Stortinget - Møte onsdag den 23. april 1997

Dato: 23.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Eva R Finstad (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Norske Skog har lovet sine naturvernorienterte europeiske kunder at de ikke vil bruke tømmer fra barskogområder som er listet opp og skal vurderes vernet.

Hva vil miljøvernministeren gjøre for at de områder som er vurdert og likevel ikke inngår i verneområdene, skal unngå videre boikott?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: I arbeidet med landsplanen for vern av barskog og oppfølgingen av St.meld.nr.40 (1994-1995) Opptrapping av barskogvernet fram mot år 2000 blir det utarbeidet såkalte bruttolister over områder som er aktuelle å verne i medhold av naturvernloven. På grunn av den begrensede arealrammen som Stortinget har fastsatt, er det nødvendig å foreta en streng prioritering av områder etter vernekvaliteter. Dette medfører at en del områder tas ut av bruttolistene.

Norske Skog har signalisert at de ikke vil kjøpe tømmer fra områder som står på bruttolisten. Jeg mener Norske Skogs politikk er positiv, og at den samsvarer godt med min egen oppfordring til grunneiere om ikkeå drive hogst i de områdene som er aktuelle for vern. Dersom det likevel er fare for hogst som kan true verneverdiene i områdene, har Direktoratet for naturforvaltning også mulighet til å innføre midlertidig vern, et virkemiddel som er benyttet i noen områder.

For å hindre usikkerhet hos grunneiere og skogbruksnæring er det viktig at avklaringene med hensyn til hvilke områder som skal vernes, skjer så raskt som mulig.

Områdene som tas ut av bruttolistene, skal forvaltes etter skogloven på vanlig måte. Det er derfor skogeiers forvaltning av skogen som vil være avgjørende for norsk skogbruks markedstilgang og hvorvidt tømmeret skal kunne omsettes eller ikke.

Jeg vil i denne forbindelse nevne at det innenfor bransjeprosjektet Levende skog er under utarbeidelse kriterier og indikatorer for et bærekraftig skogbruk. Dette arbeidet skal etter planen være ferdig i slutten av 1997, og jeg har stor tro på at dette vil være et viktig bidrag for å få gjennomført et bærekraftig skogbruk i Norge.

Eva R Finstad (H): Jeg takker miljøvernministeren for svaret.

Norges naturvernforbund har utarbeidet en bok som har en tykkelse på fem-seks cm, og som gjelder alle de områdene som ble vurdert i forbindelse med den første barskogvernplanen, og denne listen har de sendt til sine kolleger i Tyskland. Alle de områdene som står på denne listen i denne boken, blir altså boikottet i Tyskland, og det er jo problemet. Noen av disse områdene er tatt inn igjen og er kanskje på bruttolistene, for jeg vet at det har vært spørsmål om å få ut de bruttolistene som gjelder for den nåværende barskogvernplanen. De er ikke kommet ennå, og det haster å få de listene også, slik at man kan få klargjort hvilke områder det er grunn til å boikotte og hvilke ikke. Men problemet er at denne listen er gitt ut, og alle de som stod på listen i den forrige barskogvernplanen, blir fortsatt boikottet. Hva kan miljøvernministeren gjøre med det?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg vil vise til svaret mitt. Det viktigste her tror jeg er at vi har maksimalt tempo i arbeidet med disse verneplanene. Vi har jo også kommet et godt stykke på vei med dem, iallfall når det gjelder den første barskogvernplanen. Det er imidlertid ikke til å legge skjul på at dette er en prosess som i og for seg ikke går med hurtigtogsfart hele tiden - av mange grunner - men vi vil bestrebe oss på å holde det tempoet oppe.

Når det gjelder bransjeprosjektet Levende skog, er jo det satt i gang nettopp på grunn av de problemstillingene som representanten Finstad tar opp, nemlig at kjøpere av papir ute i verden nå legger veldig stor vekt på engasjementet fra miljøorganisasjonene. Dette er blitt en realitet for hele bransjen som vi er nødt til å prøve å møte på en konstruktiv måte, sånn at bransjen ikke blir helt utilsiktet skadelidende ved det som skjer.

Eva R Finstad (H): Jeg takker igjen for svaret, men jeg registrerer at miljøvernministeren ikke har sagt noe om hvordan han kan hjelpe dem som er listet opp tidligere, og som nå har stått der i fem-seks år og blir boikottet. De får ikke anledning til å felle noe av sin skog, og de har ikke fått noen erstatning for midlertidig vern - og de kommer vel ikke til å få det heller, så jeg venter egentlig en litt aktiv holdning fra miljøvernministeren.

Jeg er helt enig i at det er nødvendig med en levende skog, det er veldig bra at skogeiere går inn for det, og man skal ikke hogge i skog som skal vurderes vernet. Men da må man også gjøre noe for at skogeierne skal få noe igjen for det og ikke ser det som en katastrofe at et område er vurdert. Da bør en innføre midlertidig vern, som vi både har foreslått og bevilget penger til. Men miljøvernministeren bør allikevel se hva han kan gjøre for å hindre at de som er tatt ut, de som er vurdert, ikke blir boikottet, for det er faktisk en stor katastrofe for dem det gjelder.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Ja, vi vil selvsagt også følge opp det spørsmålet som representanten Finstad nå nevner til slutt igjen. De områdenesom blir tatt ut av listene, skal ikke bli utsatt for noen tiltak, for de går under skoglovens forvaltning og skal behandles på samme måte som en hvilken som helst annen skog som ikke er på noen liste, for å si det sånn. Så vi vil sjekke dette og bidra med vårt til at man ikke får sånne effekter som må karakteriseres som helt utilsiktede.