Stortinget - Møte onsdag den 11. desember 1996

Dato: 11.12.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Erik Solheim (SV): Jeg vil få stille følgende spørsmål til utenriksministeren:

Tyrkiske myndigheter har lister over danske politikere som er uønsket i Tyrkia, deriblant flere framstående medlemmer av det danske Folketinget. Bakgrunnen er at de danske politikerne har hatt møter med medlemmer av det kurdiske eksilparlamentet og andre tyrkiske opposisjonelle. Også norske stortingspolitikere har hatt slike møter.

Vil Utenriksdepartementet ta kontakt med Tyrkias ambassade i Oslo for å undersøke om også de overvåker et alliert lands folkevalgte?

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Tyrkiske myndigheter har vedgått å ha en slags liste over danske statsborgere som er uønsket i Tyrkia. De har også opplyst at navnene på fem danske personer står på lista, deriblant nåværende og tidligere medlemmer av Folketinget. Den danske regjering har bedt tyrkiske myndigheter oppheve denne lista.

Det foreligger ikke i dag opplysninger om en tilsvarende liste over norske statsborgere. Vi har heller ikke til nå informasjon som skulle tilsi at det foregår noen tyrkisk « overvåking » av norske folkevalgte, slik representanten Solheim uttrykker det. Men Utenriksdepartementet har på eget initiativ og i nær kontakt med andre nordiske land bedt tyrkiske myndigheter opplyse om det finnes lister over uønskede statsborgere fra andre nordiske land enn Danmark. Dette har vi ikke fått noen endelig avklaring på ennå. Saken vil derfor bli fulgt opp. Uansett er det uakseptabelt om Tyrkia fører slike lister.

Erik Solheim (SV): Svaret var så utmerket at jeg ikke har noe å tilføye før vi eventuelt får svar på det spørsmål som utenriksministeren nå tar opp med tyrkerne. Da kan det selvsagt være aktuelt å komme tilbake til saken.

Presidenten: Vi tar nå opp spørsmål 4.