Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 1997

Dato: 12.03.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Sonja Sjøli (H): Jeg tillater meg å stille barne- og familieministeren følgende spørsmål:

Flere fedre benytter nå retten til foreldrepermisjon. Men de fastsatte regler vedrørende uttak av fedrekvoten gjør at mange ikke benytter seg av denne retten eller ikke får fullt utbytte av ordningen, da mor fortsatt er i permisjon.

Vil statsråden vurdere å gjøre ordningen mer fleksibel?

Statsråd Sylvia Kristin Brustad: Retten til permisjon i forbindelse med omsorgen for små barn er regulert i arbeidsmiljøloven. Retten til fødselspenger er regulert i folketrygdloven. Ifølge reglene i folketrygdloven må faren ta sine fire uker, eller det vi har kalt fedrekvoten, innenfor den perioden man har valgt lønnet permisjon. Dersom mora velger å ta ut ulønnet permisjon etter arbeidsmiljølovens regler utover den perioden hun er berettiget til fødselspenger, vil det, som representanten Sjøli påpeker, kunne oppstå et problem i forhold til fedrekvoten. Faren kan ikke vente med å avvikle fedrekvoten til mora er ferdig med sin ulønnede permisjon. Dette skyldes regelen om at stønadsperioden må løpe sammenhengende.

Da fedrekvoten ble innført, var det et krav at mora måtte gjenoppta arbeidet eller påbegynne utdanning mens faren avviklet fedrekvoten. Hensikten var at faren skulle ha omsorgen for barnet alene. Vi så raskt at dette vanskeliggjorde avviklingen av fedrekvoten i en rekke familier, bl.a. i familier der mora valgte å fortsette med ulønnet permisjon. Fra og med 1. juli 1994 er det derfor ikke lenger et vilkår at mora gjenopptar arbeid eller går ut i utdanning mens faren tar sin del av den lønnede permisjonen. Konsekvensen av dette er at mor og far kan være hjemme samtidig, dersom mora ikke gjenopptar arbeidet i disse fire ukene. Imidlertid kan bare en av foreldrene motta fulle fødselspenger i denne perioden.

Prinsippet om at hele den lønnede permisjonen skal tas ut sammenhengende, har en helt sentral plass i fødselspengereglene, og det vil være nødvendig med lovendring for at dette prinsippet skal kunne fravikes. I dag tar så mange som åtte av ti fedre ut fedrekvoten, og vi har ikke mottatt signaler som tilsier at prinsippet om at hele den lønnede permisjonen skal tas ut sammenhengende, skaper særlige problemer i praksis. Fedrekvoteordninga er for tida under evaluering, og når resultatene foreligger, vil vi ha et bedre grunnlag for å vurdere om det er behov for endringer av regelverket, og om ordninga bør gjøres enda mer fleksibel.

Sonja Sjøli (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Det vi er opptatt av, er spørsmålet om kombinasjonen av ulønnet permisjon og mors og fars mulighet til å spare de fire ukene, f.eks. til etter at barnet er halvannet til to år. Mange familier ønsker å strekke perioden de er hjemme og tar omsorg for eget barn, og er uavhengig av barnehageplass eller andre tilsynsordninger. Det ser vi bl.a. av Longva-utvalget, som viser at over 50 % av ettåringene tas hånd om av en av sine foreldre, som ofte har ulønnet permisjon.

Hvis regelverket krever at far skal ta ut de fire ukene innen barnet er ett år, betyr det i praksis at mor og far er hjemme samtidig, og det kan selvfølgelig være positivt. Men min erfaring, etter mye kontakt med en del familier, er at de ønsker å kunne ta ut disse ukene noe senere.

Som statsråden var inne på, vil man gå gjennom dette med fedrekvoten, og spørsmålet mitt er da om det ikke er mulig å gjøre noe for å endre regelverket, slik at vi kan få en mer fleksibel ordning.

Statsråd Sylvia Kristin Brustad: Jeg gjentar for så vidt bare det jeg sa i mitt hovedsvar, at vi nå evaluerer fedrekvoteordninga og ser på om den kan gjøres mer fleksibel. Men jeg må si at så langt har ikke vi mottatt veldig mange signaler om det som representanten Sjøli har mottatt signaler om, men jeg tar dette med meg i arbeidet videre.