Stortinget - Møte onsdag den 5. juni 1996

Dato: 05.06.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Paul Chaffey (SV): Jeg vil be finansministeren besvare følgende spørsmål:

NHO har bevisst lekket konklusjonene fra Grønn skattekommisjon før utvalgets innstilling er offentliggjort. Dette er gjort fordi NHO vil undergrave målet om å øke skattleggingen av miljøforurensning og redusere skattleggingen av arbeid.

Hvordan vil Regjeringen reagere mot dette tillitsbruddet fra NHO?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: NHOs representant i Grønn skattekommisjon gikk ut i Aftenposten den 21. mai og lekket bevisst fra utvalgets konklusjoner før arbeidet i kommisjonen var avsluttet. Her ble det også annonsert en pressefrokost dagen etter.

Så snart jeg ble kjent med dette, skrev jeg til administrerende direktør i NHO og bad om en forklaring. Jeg er også kjent med at formannen i kommisjonen, Bernt H. Lund, reagerte sterkt på NHOs lekkasje og tok kontakt med NHOs representant og anmodet henne om å avlyse pressefrokosten. Dette ble avslått.

I NHOs svar på min henvendelse begrunnes deres bevisste lekkasje med tidligere lekkasjer. NHO sier bl.a. videre:

Vi er uten videre enig med Finansministeren i at det ville være uheldig om NHO, som er representert i « Grønn Skattekommisjon », skulle holde pressekonferanse om Kommisjonens konklusjoner før Kommisjonen har avsluttet sitt arbeid.

Like fullt velger NHOs representant å orientere om konklusjoner i Grønn skattekommisjon i en pressefrokost NHO holdt samme dag organisasjonen svarte på mitt brev. Det ble i tillegg delt ut et notat til pressen, der det var konklusjoner fra kommisjonens flertall og mindretall vedrørende CO2 -avgifter.

Jeg ser meget alvorlig på NHOs opptreden i denne saken. NHO ble invitert til å delta i et viktig utredningsarbeid som Stortinget bad Regjeringen foreta høsten 1994, i tråd med det samarbeid en har hatt med partene i arbeidslivet i Sysselsettingsutvalget.

Regjeringen har valgt et bredt samarbeid med partene i arbeidslivet og organisasjonene bl.a. i næringslivet. Det har gitt gode resultater for alle parter på mange områder. Jeg har sagt klart fra hva jeg mener om NHOs opptreden i denne saken. Jeg legger til grunn at den mangel på profesjonalitet NHOs representant har vist, og dette tillitsbruddet ikke er uttrykk for en ny linje fra NHO.

NHOs rolle i organisasjons- og samfunnslivet er avhengig av at de selv ikke opptrer på en måte som svekker det forhold de skal ha til myndighetene og andre.

Paul Chaffey (SV): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg oppfatter som meget klart og som en sterk refs av NHO. Ved å opptre på den måten de gjør, gjør de det veldig vanskelig for andre aktører, når de undergraver konklusjonen allerede før innstillingen kommer. Men det finansministeren nå ikke sa noe om, var hvilken reaksjonsmåte Finansdepartementet vil bruke, når advarsler og kritikk tydeligvis ikke har noen virkning. NHO er vel den mest kritiserte organisasjonen i hele Norge, men kritikken har sjelden virkning. Man fortsetter å gjøre dumme ting.

Mitt oppfølgingssspørsmål er: Vil det være aktuelt å la være å oppnevne representanter fra NHO i regjeringsnedsatte utvalg i framtiden, eller vil det være aktuelt å la være å oppnevne det medlemmet fra NHO som sitter i Grønn skattekommisjon, til andre utvalg i framtiden?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Når det gjelder første delen av tilleggsspørsmålet, er det slik at det er lite finansministeren eller andre statsråder kan gjøre for å verne organisasjoner mot sine egne utspill og konsekvensene av dem. De må selv ta ansvar for det de måtte si, på godt og vondt.

Når det gjelder andre delen av spørsmålet, er det en vanskelig vurdering. I utvalgssammenheng er man avhengig av å ha innspill fra ulike parter, bl.a. NHO, og det vil nok i framtiden generelt sett være en fordel å ha NHO innenfor utredninger enn utenfor. Det er klart at det spørsmålet som representanten Chaffey reiser, er helt relevant, og jeg må innrømme at jeg ikke er helt ukjent med den tanken.