Stortinget - Møte onsdag den 27. november 1996

Dato: 27.11.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Jan Simonsen (Frp): Jeg vil få rette følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Flyhavarier som følge av kollisjon med kraftledninger har krevd 21 menneskeliv de siste 10 årene. Nylig omkom fire mennesker fordi et helikopter kolliderte med en kraftledning som ikke var synlig i nattemørket.

Vil samferdselsministeren treffe tiltak for å sikre en bedre merking av kraftledninger, eventuelt sjølegging av eksisterende ledninger der dette er mulig?

Statsråd Sissel Rønbeck: Luftfartsverket har opplyst at i de siste ti årene har 12 mennesker mistet livet i ulykker der luftfartøy har kollidert med kraftledninger.

Den siste ulykken som gjelder kollisjon mellom luftfartøy og kraftledninger, er fremdeles gjenstand for undersøkelse av Havarikommisjonen for sivil luftfart - HSL. Jeg kan derfor ikke kommentere denne konkrete saken.

HSL har imidlertid undersøkt en tilsvarende ulykke som skjedde i Gildeskål i Nordland i mai i år. Rapport om denne ulykken vil bli offentliggjort i morgen, torsdag 28. november. På bakgrunn av denne rapporten tar jeg sikte på å anmode Luftfartsverket om å utarbeide en forskrift om varselmerking av luftfartshindringer, herunder kraftledninger.

Jan Simonsen (Frp): Jeg skal ikke dra ut tiden i spørretimen. Jeg har ingen tilleggsspørsmål, men jeg synes det er alminnelig høflighet å takke for et svar som jeg er rimelig fornøyd med. Det skal altså nå utformes nye forskrifter, og jeg forutsetter selvfølgelig at forskriftene vil gi en best mulig ordning, slik at man kan unngå ulykker i fremtiden. Derfor vil jeg benytte anledningen til å takke for svaret - det er jo ikke alltid det er grunnlag for det.