Stortinget - Møte onsdag den 23. april 1997

Dato: 23.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Ole Johs Brunæs (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

I referat av 22. august 1996 fra Akershus og Oslo jordskifterett fremgår det at Ullensaker kapellangård skal inngå i makeskifte med grunneiere på Gardermoen.

Vil statsråden sørge for at dette makeskifte nå blir gjennomført?

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg kan bekrefte at arealer fra deler av Ullensaker kapellangård inngår i de inngåtte makeskifteavtalene som tiltakshaverne for Gardermoprosjektet oversendte Akershus og Oslo jordskifterett i mai 1996 for ferdigbehandling. Prosessen i jordskifteretten er på det nærmeste ferdig, og makeskifte vil dermed også snart bli gjennomført.

Ole Johs Brunæs (H): Jeg takker statsråden for svaret.

I brev av 20. november 1996 fra Landbruksdepartementet til Ullensaker Gardermoen Grunneierlag skriver statssekretær Befring at han er kjent med at en stor del av kapellangården er avstått for makeskifte- og jordskifteordninger. Videre skriver han at eiendommen tilhører « Opplysningsvesenets Fond v/ Kirke-, undervisnings- og forskningsdepartementet, som landbruksmyndighetene ikke har noen forvaltningsmyndighet over ».

Her har vi noe av problemet: Grunneierne kastes rundt i en evig karusell mellom ulike statsetater. Og da spør jeg igjen, nå når det har gått så lang tid og dette ikke er avklart: Hvem skal ta initiativet overfor grunneierne, hvem har ansvaret overfor grunneierne?

Nå tyder jeg statsrådens svar som positivt. Dette at det skal foretas makeskifte, har imidlertid vært oppe før, men ansvaret er usikkert, og jeg ber om en avklaring og en bekreftelse på at dette nå går i orden.

Statsråd Sissel Rønbeck: Dette er jo spørsmål som dreier seg om forholdet mellom tiltakshaver og de ulike eiere og jordskifteretten. At det er ulike eiere i forhold til eiendommene her, burde ikke skape spesielle problemer i forhold til denne prosessen, slik jeg ser det. Nårdet gjelder den eiendommen det her blir spurt om, må jeg bare få gjenta at her er altså jordskifteretten på det nærmeste ferdig med sitt arbeid, og dermed kan makeskifte relativt raskt gjennomføres.

Ole Johs Brunæs (H): Når jeg nå maser om disse sakene, er det fordi det hele har tatt veldig lang tid. Det har vært spørsmål om de ulike etatenes vilje til å avgi jordområder og skogsområder av en kvalitet som kan erstatte dem som mistes. Og det jeg anmoder statsråden om, er at det legges opp til rutiner som får dette arbeidet til å flyte bedre, at man får et langt bedre samarbeid innen de ulike statsetatene, slik at man kan imøtekomme oppsittere og de som rammes av så store prosjekter, på en skikkelig og ordentlig måte.

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg er enig i at en bør lære av så omfattende prosesser som de en har stått overfor i forbindelse med utbyggingen av ny hovedflyplass, både når det gjelder forholdet til grunneiere og andre beboere i området, og jeg kan her jeg står, forsikre om at de erfaringene vi har gjort både på godt og vondt, vil vi ta med oss i det videre arbeidet i forhold til større utbyggingsprosjekter. For selv om mye er bra, er det sjelden slik at det ikke kan bli bedre.