Stortinget - Møte onsdag den 5. juni 1996

Dato: 05.06.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Anders Hornslien (A): »Det har kommet urovekkende rapporter fra valgobservatører i Albania. Klare brudd på demokratiske spilleregler og menneskelige rettigheter har forekommet i utstrakt omfang.

Hvilke reaksjoner vil komme fra Norges side, og har utenriksministeren vurdert ikke å anerkjenne valgresultatet? »

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Det synes klart at grunnleggende demokratiske spilleregler er brutt under valgene i Albania. Vi beklager dette, både fordi det ikke fremmer en positiv utvikling av folkestyret i Albania, og fordi det kan bidra til å gjøre situasjonen på Balkan enda vanskeligere.

I Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa har vi uttrykt vår sterke bekymring over valget. Vi har understreket de albanske myndighetenes ansvar for å tilrettelegge og gjennomføre frie og rettferdige valg og oppfordret dem til å sørge for at prosessen henimot folkestyre og rettsstatsprinsipper holder fram. Vi vil fortsette å understreke at brudd på de demokratiske prinsipper er alvorlig for Albanias forhold til resten av Europa.

Albania ble i fjor medlem av Europarådet og forpliktet seg dermed til å gjennomføre frie og rettferdige valg. Jeg vil drøfte Albania-valget med Europarådets generalsekretær når han kommer på besøk til Oslo i neste uke.

Dersom den endelige rapporten fra OSSEs valgobservatører bekrefter at valgene er gjennomført i strid med de normer og prinsipper Albania har forpliktet seg til som medlem av OSSE og Europarådet, bør OSSE og Europarådet fordømme bruddene og oppfordre albanske myndigheter til å erklære valgresultatet for ugyldig og sørge for nyvalg under betryggende internasjonal overvåkning. Vi vurderer her mulighetene for et felles nordisk initiativ, eventuelt i samarbeid med EU.

Gunnar Breimo hadde her overtatt presidentplassen.