake til spørsmål 23.