Stortinget - Møte onsdag den 14. mai 1997

Dato: 14.05.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Tomas Norvoll (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Store deler av strandsonen rundt Svalbard og langs norskekysten er sterkt forurenset av uorganisk søppel. Skipsavfall som blir kastet på sjøen sør i Nordsjøen, havner til slutt i nordområdene på grunn av Golfstrømmen. Forurensningen tyder på at mange redere ikke etterkommer regelverket for avfallsbehandling.

Hvilke tiltak vil statsråden sette i verk for å begrense forsøpling fra skip?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Norskekysten forsøples av avfall fra skip i både nære havområder som Nordsjøen og også i langt fjernere strøk. Derfor arbeider vi med spørsmålet som representanten Tomas Norvoll reiser, både i internasjonal sammenheng og nasjonalt.

Nasjonalt arbeider Miljøverndepartementet og Sjøfartsdirektoratet nå med nye forskrifter om mottaksordninger for avfall fra skip, som vil erstatte eksisterende forskrifter fra 1981. I dette arbeidet vil helt sentrale problemstillinger være om det er tilstrekkelig dekning av mottaksanlegg i dag i Norge, om avgiftssystemet knyttet til levering av avfall fungerer godt nok, og om ansvarsforholdene rundt mottaksordningene er tilfredsstillende. Hovedmålsettingen med dette arbeidet er å utarbeide en forskrift som stimulerer til levering av avfall fra alle skip som anløper norske havner.

I det nasjonale arbeidet er det også av betydning at den indre kystvakten nå etter hvert er blitt operativ. Dette gjør at ulovlige utslipp av søppel og annet avfall fra skip lettere kan oppdages.

Jeg vil imidlertid understreke betydningen av internasjonalt samarbeid for å løse dette problemet. I den sammenheng har Nordsjøkonferansene spilt en avgjørende rolle ved at nordsjølandene har tatt felles initiativer overfor FNs skipsfartsorganisasjon, IMO. Dette har ført til at Nordsjøen i IMOs regelverk i 1991 fikk spesielt strenge regler for å hindre utslipp av søppel fra skip. Det har imidlertid vist seg at det er behov for videre tiltak. Derfor ble nordsjølandenes miljøvernministre i juni 1995 på den fjerde Nordsjøkonferansen i Esbjerg enige om at det skal utarbeides regler som kan pålegge skip å levere alt søppel til havn før avgang. Oppfølgingen av dette fra norsk side skjer i sammenheng med den nevnte revidering av forskrift om mottaksordninger for avfall fra skip.

FNs sjøfartsorganisasjon, IMO, har videre med sterk norsk støtte vedtatt et tillegg til reglene om søppelforurensning under konvensjonen om hindring av forurensning fra skip - altså MARPOL-konvensjonen 73/78 - som krever at skip skal ha en søppelhåndteringsplan om bord. Disse reglene trer i kraft i juli i år for nye skip og i juli neste år for eksisterende skip. Disse tiltakene sammen med straffereaksjoner på ulovlig utslipp av søppel vil bidra til å redusere søppelmengden som slippes ut fra skip i nære og fjerne farvann. Problemet kan altså ikke løses gjennom tiltak fra myndighetenes side alene. Jeg vil derfor understreke rederienes og den enkelte skipsførers ansvar for at de rette holdningene er til stede. Dette miljøproblemet løses derfor kun dersom alle parter tar ansvar.

Tomas Norvoll (A): Jeg takker for svaret, som jeg er svært godt fornøyd med. Jeg er glad for at statsråden trekker fram det internasjonale perspektivet her, som selvsagt er veldig viktig, og at man også plasserer ansvaret på rederiene, er selvsagt riktig. Jeg vil i tillegg si at når man arbeider med nye forskrifter, bør man kanskje i den sammenheng se på det at det i dag finnes gode tekniske løsninger for avfallskomprimering om bord.

Men det jeg ønsker å spørre om, er: Er det noe omtrentlig tidsperspektiv på når nye forskrifter vil kunne tre i kraft?

Jorun Ringstad hadde her teke over presidentplassen.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Når det gjelder reglene for søppelforurensning under den internasjonale konvensjonen som jeg nevnte - MARPOL-konvensjonen - er det en forutsetning at de nye reglene skal tre i kraft fra juli i år for nye skip og fra juli neste år for eksisterende skip.

Når det gjelder de nasjonale forskriftene som vi arbeider med, kan jeg ikke her og nå si den eksakte datoen for når de vil foreligge, men dette er et arbeid som har vært i sving nokså lenge, så det vil ikke ta lang tid før disse nye forskriftene foreligger.

Til det momentet om avfallskomprimeringsutstyr som i dag finnes for søppelhåndtering om bord på skip, er vi oppmerksom på det. Vi har vært oppsøkt av flere av de bedrifter som arbeider med disse tingene, og det er selvsagt av de spørsmålene som blir vurdert både av oss og av sjøfartsmyndighetene i denne sammenhengen.

Presidenten: Vi går då tilbake til spørsmål 3.