Stortinget - Møte onsdag den 5. mars 1997

Dato: 05.03.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Medfører det riktighet at det i NSB vurderes å forlate praksis med gevær i lokomotivet, og obligatorisk opplæring i bruk av dette for lokomotivførere, og hvilke konsekvenser mener statsråden dette i så fall vil gi?

Statsråd Sissel Rønbeck: NSBs eldre lokomotiver er utstyrt med gevær til bruk for avliving av vilt som blir skadet ved påkjørsler.

I de nye elektriske lokomotivene, som NSB nå har under leveranse, er det foreløpig ikke funnet praktiske løsninger for oppbevaring av gevær som tilfredsstiller de kravene som stilles gjennom våpenloven.

Jeg har fått opplyst at NSB i samråd med Direktoratet for naturforvaltning, Justisdepartementet og politiet arbeider med å finne praktiske løsninger på spørsmålet.

I tillegg vil jeg understreke at dette spørsmålet, etter omorganiseringen av NSB som selskap fra 1. desember i fjor, ligger godt innenfor NSB BAs ansvarsområde.

Etter min mening er dette ikke et spørsmål som det vil være riktig av samferdselsministeren, i egenskap av å være generalforsamling i selskapet, å gå inn i.

Jeg føler meg helt trygg på at de involverte partene i fellesskap vil finne fram til en forsvarlig løsning.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er ikke enig i at statsråden ikke har ansvar her. Statsråden har også her det overordnede ansvaret.

Dette problemet er stort, det er for stort, og det bør forebygges, bl.a. ved rydding av skog. Likevel kan vi ikke unngå at dyrepåkjørsler fortsatt vil foregå, og derfor må vi ta alle de forholdsregler vi kan. Dette er et dyrevernmessig etisk spørsmål. Dyr skal ikke påføres unødig lidelse. Det er også et arbeidsmiljøspørsmål i forhold til lokomotivførerne. Den psykiske påkjenningen er allerede stor og vil bli enda større når de ikke har midler til rådighet til raskt å avlive dyret. Det er også i høyeste grad et samferdselsmessig spørsmål: Toget kommer ikke videre når det ligger en elg og sparker i skinnene. Det er også et sikkerhetsmessig spørsmål. Selv om lokomotivene er utstyrt med tau så en kan dra elgen unna, får en ikke festet det trygt når elgen fremdeles er i live.

At det ikke finnes praktiske løsninger, kan jeg ikke forstå, da jeg vet at geværene i dag oppbevares i kasser. Det bør også være mulig i de nye lokomotivene. Jeg vil spørre om statsråden vil øve påtrykk her.

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg ser ikke noen grunn til å øve påtrykk i denne saken. Jeg føler meg helt trygg på at NSB BA har minst like gode forutsetninger som generalforsamlingen for å løse dette spørsmålet.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker igjen statsråden for svaret, som jeg ikke syns gav meg noen særlig tillit til at dette løses. Tog langs linjer der påkjørsel kan forekomme, må bestandig være utstyrt med gevær og personell som kan betjene det. Jeg skulle ønske at statsråden - som tross alt er øverste ansvarlige for samferdselssektoren - kunne ha forsikret oss om at dette fortsatt skal være tilfellet, og at de lokomotivene som ikke er utstyrt med gevær, får det?

Og så lurer jeg på om statsråden likevel kan svare meg på om de nye lokomotivene som nå skal settes inn på Nordlandsbanen, vil være utstyrt med gevær.

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg vil vise til mitt første svar, og jeg har i grunnen ikke noe mer å si enn det jeg allerede har sagt, i denne saken.