Stortinget - Møte onsdag den 27. november 1996

Dato: 27.11.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg har følgende spørsmål til forsvarsministeren:

Det foregår i dag flukt av flygere fra Forsvaret til det sivile.

Hvilke tiltak vil statsråden vurdere for å møte denne situasjonen?

Statsråd Jørgen Kosmo: Luftforsvaret har i dag en meget stor avgang av flygere til sivile flyselskap. Dette skyldes i hovedsak at de sivile flyselskapene kan tilby bedre økonomiske betingelser enn hva man kan oppnå i Forsvaret. Jeg redegjorde for denne saken i budsjettproposisjonen for 1997, for hvilke tiltak vi planla å sette inn for å sikre en tilfredsstillende flygersituasjon. Økte utdanningskvoter, mer utstrakt bruk av bonuskontrakter og en bedre karrieremessig planlegging var sentrale elementer i dette bildet. Jeg vil også nevne at vi allerede har gitt en del erfarne flygere i redningstjenesten betydelige lønnstillegg, som skal vare så lenge flygerne er operative.

I ettertid har flyselskapene signalisert økende inntak i forhold til det som vi tidligere har lagt til grunn. Dette gjør situasjonen langt alvorligere for oss. Vi ser nå at vi ikke har fått et tilstrekkelig antall flygere til å tegne bonuskontrakter, og situasjonen synes spesielt vanskelig ved våre jagerskvadroner.

Vi vurderer nå hvilke tiltak vi kan sette inn for å møte den nye utfordringen vi nå står overfor. Jeg tror ikke det vil være aktuelt å øke plikttjenesten ytterligere. Den er allerede i dag på tolv år. Vi har økt utdanningskvotene, og vi kan vanskelig øke disse enda mer. Det vi ønsker er ikke først og fremst et stort antall nyutdannede flygere, men en balansert kombinasjon av eldre, erfarne flygere og nyutdannede. Slik det ser ut nå, vil antall erfarne flygere antagelig bli kraftig redusert, og dette er uheldig ut fra flere forhold. Vi vil derfor se på nye økonomiske tiltak overfor flygere som er ferdig med plikttjenesten. I den forbindelse tror jeg vi spesielt må se på økonomiske tiltak som varer utover dagens bonuskontrakter. Kort sagt: Vi må se nærmere på livslønnsbegrepet. Dette er noe som eksempelvis både Sverige og Nederland har innført.

Vi må imidlertid innse at vi aldri kan konkurrere fullt ut økonomisk med de sivile flyselskapene. Men sett i sammenheng med den utfordrende tjenesten Forsvaret kan tilby, et bedre system for karriereutvikling og et gunstigere lønnsnivå tror jeg våre flygere vil finne det mer attraktivt å bli værende i Forsvaret.

Det er nå nedsatt en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som skal vurdere mulige økonomiske tiltak som bør settes inn overfor flygerne. Denne vil legge fram sine anbefalinger i løpet av få dager. Deretter vil vi så fort som mulig foreta våre vurderinger i den forbindelse, og jeg håper at beslutningen kan foreligge innen utgangen av året.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker statsråden for et positivt svar, som viser at han tar dette alvorlig.

Nok kvalifiserte flygere har en stor betydning for vår samlede beredskap, også den sivile beredskapen. Statsråden pekte i sitt svar på flere tiltak, både kortsiktige og langsiktige, som vil bli satt i verk for at Forsvaret skal kunne holde på flygerne sine. Jeg har sett at situasjonen er spesielt alvorlig for Kystvakta. Der er det vel bare sju av tolv stillinger som er bemannet. Jeg har lyst til å spørre statsråden hvordan han vurderer situasjonen, spesielt for Kystvakta.

Statsråd Jørgen Kosmo: Situasjonen er alvorlig for alle skvadronene i Luftforsvaret - jagerflyskvadronene, transportflyskvadronene, redningshelikoptertjenesten og Kystvakten. Det vi imidlertid har gjort, er å gi prioritet til redningshelikoptertjenesten og Kystvakten for at disse, som er operative og svært nødvendige i det daglige virket, skal være i stand til å gjøre jobben sin, og det vil vi fortsette med. Men problemet er omfattende, og det kreves en omfattende løsning.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker statsråden også for dette svaret.

Vi ser at problemene for Luftforsvaret har sammenheng også med den sivile luftfarten. Statsråden viste i sitt første svar til at det i de sivile flyselskapene gis bedre økonomiske betingelser enn i Luftforsvaret. Jeg viser til mitt spørsmål 24, til utdanningsministeren, som vil bli tatt opp senere i dag, der jeg spør hva han vil gjøre for å sikre nok flygere til det sivile. Det er klart at det her er en sammenheng. Vi går vel mot en situasjon der vi kan få en total mangel på flygere. Jeg vil gjerne spørre statsråden hva som foregår av samarbeid mellom Forsvaret og det sivile når det gjelder utdanning av flygere - jeg tenker f.eks. på stipendordninger.

Statsråd Jørgen Kosmo: For å sikre nødvendig beredskap i tilfelle krise eller krig har vi samarbeidsavtaler med bl.a. SAS, om at de skal frigi sine flygere til opptrening og repetisjonsøvelser i Forsvaret.

Så kan en si at problemet ville vært løst hvis ikke folk hadde fløyet så mye - det er jo økningen i den sivile lufttrafikken som gjør at dette er blitt et problem for Forsvaret. Men jeg tror vi i utgangspunktet må erkjenne at Forsvarets flygere etter tolv års plikttjeneste med aktiv jagerflygerutdanning vil bli foretrukket av de sivile luftfartsselskapene på grunn av sin høye kompetanse, så dette er et problem vi vil komme til å stri med uansett hvor mange som utdannes på sivil side.