Stortinget - Møte onsdag den 5. juni 1996

Dato: 05.06.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Gudmund Restad (Sp): Jeg skal på vegne av Per Olaf Lundteigen få stille følgende spørsmål til finansministeren:

Er det korrekt at finansministeren har instruert departementets medlem av Grønn skattekommisjon om å gå imot en utvidelse av CO2 -avgiften?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Svaret på spørsmålet er nei, men la meg for ordens skyld tillegge følgende:

Det er vanlig praksis at departementsrepresentanter i utvalgsarbeid holder departementets ledelse orientert om arbeidet og drøfter standpunkter med ledelsen. Finansdepartementets representant i Grønn skattekommisjon har fulgt denne praksis. Det har, som jeg sa i stad, ikke vært aktuelt å instruere departementets medlem, og avisoppslag om dette er med andre ord ikke korrekte.

Gudmund Restad (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Bakgrunnen for Lundteigens spørsmål er et oppslag i Aftenposten av 25. mai, og der går det fram at representantene for Finansdepartementet og Miljøverndepartementet, Thorvald Moe og Atle Fretheim, skal ha kjempet for at Grønn skattekommisjon skulle gå inn for en utvidelse av CO2 -avgiften. I kommisjonens siste møte foretok imidlertid de to angivelig en helomvending og trakk sin støtte til å fjerne unntak for CO2 -avgiften for deler av næringslivet. I avisen karakteriseres dette som « en fullstendig retrett », og overfor Aftenposten hevdes det at det kunne forklares med at de to « har fått instruks ». Siden finansministeren nå avviser at det er gitt instruks, hva er da hans forklaring på at departementets representant plutselig synes å ha skiftet standpunkt i denne saken?

I Aftenpostens artikkel etterlates det inntrykk av at Regjeringen igjen ønsker å tekkes NHO, idet det er vist til en uttalelse fra NHOs viseadministrerende direktør, Gro Brækken, som skal ha sagt: « Jeg tror vi skal få det som vi vil. » Hva er finansministerens kommentar til det?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Ja, det var det avisoppslaget jeg tenkte på da jeg sa at det som stod der, ikke var korrekt.

Når det gjelder selve innholdet i utvalgets rapport, er det ikke mulig for meg å kommentere det i dag. Utvalget vil legge fram sin innstilling i morgen kl. 10. Det er slik at dette er en faglig utredning med et mandat, og når en utredning er avlevert, vil det bli en høringsprosess og en politisk prosess, og det som til sjuende og sist eventuelt kommer ut av tuten - for å bruke et slikt uttrykk - når det gjelder avgifter i miljøsammenheng, vil være avhengig av vedtak i Stortinget. Så en kunne si det på følgende måte: Hvorvidt NHO eller andre skal få det som de vil, vil også avhenge av den evnen en har bl.a. i denne sal til å stå imot særkrav og lobbyister, slik at en kan fatte helhetlige beslutninger.