Stortinget - Møte onsdag den 9. april 1997

Dato: 09.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Syver Berge (Sp): Eg stiller følgjande spørsmål til kulturministeren:

I § 10 i lov om offentleg målbruk heiter det: « Kongen skal minst kvart fjerde år leggje fram for Stortinget ei melding om målbruk i offentleg teneste. » Den førre meldinga kom i 1992, og Regjeringa har alt forsømt seg i høve til lova. Intensjonen med lovregelen er naturlegvis at det i kvar stortingsperiode skal vere høve til å kontrollere korleis lova vert etterlevd.

Kva tid vil Regjeringa leggje fram stortingsmelding om målbrukslova?

Statsråd Turid Birkeland: I løpet av den tiden som er gått siden forrige mållovsmelding, har vi dels intensivert og dels omorganisert Kulturdepartementets tilsynsfunksjoner. Blant annet er en del oppgaver overført til Norsk språkråd. Det var i 1996 for tidlig å bedømme effekten av disse endringene, og det har derfor vært nødvendig å forskyve meldingen noe, for derved å kunne presentere et fyldigere grunnlagsmateriale for Stortinget.

Vi tar nå sikte på å legge fram meldingen mot slutten av høstsesjonen.

La meg understreke at tilsynsarbeidet hviler på det selvfølgelige grunnlag at reglene i målloven skal etterleves fullt ut, og det er på dette punkt skjedd en klar innskjerping og lagt opp til en tettere oppfølging fra departementets side på bakgrunn av stortingsbehandlingen av den forrige meldingen. Utsettelsen må derfor ikke tas som uttrykk for at departementet tar lett på oppgaven. Tvert imot er den et resultat av de endringer jeg har nevnt, og at vi derfor har trengt ekstra tid for å kunne gi Stortinget en best mulig tilbakemelding. Det er selvfølgelig beklagelig at dette har medført at vi ikke kan holde den tidsplanen som er forutsatt, men forholdene tatt i betraktning tror jeg alle parter er best tjent med den løsningen vi her velger.

Syver Berge (Sp): Eg takkar for svaret. Grunnen til spørsmålet er at når departementet ikkje sjølv følgjer opp kravet i mållova om meldeplikt om målbruken i offentleg teneste overfor Stortinget, er det lett å tru at dette er ei nedprioritering av målarbeidet. For ein kulturnasjon og for ein kulturstatsråd må det vere ei æressak å arbeide aktivt for at mållova blir etterlevd, og eg er glad for dei holdningane som statsråden gav uttrykk for her. Da Stortinget behandla St.meld.nr.53 (1991-1992), Målbruk i offentleg teneste, stod alle partia i Stortinget, bortsett frå Framstegspartiet og Høgre, bak følgjande formulering:

Fleirtalet meiner at det er eit felles nasjonalt ansvar å sikre og styrke nynorsk språk. Fleirtalet meiner vidare at mållova er heilt sentral for vår evne til å ta vare på kulturarven og vår identitet.

Står statsråden bak desse formuleringane?

Statsråd Turid Birkeland: Jeg kan forsikre representanten Berge om at det gjør selvfølgelig statsråden og denne regjeringen. For igjen å understreke dette: Årsaken til at meldingen nå blir utsatt, er ikke at vi nedprioriterer det, men snarere tvert imot. Fordi vi har innskjerpet arbeidet i forhold til målloven og virkeliggjøringen av denne, trenger vi noe mer tid for å gi den skikkelige tilbakemeldingen som Stortinget fortjener etter et slikt pålegg.