Stortinget - Møte onsdag den 9. april 1997

Dato: 09.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 33

Inger Lise Husøy (A): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

Avisen Verdens Gang har gjennom flere reportasjer avdekket at det foregår formidling av russiske kvinner til norske menn med ekteskap som formål. Et av tilbudene gjelder opptil fire russiske kvinner på testing hjemme. Det hersker usikkerhet om hvorvidt dette er lovlig virksomhet.

Hva vil statsråden gjøre for å forhindre slik nedverdigende handel?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Formidling av kontakt mellom personer som søker partnere for å inngå ekteskap, er tillatt i Norge. Dette gjelder enten det skjer i regi av enkeltpersoner eller av formidlingsbyråer. Denne type formidlingsvirksomhet må selvsagt være basert på frivillighet fra deltakernes side, og virksomheten må ikke innebære overtredelser av andre lovbestemmelser, så som straffelovens bestemmelse om prostitusjon.

I den grad slik virksomhet innebærer straffbare forhold - altså overtredelse av straffelovens bestemmelse om prostitusjon - er det en oppgave for politi- og påtalemyndighet å etterforske og straffeforfølge dette.

Selv om den virksomheten som representanten Husøy her trekker fram, kan ta former som svært mange oppfatter som meget usmakelige, kan jeg ikke se at det nå er hensiktsmessig å regulere dette gjennom straffelovgivningen - så langt som jeg kjenner saken.

Men når det er sagt, vil jeg føye til at internasjonal handel med kvinner og tvungen prostitusjon er blitt et problem av stort format. Ikke minst gjelder dette kvinner fra Sentral- og Øst-Europa, der de økonomiske endringene har medført vanskelige levekår som spesielt berører kvinner. Mye tyder på at denne virksomheten kan være en betydelig del av den internasjonalt organiserte kriminaliteten. I mange tilfeller ser det ut som godt organiserte grupper står bak, og at betydelige pengemengder er involvert. Dette er en sak som både EU og Europarådet nå har engasjert seg i. I Europarådet vurderes det nå å utforme en europeisk konvensjon om tvungen prostitusjon og handel med kvinner, i tillegg til at man arbeider med utformingen av en handlingsplan. I den forbindelse pekes det bl.a. på at man i tillegg til ulovlig virksomhet også finner ulike metoder for handel med kvinner ved hjelp av lovlige midler for slik å skjule senere ulovligheter. Her nevnes bl.a. proforma ekteskap gjennom byråer, kontrakter med au pair-jenter o.l.

Jeg kan ikke stå her og si at den virksomheten som VG har omtalt, og som det vises til i spørsmålet fra representanten Husøy, er en del av det bildet jeg nå har lagt fram. Men det all grunn til å følge med for å sikre at man ikke også i Norge, kanskje i kjølvannet av såkalt lovlig formidlingsvirksomhet, skaper ulovlige tilstander.

Inger Lise Husøy (A): Jeg takker ministeren for et for så vidt utførlig svar - i den grad det her er mulig. Ministeren var inne på flere vesentlige problemer knyttet til den form for handel som jeg har tatt opp.

Salg av mennesker er for så vidt like ille enten det skjer gjennom en matematikklærer i Arendal eller gjennom en internasjonalt organisert kriminell virksomhet. Jeg er ikke tilhenger av å kriminalisere prostitusjon, men det er selvfølgelig her et grenseland når det gjelder hvordan man kan omgås straffelovens paragrafer. Og jeg var ute etter å høre hvorvidt justisministeren ville si noe om hvorvidt det innenfor dagens lovverk er mulig å gjøre noe mer, eller om loven rett og slett bør endres på dette punktet uten å gå inn på kriminalisering av prostitusjon.

Statsråd Gerd-Liv Valla: Etter de opplysninger jeg har fått, kan jeg ikke se at det er mulig med straffeforfølgelse i forhold til det man nå kjenner til. Men som jeg sa, er det politi- og påtalemyndighetens oppgave å avdekke i det enkelte tilfelle om det foregår en virksomhet som kan kobles opp til ervervsmessig utukt, som det heter.

Jeg er nå gjort oppmerksom på det brede internasjonale arbeidet som gjøres, og det er noe som vi fra mitt departement har vært inne i allerede. Barne- og familiedepartementet har også vært inne i det og kommer til å følge dette nøye videre. For jeg tror nok at det er over en slik bred front man må jobbe med dette.

Presidenten: Da er sak nr. 1 på dagens kart ferdigbehandlet.