Stortinget - Møte onsdag den 27. november 1996

Dato: 27.11.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg har følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Prognoser viser at vi om få år vil kunne ha mangel på flygere.

Hvordan vil statsråden sikre nødvendig utdanning til flygeryrket?

Statsråd Reidar Sandal: Representanten Inga Kvalbukt legg til grunn prognosar som viser at vi om få år vil kunne få mangel på flygarar. Frå Samferdselsdepartementet har eg fått opplyst at ein der ikkje kjenner til kva for prognosar det her blir referert til. Så langt Samferdselsdepartementet er kjent med, ligg det ikkje føre offisielle prognosar på dette feltet. Eg er merksam på at Norges Flygerforbund har utarbeidd eigne prognosar.

Stortinget vedtok våren 1991 å leggje ned Statens Trafikkflygerskole. Det statlege ansvaret for utdanning av flygarar gjeld i dag berre den militære sektoren. I privat regi finst det derimot skular som med godkjenning frå Luftfartsverket driv utdanning til sivil flyging.

I St.prp.nr.29 (1993-1994) blei det gjort framlegg om å opprette eit mindre kompetansesenter i regi av Luftfartsverket. Samferdselskomiteen slutta seg til dette framlegget. Komiteen la til grunn at

det bør arbeides videre med spørsmålet om å etablere kompetansesenteret som ei bedrift på høgre nivå og tilknytning til høgskolesystemet i denne forbindelse

Jf. Innst.S.nr.120 (1993-1994). Det blei følgt opp under behandlinga i Stortinget i mai 1994.

Som ledd i oppfølginga av stortingsbehandlinga sette Samferdselsdepartementet og Kyrkje-, utdannings- og forskingsdepartementet ned ei arbeidsgruppe som i hovudsak skulle søkje å avklare kva for oppgåver innafor luftfartsutdanninga som kan og bør drivast på høgskulenivå og eventuelt knytast til høgskulesystemet. Det blei samtidig etablert ei styringsgruppe med representantar frå Samferdselsdepartementet og Kyrkje-, utdannings- og forskingsdepartementet.

Arbeidsgruppa ser no nærare på dei områda som bør utgreiast.

Jorunn Ringstad hadde her teke over presidentplassen.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg vil ellers be statsråden hilse til samferdselsministeren at hun kanskje snakker med forsvarsministeren. Jeg hadde et spørsmål tidligere i dag til forsvarsministeren, og han ser tydelig mangelen på flygere som et problem. Og en av årsakene er den store økningen når det gjelder flyging. Jeg tror prognosene bør være tilgjengelig også for Samferdselsdepartementet. Samtidig har vi klare prognoser som viser at vi får en økning i naturlig avgang ved oppnådd pensjonsalder i løpet av de nærmeste årene. Jeg ser det slik at norske forhold er best tjent med utdanning i Norge, for her foregår en større del av flyginga på en sånn måte at flygerne må ta avgjørelsene selv. Ute i andre land i Europa flys det mer på instrument. Vi har spesifikke forhold i Norge som gjør at det er viktig å ha en slik utdanning i Norge. God nok kjennskap til alle forhold er viktig, og derfor er det etter min vurdering viktig at vi tar ansvaret for utdanninga på dette området. Jeg vil spørre om ikke statsråden også ser det behovet.

Statsråd Reidar Sandal: Representanten Kvalbukt viser i tilleggsspørsmålet sitt igjen til prognosar. Eg vil i den samanhengen berre poengtere det eg nemnde i hovudsvaret mitt, at det ikkje ligg føre offisielle prognosar på dette feltet som peikar i den retninga som spørsmålet frå representanten Kvalbukt indikerer.

Eg vil elles streke under at når arbeidsgruppa, som eg viste til, har avslutta sitt arbeid, vil eg sjå på saka og sjå om det på det grunnlaget er nødvendig å setje i verk tiltak.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker statsråden igjen for svaret. I siste delen av svaret åpnet han for at teoridelen kanskje kunne komme inn under høgskolesystemet, og jeg ser på dette som en del av den høgere utdanninga.

Skikkethet, fysisk og mentalt, og den samlede motivasjon vil gi oss de beste flygerne, noe vi ikke minst av sikkerhetshensyn bør være interessert i. Derfor mener jeg også at vi skal ha et offentlig ansvar for finansieringa av denne utdanninga. For å demme opp for at det ikke skal bli misbruk og overforbruk av midler, må det gå an å sette så strenge opptakskrav til flygerutdanninga at man sørger for en utvelgelse av de best egnede kandidatene. Jeg vil spørre statsråden om han vil sørge for at vi kan få opptakskrav som vil være et godt instrument til å regulere opptak, og jeg vil igjen spørre: Ser han ikke den store sikkerhetsmessige betydning det har at vi tar et offentlig ansvar for kvaliteten når det gjelder våre flygere?

Statsråd Reidar Sandal: Eg konstaterer at representanten Kvalbukt har eit sterkt engasjement i denne saka. Eg meiner å hugse at eg òg svarte på spørsmål av tilsvarande karakter i vårsesjonen inneverande år.

Det kan ikkje vere slik at ein begynner å diskutere finansiering og opptakskriterium når det gjeld ei eventuell flygarutdanning, før ein har fått klarlagt om det er behov for den og eventuelt korleis denne skal organiserast. Eg synest nok at det er snakk om eit elementært krav til logisk slutning som gjer at spørsmålet om finansiering og opptakskriterium høyrer heime i ein seinare fase i behandlinga av denne saka.