Stortinget - Møte onsdag den 16. april 1997

Dato: 16.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Inger Lise Husøy (A): Jeg har følgende spørsmål til finansministeren:

OBOS og NBBL har gjentatte ganger tatt opp endring av skatteloven for andelseiere i borettslag, senest i brev av 16. desember 1996. Saken gjelder en mer rettferdig lovgivning tilpasset individuell nedbetaling av gjeld for borettslagene gjennom å endre fordelingsnøkkelen mellom drifts- og kapitalkostnader i husleien.

Er en slik endring nær forestående?

Statsråd Jens Stoltenberg: OBOS og NBBL har gjennom lengre tid arbeidet med spørsmålet om en ny fordelingsnøkkel for inntekts- og fradragsposter og formue for andelshavere i boligselskaper. Siktemålet har vært å få en riktigere skattemessig fordeling mellom andelshavere i ulike situasjoner, bl.a. hvor enkelte andelshavere foretar individuell nedbetaling av sin andel av fellesgjelden. Den gjeldende fordelingsnøkkelen - som er påløpt husleie - gir ikke tilfredsstillende resultater i alle situasjoner.

NBBL nedsatte i mai 1992 en arbeidsgruppe for å vurdere hvordan en bedre fordeling mellom andelshaverne kunne gjennomføres. Det har vært en viss kontakt mellom departement og OBOS og NBBL i forbindelse med dette arbeidet. Arbeidsgruppen avgav sin innstilling 12. desember 1996. Departementet vurderer nå de foreslåtte løsningene nærmere. Forslag til lovendring i forbindelse med ny fordelingsnøkkel vil ikke bli fremmet før det er klart at en omlegging kan sikre en rimelig fordeling mellom andelshaverne i ulike situasjoner og samtidig være praktikabel for ligningsmyndighetene. Det er fortsatt enkelte spørsmål som må vurderes nærmere. Departementet arbeider nå med disse.

Odd Eriksen hadde her overtatt presidentplassen.

Inger Lise Husøy (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg skjønner jo at det er travelt i Finansdepartementet om dagen. Jeg oppfattet imidlertid at finansministeren var positiv til dette som sak. Det dreier seg jo om ålikestille borettslagsleiligheter med selveierleiligheter i den grad beboerne er interessert i det, og i så måte er det jo en veldig viktig boligpolitisk sak. Det det dreier seg om, er å få til skatteendringer slik at den enkelte borettslagsandelshaver kan velge sin egen gjeld og nedbetale den i eget tempo. Så statsrådens svar inneholdt for så vidt ikke noe nytt, annet enn at en jobber med saken. Grunnen til at jeg tok opp spørsmålet her, er at jeg ønsker at saken skal komme fram til behandling, og jeg spør statsråden om han vil be om litt fortgang med saksbehandlingen i departementet.

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg skjønner godt at man er utålmodig etter å finne en løsning på denne saken, og jeg vet at veldig mange som bor i borettslag, er opptatt av det. Det er riktig at NBBL nedsatte en arbeidsgruppe i mai 1992, og det begynner å bli en del år siden. Men rapporten fra NBBL ble ikke ferdig før rett før jul i fjor, altså 12. desember 1996, og da ble den overlevert departementet, så etter at OBOS' og NBBLsfelles arbeidsgruppe avsluttet sitt arbeid, har ikke saken ligget spesielt lenge i departementet. Jeg skal forsikre meg om at saken prioriteres, slik at vi så raskt som mulig finner en løsning. Men den løsningen må være forsvarlig, både ligningsmessig og ikke minst overfor dem som bor i borettslag, slik at vi faktisk får en forbedring og ikke en forverring.