Stortinget - Møte onsdag den 26. februar 1997

Dato: 26.02.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Odd Roger Enoksen (Sp): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

Stillingen som fiskerisjef i Nordland er ennå ikke utlyst til tross for at stillingen nå har stått ubesatt i mer enn et halvt år.

Vil statsråden ta et initiativ til at stillingen blir utlyst og besatt snarest mulig?

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Utlysningen av stillingen som fiskerisjef i Nordland er blitt utsatt i påvente av en avklaring av den framtidige strukturen for ytre fiskerietat.

Spørsmålet om framtidig organisering av ytre fiskerietat ble tatt inn som en del av Fiskeridepartementets budsjettproposisjon. Som kjent ønsket ikke næringskomiteens flertall, i samråd med statsråden, å realitetsbehandle denne saken i forbindelse med budsjettbehandlingen i høst, men bad om å få den som egen sak. Jeg tar i løpet av få uker sikte på å legge fram en odelstingsproposisjon om framtidig organisering av ytre fiskerietat. Dermed vil det innen forholdsvis kort tid være mulig å få en avklaring av organisasjonsspørsmålet, og dermed en besettelse av stillingen.

For tiden fungerer nestleder ved fiskerisjefskontoret i Nordland som fiskerisjef, slik at oppgavene blir ivaretatt på en forsvarlig og etter forholdene fullgod måte.

Odd Roger Enoksen (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg egentlig ikke oppfattet som en avklaring. Jeg er i stand til å se en eneste grunn til at man ikke besetter stillingen til tross for at man har en omorganisering av etaten på gang hvor de skal utrede framtidig struktur. Den grunnen må i så fall være at man ikke har tenkt å ha en fiskerisjef i Nordland i framtiden. En slik tanke er for meg utenkelig, at man i et av de største fiskerifylkene og et av de største oppdrettsfylkene i landet ikke skal ha en fiskerisjefstilling. Grunner utover det for å utsette ansettelsen av ny fiskerisjef, er jeg ikke i stand til å se.

Statsråden er vel kjent med at Fiskarlaget har tatt opp denne problemstillingen og hevder at saksbehandlingen hos fiskerisjefen lider bl.a. under at man ikke har fått besatt denne stillingen på nytt, og at man har en rekke permisjoner ved kontoret. Så mitt spørsmål til statsråden er: Hva er det egentlig som ligger i saken om omorganisering som tilsier at man ikke besetter stillingen?

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Representanten sa at for ham var det utenkelig at man i framtiden ikke skulle ha en fiskerisjef i Nordland. La meg dele den oppfatning. Det ligger ingenting i utsettelsen av denne tilsettelsen som er knyttet til at det ikke skal være en framtidig fiskerisjef i Nordland.

Som jeg sa, så har Regjeringen i budsjettproposisjonen lagt fram et forslag til Stortinget om den framtidige organiseringen av etaten. Der blir det foreslått en samordning av rettledningstjenesten, som fiskerisjefen har ansvaret for, og kontrollverket, som har en annen struktur i dag. Gitt at det også blir konklusjonen i forhold til det framlegget vi skal presentere om kort tid, vil det tilsi at fiskerisjefstillingen har en noe annen funksjon. Det vil da altså være en samordning mellom ulike virksomheter som tidligere har ligget innenfor ulike organisatoriske virksomheter. Så langt jeg er kjent med, er også kontrollverksjefen tilsatt i midlertidig stilling.

La meg få lov til veldig kort å gi uttrykk for at dersom departementet i høst hadde vært kjent med at Stortinget ikke ville ta organisasjonsspørsmålet under behandling da, kunne det vært naturlig å tilsette på det tidspunkt, men når vi nå regner med å få en så vidt rask avklaring som man antar vil være mulig, ser vi det ikke hensiktsmessig å tilsette før vi vet hva man skal tilsette sjef for.

Odd Roger Enoksen (Sp): Det at man foretar en omorganisering av etaten, innebærer selvsagt at det vil foreligge en del som er udefinert opp mot denne stillingen, som en tilsatt fiskerisjef da må forholde seg til. Det som jo imidlertid ikke er til å komme bort fra, er at når statsråden sier at han om noen uker tar sikte på å legge fram denne odelstingsproposisjonen, vet statsråden, som jeg, at det betyr at saken sannsynligvis ikke vil være behandlet her i Stortinget før fram mot avslutningen av vårsesjonen, og at utlysning kan finne sted tidligst en eller annen gang ut på sommeren, med tilsetting sent ut på høstparten. Da har fiskerisjefstillingen i Nordland stått ubesatt i godt over et år, og det er en mildt sagt utilfredsstillende situasjon. Når denne saken ikke ble avgjort før jul her i Stortinget, burde stillingen vært utlyst allerede da. Jeg vil derfor på nytt spørre statsråden om det ikke vil være mulig å foreta en tilsetting i denne stillingen?

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: La meg først si at jeg er glad for at vi har fått avklart den uro representanten Enoksen måtte ha om at det ikke skal være fiskerisjef i Nordland. Det er det altså forutsatt at det skal være, så den saken regner jeg med er klar.

Jeg har ingen problemer med å være enig med representanten Enoksen i at det er utilfredsstillende at stillingen, som han sa, vil bli stående ubesatt opp mot et år. Derfor er det også slik jeg sa på slutten av mitt forrige svar, at dersom man på det tidspunkt man la fram budsjettet, hadde visst at Stortinget ville utsette behandlingen av organisasjonsspørsmålet, er det mye som taler for at man, ut fra de grunnene som representantenEnoksen anfører, likevel burde ha utlyst stillingen.

Når vi nå står foran en rimelig rask avklaring på hva slags innhold denne stillingen faktisk skal ha, tror jeg det kan være hensiktsmessig at vi avklarer innholdet først og så besetter stillingen deretter. Og som sagt, jeg forutsetter at man nå vil ha mulighet til å få en rimelig rask avklaring på det spørsmålet.

Odd Eriksen hadde her overtatt presidentplassen.