Stortinget - Møte onsdag den 5. juni 1996

Dato: 05.06.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 29

Erling Folkvord (RV): Eg skal få stille eit spørsmål til finansminister Johnsen, som enn så lenge er øvste ansvarlege for Den norske Bank:

Er det Arbeiderpartiets nye nærmiljøpolitikk for Oslo indre øst som kommer til uttrykk når den eneste statlige bankfilialen i Gamlebyen legges ned samtidig som postkontoret på Vålerenga står på Postverkets dødsliste?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Når det gjelder deler av innledningen, vil jeg si følgende: Det er riktig at staten eier ca 72 % av aksjene i DnB - så får vi se hva som skjer utover - og i den forstand har stor innflytelse på generalforsamlingens vedtak.

Men så til svaret. Arbeiderpartiets politikk for Oslo indre øst er lagt fram gjennom ulike stortingsdokumenter. Det har vært særlig viktig å bedre den totale miljøkvaliteten i bydelene. Betydelige løft er gjort i så måte, særlig på den trafikkmessige siden.

Sanering av veitrafikksystemet har stor betydning, likeså innsatsen for å bedre boliger og bomiljø. Jeg vil også her vise til prosjektet Miljøbyen Gamle Oslo, som Miljøverndepartementet i samarbeid med Oslo kommune har ansvaret for.

Opprettelse eller nedleggelse av bankfilialer - det være seg DnB eller andre banker - er et ansvar for styret i vedkommende bank. Staten som eier og i tråd med de retningslinjer som er lagt for eierskapet, går ikke inn i avgjørelser som det tilligger bankens styre å treffe.

Når det gjelder Vålerenga postkontor, vises til Samferdselsdepartementets postmelding, som for tiden er til behandling i Stortinget. Det gjennomføres videre en dialog mellom Oslo kommune og Posten om endringer i postkontornettet i Oslo. Det endelige vedtak om endringer i postnettet vil imidlertid bli tatt av Posten. Det er likevel et krav fra Regjeringens side overfor Posten at servicenivået skal opprettholdes på dagens nivå.

Erling Folkvord (RV): Eg vil takke for svaret, som jo viser at du, Sigbjørn Johnsen, er marknadsliberalist og talsmann for det som fleire og fleire kallar Fr-A-H-partiet, eller Frahp (ml), i denne saka. Den lagnaden som Regjeringa har tiltenkt bankfilialen på Galgeberg og postkontoret på Vålerenga, viser den rå marknadsliberalismen brukt på nærmiljøet på Oslo austkant. Bank og post er viktige samfunnsinstitusjonar. Men det bur jo nokså få marknadsliberalistar på Vålerenga og i Gamlebyen, og mange forventar seg noko anna enn dette frå ein finansminister frå Arbeidarpartiet.

Derfor ber eg finansministeren vere heilt konkret og gjere greie for tre punkt i Arbeidarpartiet sin politikk for lokalisering av samfunnsinstitusjonar som bank og post - tre enkle punkt der Arbeidarpartiet står for noko anna enn det som følgjer av den blinde marknadsliberalismen. Dei tre punkta skal vise kva som er den eventuelle forskjellen på arbeidarpartipolitikk og marknadsliberalisme når det gjeld kor bank og post skal vere plasserte.

Presidenten: Presidenten vil minne om at all tale skal rettes til presidenten.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Nå kan ikke jeg gå god for hva slags politisk oppfatning og samfunnssyn innbyggerne på Vålerenga eller andre deler av Gamlebyen har. Hvorvidt de er marxister, sosialister, demokrater eller markedsliberalister får bli opp til hver enkelt å vurdere.

Når det gjelder spørsmålet om bankfilial, vil jeg minne om en lang rekke diskusjoner vi har hatt bl.a. i Stortinget om rollefordelingen mellom staten som eier og styret, og det ansvar som det tilligger styret i vedkommende bank å utøve. Og jeg tror at det ville fort bli en sammenblanding av mange roller dersom Finansdepartementet eller Statens Bankinvesteringsfond som eier av 72-73 % av aksjene i DnB skulle gå inn og detaljstyre styret eller administrasjonen i DnB når det gjelder rene forretningsmessige avgjørelser. Så får en kalle det liberalisme eller ikke.

Når det gjelder Posten, understreket bl.a. samferdselsminister Kjell Opseth i et svar i en tidligere spørretime at selv om det nå skjer en nedleggelse av postkontor, skal ikke det ha som følge at servicen reduseres. Snarere skal servicen bli opprettholdt. Jeg synes det er et viktig utgangspunkt.

Erling Folkvord (RV): Eg kan vel berre konstatere at Sigbjørn Johnsen ikkje greidde den enkle testen som var å legge fram tre enkle punkt som viser forskjellen på arbeidarpartipolitikk og marknadsliberalisme når det gjeld plassering av samfunnsinstitusjonar som bank og post.

Så seier statsråden at ein statsrådkollega har uttala at ein skal halde oppe servicenivået for bank og post. Eg skal stille eit enkelt spørsmål: Synest finansministeren at servicenivået blir halde oppe når resultatet blir at eit monaleg tal minstepensjonistar blir nøydde til å gå eit par kilometer ekstra gjennom vintermørket i Oslo-gater med minstepensjonen sin i handveska eller i lomma? Er det å halde oppe servicenivået når folk blir tvinga til slikt, noko som dei slepp i dag?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Det er mulig jeg nå beveger meg inn på et område der jeg ikke er fagekspert, nemlig samferdselsområdet. For det første er det slik at det er ikke tatt noen endelig beslutning om hvorvidt Vålerenga postkontor skal nedlegges. Det skal gjennomføres en dialog mellom Oslo kommune og Posten, og den endelige beslutningen vil bli tatt på et senere tidspunkt. En viktig side ved den opprettholdelse av servicenivået generelt som vil bli lagt til grunn dersom nedleggelse av postkontor skjer, er bl.a. landpostbud, ombæring av post direkte, og at en da faktisk i mange tilfeller kan yte mer personlig dør til dør-service enn det som er tilfellet i dag.

Presidenten: Spørsmålene 30 og 31 er allerede besvart.