Stortinget - Møte onsdag den 5. mars 1997

Dato: 05.03.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Carl I Hagen (Frp): Jeg har følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

Langtidsarbeidsledighet oppleves ekstra tungt for eldre arbeidstakere med mange års innsats i arbeidslivet. Disse er representanter for en arbeidsvillig generasjon. De opplever at det finnes støtteordninger og særordninger for mange grupper, men ikke for dem. Eldre arbeidsledige konkurrerer med flyktninger og ungdom under 25 år som får særskilte lønnstilskudd.

Hva kan gjøres for departementets side for å bedre arbeidsmulighetene for eldre arbeidsledige?

Statsråd Kjell Opseth: Ungdom og langtidsledige er særleg prioriterte grupper i arbeidsmarknadspolitikken. Dette har det vore brei semje om i Stortinget.

Ein har lukkast godt med innsatsen overfor dei langtidsledige. Nedgangen i langtidsarbeidsløysa frå 1995 til 1996 var på 12 %. Det er mange eldre i gruppa av langtidsledige. For 1997 er det eit mål å redusere talet på langtidsledige ytterlegare.

Eg er samd i at mange eldre har større vanskar på arbeidsmarknaden enn fleire andre grupper. Men det er ikkje rett at det ikkje finst tiltak og spesielle ordningar for denne gruppa. Det er mange tiltak som kan nyttast for å betre sjansen for eldre langtidsledige på arbeidsmarknaden, t.d. AMO-kurs, « Vikarplass for arbeidsledige » og KAJA.

Når det gjeld lønstilskot, er ordninga lik for eldre og for flyktningar og innvandrarar og noko betre for eldre enn for ungdom under 25 år.

Arbeidsmarknaden er no i rask betring, og arbeidsløysa blant eldre har gått ned. Utfordringane for styresmaktene er å medverke til at eldre får endå større nytte av oppgangen. Dette krev m.a. at arbeidsmarknadsetaten har tilstrekkelege ressursar og kan yte formidlingsbistand og gje dei ledige god nok oppfølging. Det må òg sikrast tilstrekkeleg med tiltaksmidlar, slik at ein kan hjelpe grupper som framleis slit for å skaffe seg ordinært arbeid.

Carl I Hagen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Så vidt jeg forstod, nevnte han at de tiltakene som var satt i verk, var Vikartjenesten, AMO-kurs og KAJA-kurs. Det er mulig jeg tar feil, men så vidt jeg har forstått, er dette generelle tiltak som ikke er øremerket f.eks. eldre langtidsledige, men er generelle ordninger.

Det er mulig jeg misoppfattet, men så vidt jeg forstod, sa statsråden også at det er tilsvarende lønnstilskuddsordninger til arbeidsgivere som ansetter eldre langtidsledige, somdet som gjelder for flyktninger og ungdom under 25 år. Det må jeg si at jeg ikke har sett noe om i det brosjyrematerialet som er sendt ut. Hvis det er slik, vil jeg be statsråden bekrefte at det er full likebehandling av eldre langtidsledige og flyktninger og ungdom under 25 år når det gjelder særskilte lønnstilskudd til arbeidsgivere, slik at jeg kan få min misforståelse oppklart.

Statsråd Kjell Opseth: Eg kan berre gjenta det eg sa om akkurat dette ein gong til: Når det gjeld lønnstilskotet, er ordninga lik for eldre og for innvandrarar og flyktningar, og den er noko betre enn den er for ungdom under 25 år. Dersom det er slik at denne ordninga ikkje er godt nok kjend, får vi sjå på det også. Det kan vere ting som tyder på det, all den tid representanten Hagen ikkje har fått med seg at det er slik ordninga er.