Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 1997

Dato: 12.03.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Tove Kari Viken (Sp):

For to år siden vedtok Stortinget at Regjeringen skulle utrede og endre retningslinjene for refusjon av kostnadene ved utskifting av tannfyllinger, slik at pasienter med allergi også utenfor munnhulen skulle få refusjon for tannbehandling.

Er utredningen foretatt, og når vil statsråden fremme et eventuelt lovendringsforslag med rett til refusjon for slik kostnad?

Statsråd Gudmund Hernes: Sosial- og helsedepartementet bad i 1996 Rikstrygdeverket om å utrede og foreslå slike retningslinjer som representanten Tove Kari Viken etterlyser. Rikstrygdeverket gjennomførte dette arbeidet i nært samarbeid med relevante fagmiljøer, bl.a. Bivirkningsnemnda i Bergen.

Forslaget er nå til behandling i departementet, og jeg vil vurdere det i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet for 1998.

Tove Kari Viken (Sp): Jeg er glad for at det nå endelig kanskje kan bli en vurdering og en hjelp til personer som har hatt store lidelser på grunn av at kroppen reagerer svært negativt på tannfyllinger, og spesielt gjelder dette i forhold til amalgam. Ulike personer står mot hverandre når det gjelder om det er vitenskapelig bevist at amalgam kan forårsake allergier også utenfor munnhulen. Men Statens helsetilsyn har jo innrømmet faren for kvikksølvdamp ved at en har sendt ut rundskriv for flere år siden om at en må unngå amalgamfyllinger på gravide. I det siste har vi fått synliggjort hvor svak rettssikkerheten for pasientene er her iNorge, og derfor spør jeg: Hva vil statsministeren gjøre for kvikksølvpasientenes rettssikkerhet? Hva vil helseministeren gjøre for at disse pasientene blir undersøkt av toksikologer og indremedisinere istedenfor av tannleger når det skal vurderes hvilke skadevirkninger kvikksølvet har på kroppen.

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg registrerte vel på samme måte som presidenten at representanten spurte hva statsministeren ville gjøre. Jeg vil nok forsøke å unngå å belemre statsministeren med denne problemstillingen hvis jeg kan bidra til å løse den selv, og det vil jeg selvsagt også forsøke å gjøre.

Det som er helt klart, er at vi har en betydelig gruppe pasienter som har gitt uttrykk for at de er affisert av tannfyllinger, og spesielt da med reaksjoner på amalgam. Vi har en egen undersøkelse på dette. Den endelige rapporten er ikke kommet, men det er helt klart at den gruppen som har generelle allergier utenfor munnhulen, er en av de gruppene som vi nå vurderer i forbindelse med budsjettet for neste år, slik jeg sa. Jeg kan også nevne at det kan gjelde spesielle grupper av kreftpasienter, som også kan komme i en vanskelig situasjon ved bestråling av dette området av kroppen.