Stortinget - Møte onsdag den 5. juni 1996

Dato: 05.06.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Erik Solheim (SV): Dette er den siste spørretimen før ferien, så derfor blir det kanskje litt mange spørsmål til utenriksministeren akkurat i dag.

Masseutryddelsen av tutsier i Rwanda i april/mai 1994 er det mest omfattende planlagte folkemord siden holocaust. Det er avgjørende for de dreptes minne og for den framtidige internasjonale rettsorden at de ansvarlige blir dømt.

Kan Norge gjøre mer for å støtte den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Arusha, og for å legge press på de landene som skjuler forbryterne?

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Representanten behøver ikke å ha dårlig samvittighet for at det blir mange spørsmål. Vi er alle tjent med at det ryddes i skuffene både her og der.

I FN har Norge aktivt støttet arbeidet med å sikre tilstrekkelige ressurser for Den internasjonale domstol for straffeforfølging av de ansvarlige for folkemord begått i Rwanda i 1994. I tillegg til våre regulære bidrag som andel av FNs generelle finansiering av domstolen har vi gitt 100.000 amerikanske dollar til domstolens frivillige fond. Videre har Norge bidratt med tre etterforskere til domstolen, og vi vurderer nå å øke antallet til fem. Dette innebærer en samlet støtte til etterforskningsarbeidet på 6,1 mill. norske kroner.

De fleste ansvarlige for folkemordet antas å befinne seg i Rwandas naboland. Alle FNs medlemsland er folkerettslig forpliktet til å samarbeide med domstolen, som foruten å dømme også er etterforsknings- og påtalemyndighet. Press på stater for å arrestere og utlevere mistenkte bør av hensyn til domstolens legitimitet i første rekke skje gjennom FNs sikkerhetsråd som opprettet domstolen. Norge vil aktivt støtte opp om de tiltak som Sikkerhetsrådet måtte iverksette i denne forbindelse.

Erik Solheim (SV): Det å få stilt de ansvarlige for folkemordet for retten er selvsagt avgjørende også med tanke på situasjonen i Burundi og andre land, hvor det senest i dag kommer meldinger om at situasjonen er veldig, veldig spent.

Det er ett land hvis ansvar vi er nødt til å snakke om, og det er Frankrike. I en av dagens aviser sier dagens regjering i Rwanda, som iallfall har klart å begrense de aller verste skadevirkningene av folkemordet gjennom sin maktovertakelse, at Frankrike beskytter noen av dem som er direkte ansvarlig for folkemordet. I tillegg kommer at de landene hvor de andre befinner seg, er land hvor det er svært stor fransk innflytelse. Og i tillegg til det kommer at den franske hær trente opp og bevæpnet de ansvarlige for folkemordet på forhånd, selv om de selvsagt ikke var direkte medansvarlige i det som foregikk. Så jeg vil spørre utenriksministeren om hvilke initiativ som kan tas direkte overfor Frankrike for å bringe klarhet i hvorvidt Frankrike skjuler noen av de mest ansvarlige, og hva Frankrike kan gjøre overfor Zaire og andre av deres svært nære allierte i Afrika for å få dem til å utlevere de massemorderne som sitter der.

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Vi har ingen grunn til å tro at noen av Sikkerhetsrådets medlemmer, herunder Frankrike, er tilbakeholden i forhold til dette arbeidet. Vi har heller ingen grunn til å tro at Frankrike her spiller den rolle som representanten legger i sitt spørsmål. Men vi har selvsagt intet imot å innhente franske myndigheters kommentarer på disse spørsmålene.

Erik Solheim (SV): Jeg vil bare si at jeg syns det er positivt at Regjeringen nå vurderer å øke den norske innsatsen med to nye etterforskere. Jeg anser det også som positivt at Regjeringen nå vil ta et initiativ overfor Frankrike for å bringe klarhet i hvordan Frankrike selv ser på dette. Jeg ber også om at Stortingets utenrikskomite blir gjort kjent med de franske kommentarene.