Stortinget - Møte onsdag den 27. november 1996

Dato: 27.11.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 33

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til vår ærede justisminister:

Stortinget gav 1. juni 1995 enstemmig tilslutning til Innst.S.nr.156 (1994-1995) om at Regjeringen etablerer en fullverdig redningshelikoptertjeneste for Oslofjorden og Skagerrak. I spørretimen 14. februar 1996 bekreftet statsråden en midlertidig utplassering av et redningshelikopter på Rygge i løpet av 1996.

Kan statsråden bekrefte etableringen av Sea King-beredskap eller en tilsvarende sivil helikoptertjeneste på Rygge i år?

Statsråd Anne Holt: Regjeringen anser ikke redningstjenesten fullt utbygd før det er funnet en løsning for helikopterberedskapen i Oslofjord-regionen.

Med to nyinnkjøpte redningshelikoptre i 1996 tok man sikte på en foreløpig utplassering av et av disse på Rygge i løpet av det inneværende år. En nærmere utredning i Forsvarets overkommando, som også har vært vurdert i Forsvarsdepartementet, har vist at anskaffelsen av de to nye redningshelikoptrene faktisk er nødvendig for å bidra til at eksisterende beredskap kan opprettholdes. På grunn av dagens situasjon på personell- og materiellsiden er det vanskelig å opprette en ny stasjonering til tross for nyanskaffelsen. Forsvaret konkluderer derfor med at de dessverre ikke kan etablere et redningshelikopter på Rygge i løpet av 1996.

Helikopterberedskapen i Oslofjorden forutsettes styrket permanent. Det står fast. Justisdepartementet har derfor nedsatt et bredt utvalg under ledelse av fylkesmann Fostervoll for å se på helikopterberedskapen generelt, basemønsteret og muligheten for bedre samordning mellom de forskjellige statlige og private helikoptertjenester. Utvalget vil legge frem sin innstilling innen utgangen av året. Jeg fikk i dag en bekreftelse på at det skjer like før jul. På bakgrunn av dette vil Stortinget så raskt som mulig bli orientert om hvilke midlertidige og permanente tiltak som bør gjennomføres i oslofjordområdet.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som sett fra mitt ståsted var veldig lite tilfredsstillende. Det er gitt et løfte om utplassering av et redningshelikopter ved Oslofjorden og Rygge dette året, altså i inneværende år. Det er helt uavhengig av Fostervoll-utvalgets arbeid, som selvfølgelig også har som mandat å vurdere en endelig plassering ved Oslofjorden. Det er lenge siden februar i år, så jeg må spørre statsråden: Hvorfor har man ikke kommet tilbake til Stortinget og informert om dette? Man visste på det tidspunktet også at det var en vanskelig bemanningssituasjon i Forsvaret. Man kan nesten ha grunn til å tro at den tidligere statsråden ikke har blitt informert av sine egne embetsmenn, eller at hun er blitt ført bak lyset av embetsverket.

Statsråd Anne Holt: Når det gjelder beskyldningen om at min forgjenger, justisminister Grete Faremo, er blitt ført bak lyset av sine egne embetsmenn, må jeg på det sterkeste ta avstand fra det. Det ligger ingenting i saken som skulle tyde på at noe så alvorlig har skjedd.

Når det gjelder spørsmålet om hvorfor man ikke har kommet tilbake til Stortinget med opplysninger om dette, må jeg bare få understreke at spørsmålet, slik det er formulert, ikke gav meg foranledning til å undersøke når dette ble klart, men jeg har forståelse for Hedstrøms behov for svar på dette, og vil derfor oversende et skriftlig svar så fort som overhodet mulig, hvilket vil si i løpet av inneværende uke.

Når det gjelder henvisningen til Fostervoll-utvalget, må jeg si at den henvisningen gjelder ikke den konkrete utplasseringen for inneværende år. Den er det Forsvarets overkommando som har foretatt en analyse av, og det er Forsvarets overkommandos vurderinger vi her støtter oss til.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.

Jeg vil minne om at det er et enstemmig vedtak i Stortinget om å styrke helikopterberedskapen ved Oslofjorden. Det ligger også føringer i komiteens merknader om dette, så det er en relativt alvorlig situasjon for Regjeringen. Men jeg venter nå spent på det svaret som jeg skal få i løpet av en uke, før jeg vurderer ytterligere fremgangsmåte i saken.

Statsråd Anne Holt: Jeg finner bare grunn til å understreke at slik departementet vurderer det, kan vi leve med dagens løsning inntil Redningshelikopterutvalget kommer med sine anbefalinger. Det er et nært og godt samarbeid mellom Hovedredningssentralen i Sør-Norge og redningssentralene i Göteborg og Århus, slik at man ved behov vil kunne få helikopterstøtte derfra.

I tillegg har vi en skvadron med Bell-helikoptre på Rygge som er utstyrt med bl.a. redningsheis, og derfor kan utføre begrenset redningsinnsats til sjøs, - bare så det er sagt.

Det er altså ingen bekymringsfull situasjon slik departementet ser det, selv om vi selvfølgelig står fast ved målsettingen om utplassering av dette helikopteret.