Stortinget - Møte onsdag den 5. mars 1997

Dato: 05.03.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Siri Frost Sterri (H): Jeg har følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Medfører det riktighet at elever ved Norwegian Aviation College i Bardufoss ikke får utdanningsstøtte i Statens lånekasse, og i så fall med hvilken begrunnelse?

Statsråd Reidar Sandal: Fram til 1990 blei det gitt støtte til utdanning ved private flyskular i Noreg. Lånekassa gjorde den erfaringa at det kunne vere vanskeleg å få arbeid som flygar med den utdanninga som Lånekassa kunne gi støtte til. Blant anna var utdanningane ofte av varierande kvalitet. Av den grunn hadde mange låntakarar med denne typen utdanning ofte store problem med å betale tilbake låna.

Elevar ved Statens Trafikkflygarskole på Torp fekk støtte frå Lånekassa. Her blei det ikkje kravt skulepengar. Stortinget gjorde våren 1991 vedtak om å leggje ned denne skulen innan utgangen av 1993, då det blei vurdert å vere lite behov for utdanninga.

Den private skulen Norwegian Aviation College i Bardufoss søkte i 1995 om at studentar ved skulen måtte få støtte frå Lånekassa. Skulen fekk avslag på søknaden, idet ein viste til at det ikkje var aktuelt å ta opp til nærare vurdering å endre forskriftene om tildeling av utdanningsstøtte, kapittel I punkt 3.2.4., der det går fram at det ikkje kan tildelast støtte til utdanning ved private flyskular og flyskular i utlandet.

Spørsmålet om flygarutdanning og om støtte til slik utdanning har vore oppe i spørjetimen fleire gonger, sist 27. november 1996. Her gjorde eg m.a. greie for oppfølginga av St.prp.nr.29 (1993-1994) om nasjonalt trenings- og kompetansesenter for sivil luftfart og Innst.S.nr.120 (1993-1994). Eg opplyste då at Samferdselsdepartementet og Kyrkje-, utdannings- og forskingsdepartementet hadde sett ned ei arbeidsgruppe som skal avklare kva for oppgåver innafor luftfartsutdanninga som kan og bør drivast på høgskulenivå og eventuelt knytast til høgskulesystemet. Spørsmålet om støtte frå Lånekassa til studentar i luftfartsutdanning må sjåast i samanheng med oppfølginga av utgreiinga frå arbeidsgruppa.

Siri Frost Sterri (H): Jeg takker statsråden for svaret, selv om jeg nok har en følelse av at de som er elever ved denne skolen i dag, neppe finner det tilfredsstillende at de må privatfinansiere sin utdanning side om side med kolleger som kan få utdanningen på Forsvarets regning, og elever fra Sverige som får utdanningsstøtte fra Sverige.

Jeg merket meg at statsråden legger til grunn nedleggelsesvedtaket som Stortinget gjorde våren 1991 når det gjaldt Trafikkflygerskolen på Torp. Men jeg setter et spørsmålstegn ved en så bastant avvisning på grunnlag av Lånekassens regelverk når det gjelder flygerutdanning, ikke minst når jeg henviser til budsjettinnstillingen fra høsten 1995, hvor samtlige partier i Stortinget, unntatt representanten Christiansen, bad om at staten medvirket til oppstart av denne skolen i Bardufoss.

Statsråd Reidar Sandal: Søknaden frå den skulen som representanten Frost Sterri viser til, har vore vurdert i forhold til gjeldande regelverk, og konklusjonen er blitt slik som eg har gjort greie for på det grunnlaget. Ei anna ordning ville ikkje vere ønskjeleg fordi det her er snakk om svært høge skulepengar, og eg har i svaret mitt gjort greie for dei problema som mange vil få med å finansiere tilbakebetalinga for den typen utdanning. Det har òg vore motivasjonen for den handteringa som saka har fått både i siste runde og tidlegare.

Siri Frost Sterri (H): Jeg tror ikke det er noen uenighet mellom oss om at denne utdanningen er svært dyr. Men det blir jo ikke rimeligere for de elevene som må ta opp banklån for å finansiere dette når de nektes støtte fra Lånekassen. I forhold til hvor stor utdanningsstøtten fra Lånekasen skal eller bør være, har man tak for hvilke summer som kan gis. Det er åpenbart at det uansett ville hjelpe på situasjonen for elevene. Hvis man ser dette i « lik rett til utdanning » som perspektiv, setter jeg et spørsmålstegn ved statsrådens begrunnelse. Men la nå det ligge.

Min siste oppfølging går da på: Når vil resultatet av arbeidsgruppens arbeid foreligge, idet jeg tolker statsrådens første svar dithen at her ligger det fortsatt muligheter for å endre på dagens bestemmelser om at de ikke får utdanningsstøtte i Lånekassen?

Statsråd Reidar Sandal: Det går føre seg eit arbeid mellom Samferdselsdepartementet og Kyrkje-, utdannings- og forskingsdepartementet om utdanning på dette området.Eg legg til grunn at det ikkje skal ta lang tid før arbeidet i arbeidsgruppa er ferdig og vi frå departementet si side kan gå grundig inn i det. Eg kan ikkje her og no gi nokon klar tidsfrist for arbeidet vidare, men det er ikkje eit langt perspektiv vi snakkar om i denne saka.