Stortinget - Møte onsdag den 26. februar 1997

Dato: 26.02.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Eilef A Meland (SV): Jeg har stilt dette spørsmålet til helseministeren: « Forsøksfylkene Rogaland, Hordaland, Akershus og Oslo har ikke fått tildelt tilstrekkelige midler til å gjennomføre den planlagte masseundersøkelsen av brystkreft.

Hva vil statsråden gjøre for at det opprinnelige undersøkelsesopplegget blir fulgt opp? »

Statsråd Sissel Rønbeck: Brystkreft er den hyppigste kreftformen blant kvinner i Norge. Om lag hver 12. norske kvinne forventes å utvikle brystkreft i løpet av sitt liv. I Norge rammes over 2.000 kvinner av sykdommen årlig, og om lag 750 kvinner dør av sykdommen hvert år. Disse tallene forventes bare å øke i årene som kommer. Brystkreft er den viktigste årsaken til tapte leveår blant kvinner opp til 65 års alder. Vi står her overfor et betydelig helseproblem for kvinner.

Sosial- og helsedepartementet godkjente i 1994 en prosjektplan for prøveprosjektet med masseundersøkelser av brystkreft ved mammografi. Det er oppnevnt en styringsgruppe for prosjektet, og prosjektledelsen er lagt til Kreftregisteret. Prøveprosjektet omfatter fire fylker: Akershus, Hordaland, Rogaland og Oslo. Disse prøvefylkene samarbeider med Kreftregisteret, Statens helseundersøkelser og Statens Strålevern. Prøveprosjektet omfatter kvinner i alderen 50-69 år i de utvalgte fylker.

Hovedmålene for dette prøveprosjektet er

  • å finne fram til arbeidsmåter som kan forventes å redusere dødeligheten av brystkreft med minst 30 % i målgruppene og
  • å utprøve de organisatoriske, økonomiske og faglige sider ved mammografiscreening i prøvefylkene, og på det grunnlag vurdere konsekvensene av et eventuelt landsomfattende screeningprogram.

På statsbudsjettet for 1997 er det under kap. 719 Andre forebyggende tiltak post 61 bevilget 17.240.000 kr til prøveprosjektet. I tillegg er det bevilget kr 3.260.000 til drift av prosjektet over budsjettkapitlene til henholdsvis Statens helseundersøkelser, Statens Strålevern og Kreftregisteret.

I begynnelsen av januar i år mottok departementet fra styringsgruppen for prøveprosjektet forslag til fordeling av de bevilgede midler for 1997. Budsjettforslagene for 1997 fra prøvefylkene beløp seg til over 22 mill. kr. Innenfor de bevilgede budsjettrammer og i samsvar med forslag fra styringsgruppen er de fire prøvefylkene hittil blitt tildelt for inneværende år midler på til sammen 12,7 mill. kr.

Det kan være flere årsaker til at prosjektkostnadene er høyere enn tidligere antatt. En av årsakene er utvilsomt de økte lønnskostnadene som følge av lønnsavtaler for leger og annet helsepersonell, inngått i 1996. Lønnskostnadene utgjør i 1997 en desto større del av de samlede prosjektkostnadene som investeringer i utstyr m.v., enn de i hovedsak gjorde tidligere.

Jeg er i disse dager i ferd med å skaffe meg oversikt over hvorvidt det gjenstår ubenyttede midler fra bevilgningene til prøvefylkene og de medvirkende statlige institusjoner for 1996. Når den oversikten foreligger, vil jeg eventuelt komme tilbake til denne saken i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett senere i sesjonen.

Jeg legger stor vekt på at prøveprosjektet kan gjennomføres som planlagt.

Eilef A Meland (SV): Jeg takker for svaret, som jeg tar som en klar bekreftelse på at det undersøkelsesopplegget som ble vedtatt, skal videreføres slik det var planlagt og slik det var forutsatt fra Stortingets side.

Utgangspunktet for å stille spørsmålet var den situasjonen som er oppstått i ett av prøvefylkene, nemlig Rogaland. Da kan jeg nevne at ved budsjettildelingen fra departementet fikk fylket beskjed om at det var tildelt bare 3 mill. kr for inneværende år, mot 4 mill. kr i 1996. For å gjennomføre de faglige intensjonene med disse mammografiundersøkelsene var det nødvendig med 6,2 mill. kr i bevilgning. Forutsetningen fra Stortingets side har hele tiden vært at undersøkelsen skal videreføres etter det opprinnelige opplegget. Så jeg vil spørre statsråden om svaret kan tas som bekreftelse på at det faglige opplegget skal videreføres, at det blir meldingen til fylkene i første omgang.

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg vil gjerne gjenta at departementet legger stor vekt på at prøveprosjektet skal kunne gjennomføres slik som det er planlagt. For å si det kort er det pr. dags dato slik at departementet arbeider aktivt for å se om det er mulig å finne midler fra 1996 som kan overføres for å fullfinansiere opplegget. Dersom det skulle vise seg å være nødvendig, vil en eventuelt vurdere å komme tilbake i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Men som sagt, en arbeider for at prosjektet skal kunne gjennomføres slik som planlagt.