Stortinget - Møte onsdag den 9. april 1997

Dato: 09.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Arne Haukvik (Uav): Eg tillet meg å stille følgjande spørsmål:

Ved utgangen av 1996 hadde Landsforeningen Rettferd for taperne registrert i alt 14.734 taparar. Økonomien er så svak at organisasjonen er redd den ikkje maktar å gje hjelp til alle som ber om hjelp.

Kan statsråden tenke seg å hjelpe til å finansiere dette viktige arbeidet?

Statsråd Gudmund Hernes: Sosial- og helsedepartementet har stilt seg positiv til det arbeid Landsforeningen Rettferd for taperne gjør. Dette har også kommet til uttrykk gjennom økonomisk støtte til organisasjonen.

Foreningen har siden 1994 mottatt i alt 500.000 kr fra Sosial- og helsedepartementet. I 1994 ble det gitt 50.000 kr, og i årene 1995 til og med 1997 har foreningen mottatt 150.000 kr pr. år. Departementet gir altså allerede hjelp til å finansiere organisasjonens arbeid.

Landsforeningen Rettferd for taperne er en av mange frivillige organisasjoner som gjør et viktig og samfunnsnyttig arbeid, og som mottar støtte fra Sosial- og helsedepartementet. Vurderingen av nivået på slik støtte må inngå i detårlige budsjettarbeid.

Arne Haukvik (Uav): Eg takkar for svaret. Ja, det var tynne greier. Det er klart dei yter hjelp, men lat meg minne om den gongen da foreininga blei opna den 1. november 1993 i rådhuset i Nordre Land. Dei skaffa dei gratis straum og kontor og maskinar og alt mogleg, og statssekretær Ole Jacob Frich helsa frå sosialminister Grete Knudsen, og han sa: « Grete Knudsen håper at du, Ola Ødegaard, og taperkontoret kan bli ei viktig vaktbikkje for de svake i samfunnet. »

Landsforeininga opplever at taparane ser dette kontoret som den einaste staden dei kan få hjelp. Dei har ikkje midlar til dyre advokatar, og taparkontoret har eit utruleg godt samarbeid med offentlege kontor og arbeider på tvers av byråkratiske og problematiske offentlege haldningar. Taparkontoret er samarbeidsorgan til offentlege etatar og ingen konkurrent. Nå meiner me at tida er inne til å gje landsforeininga ein fast plass på statsbudsjettet, med minst 1 mill. kr i året og minst 500.000 kr nå i 1997. Omgåande hjelp er 200.000 kr. Vil statsråden sørgje for at ikkje kontoret legg ned verksemda?

Statsråd Gudmund Hernes: For det første er jeg enig i den vurdering som er gjort gjeldende når det gjelder det arbeid som denne organisasjonen utfører. Den er i samme stilling som mange andre frivillige organisasjoner når det gjelder ønske om flere midler. Storparten av de midler som er bevilget på denne posten for inneværende år, er allerede fordelt til andre organisasjoner, og jeg går ut fra at representanten Haukvik ikke har forslag til hvilke andre organisasjoner som i tilfelle måtte få skåret ned sitt budsjett dersom man her skulle øke tildelingen til denne organisasjonen. Men Haukvik får jo anledning til - kanskje - å være med på budsjettbehandlingen til høsten når det gjelder hele denne posten, og da er han selvsagt velkommen til å fremme sine synspunkter i denne sammenheng. Men, som sagt, jeg understreker at organisasjonen gjør et verdifullt arbeid, som mange andre frivillige organisasjoner også gjør.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 9.