Stortinget - Møte onsdag den 19. november 1997

Dato: 19.11.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Marit Nybakk (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

I regjeringserklæringen slås det fast at det skal føres en aktiv storbypolitikk.

Hvordan vil statsråden følge opp handlingsplanen for Oslo indre øst?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: I det politiske grunnlaget for sentrumsregjeringa har vi fra sentrumspartienes side lagt vekt på utfordringene i de store byene når det gjelder miljø og levekår. Regjeringa vil legge opp til en mer aktiv politikk gjennom blant annet samferdsels- og boligpolitikken.

Regjeringa vil motvirke utviklinga av et samfunn med økte forskjeller. I Oslo finner vi både de beste og de dårligste levekår i landet. Under den forrige regjeringa ble det lagt et grunnlag for samarbeid mellom Oslo kommune og departementene om gjennomføring av et handlingsprogram for Oslo indre øst. Regjeringa vil følge opp den politiske plattformen som ble lagt for dette samarbeidet. Følgende temaer vil være sentrale: boforholdene, bymiljøet, oppvekstvilkårene, arbeidsledighet, integreringsspørsmål og sosiale utfordringer. I 1998 er det både fra byrådet og Regjeringa foreslått å bevilge 50 mill. kr til handlingsprogrammet, og min intensjon er å få til et godt samarbeid over en tiårsperiode. Samarbeidet med kommunen må gjelde bruken av den konkrete bevilgningen, men også prioritering og målretting av andre relevante offentlige tiltak i forhold til levekårene i Oslo indre øst.

Derfor blir det naturlig å se handlingsprogrammet for Oslo indre øst i sammenheng med f.eks boligpolitiske og samferdselspolitiske spørsmål og det som må gjøres når det gjelder integrering av innvandrere og arbeidsmarkedstiltak.

Samarbeidet med Oslo kommune om handlingsprogrammet har nå funnet en form. Vi vil holde minst to politiske kontaktmøter med byrådet i 1998, og vi har opprettet en felles administrativ styringsgruppe som skal følge opp dette arbeidet. Jeg ser på handlingsprogrammet for Oslo indre øst som et spennende prosjekt, og det skaper spesielle forutsetninger for et fruktbart samarbeid med kommunen. Samtidig må den ordinære arbeidsdelingen mellom stat og kommune ligge til grunn.

Marit Nybakk (A): Jeg deler statsrådens syn på at dette er et spennende prosjekt. Gjennom flere undersøkelser og forskningsrapporter er det blitt dokumentert at det er spesielle levekårsproblemer i de indre bydelene i Oslo. De sosiale problemene forsterkes av mangeårig politisk forsømmelse av det fysiske miljøet, trafikkmaskiner og støy, og et dramatisk bortfall av industriarbeidsplasser gjennom flere år nettopp i dette området.

Innst.S.nr.174 (1995-1996) slår fast at opphopingen av levekårsproblemene i disse områdene ikke bare er et lokalt ansvar og lokalt bestemt, og at staten derfor må påta seg et spesielt ansvar over en tiårsperiode, basert på kommunens egne planer.

Jeg vil derfor også spørre statsråden om hun vil følge kommunen nøye opp for å sikre at de intensjoner som ligger i Stortingets handlingsprogram, også blir fulgt opp av kommunen.

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Svaret er ja.

Marit Nybakk (A): Jeg vil takke statsråden for et veldig klart svar. Jeg er også fornøyd fordi Senterpartiet i uttalelser de senere månedene ikke akkurat har utmerket seg med å være særlig storbyvennlig, jf. forslaget fra partiets nestleder - framført på en pressekonferanse og ikke motsagt av den øvrige ledelsen - om å flytte halvparten av alle statlige arbeidsplasser ut fra Oslo. Det ville etter mine beregninger ha fjernet 30.000 arbeidsplasser fra hovedstaden og ikke akkurat bedret levekårene!

Blant de områdene som jeg vil prioritere, er en tunnel under Bjørvika og utvikling av området under Ekeberg, som var Oslos opprinnelige vugge. Nå står kanskje ikke tunneler så veldig høyt i kurs i Oslo for tiden, men vi har vel nok ekspertise til å kunne greie å få til en skikkelig bydel i Bjørvika. Jeg er veldig opptatt av at utviklingen av dette området også blir en viktig del av denne handlingsplanen.

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Jeg tror det kan være på sin plass å minne om hvem det var som var pådrivere her i Stortinget for å få til en handlingsplan for Oslo indre øst. Jeg vil på bakgrunn av det siste tillegget også minne om at det faktisk ikke var Arbeiderpartiet som stod i fremste rekke for å få til den handlingsplanen. Det var det bl.a Senterpartiet og SV som gjorde. Jeg har altså tenkt å følge opp de intensjoner som vi hadde da vi fikk på plass den handlingsplanen, og jeg er enig i at det er nødvendig med spesielle tiltak i Oslo indre øst. Jeg tror ikke minst det vil være viktig å se på hva vi kan gjøre for å få de fremmedkulturelle inn på arbeidsmarkedet.