Stortinget - Møte onsdag den 19. november 1997

Dato: 19.11.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Jan Johnsen (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til den ærede finansminister:

De første hybridbilene er nå satt i serieproduksjon. Disse er forventet til Norge i løpet av 1998. Ut fra den avgiftsberegningen vi har i Norge, vil disse bilene bli ca 50.000 kroner dyrere enn en vanlig bensindrevet bil. Sett ut fra et miljøhensyn burde disse bilene få en betydelig avgiftslette.

Vil finansministeren ta et initiativ til at så skjer?

Statsråd Gudmund Restad: Hybridbiler er til nå ikke registrert i Norge. Eventuelle spesielle problemer knyttet til avgiftsleggingen av denne type kjøretøy har derfor hittil ikke vært vurdert av avgiftsmyndighetene.

Etter dagens regelverk vil en hybridbil belastes full avgift av effekten av begge motorene. Dette kan virke urimelig, siden hybridbilene kun utnytter effekten av en av motorene av gangen. Siden 1990 har elektrisitetsdrevne biler vært fritatt fra engangsavgift. Bakgrunnen for fritaket var å stimulere til utprøving av miljøvennlige tiltak. Finanskomiteen understreket i den anledning at det må være retningsgivende for slike fritak at tiltakene har en påviselig miljøeffekt.

Jeg vil på bakgrunn av dette sørge for at det blir foretatt en nærmere vurdering av hvordan hybridkjøretøy bør avgiftslegges på en hensiktsmessig måte. En slik vurdering vil senest bli gitt i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 1998.

Jan Johnsen (H): Jeg takker for svaret. Jeg syns det var et svar som var positivt. Jeg vil allikevel minne Regjeringen om at den har skapt et inntrykk av å være meget miljøbevisst, og jeg regner med at finansministeren vil sørge for at vi i framtiden får et avgiftsnivå på miljøvennlige biler som kan motivere til økende bruk av disse.

Statsråd Gudmund Restad: Jeg kan bekrefte at Regjeringen er opptatt av miljøet, og kjøretøy er jo miljøforurensere i utgangspunktet. Når man nå da omsider får mer miljøvennlige kjøretøy, vil vi selvfølgelig ikke legge kjelker i veien - for å bruke det uttrykket - for at de kan tas i bruk på en skikkelig måte.

Jeg mener at jeg gav positive signaler om hva som kan bli vurderingen, men siden det ikke er endelig vurdert, får vi vente med konklusjonen. Men det er riktig at Johnsen kan tolke mitt svar som i utgangspunktet en positiv holdning til å finne en avgiftslegging av disse hybridbilene som er hensiktsmessig.