Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato: 17.12.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Sonja Irene Sjøli (H): Jeg vil stille justisministeren følgende spørsmål:

Romerike politikammer planlegger å innføre en operasjonssentral for å styre, koordinere og effektivisere den operative tjenesten. I B.innst.S.nr.4 (1996-1997) uttaler en samlet justiskomite at organiseringen i politi- og lensmannsetaten skal baseres på en desentralisert etat med tjenestemenn med god lokalkunnskap.

Hvordan mener justisministeren at det kan være samsvar mellom Stortingets målsettinger og operasjonssentraler?

Statsråd Aud-Inger Aure: Romerike politidistrikt er et distrikt i stor utvikling, ikke minst på grunn av etableringen av den nye hovedflyplassen på Gardermoen. Distriktet er organisert med en administrasjon i Lillestrøm og totalt 15 driftsenheter. Målt i antall ansatte og antall registrerte lovbrudd er Romerike politidistrikt nå det tredje største i landet.

I et politidistrikt av denne størrelsesorden, og med de utfordringer distriktet står overfor både i forhold til kriminalitetsbekjempelse og på de forvaltningsmessige områder, synes behovet for effektivisering og koordinering å være påkrevd. Det tilligger politimesteren et særlig ansvar for å planlegge og gjennomføre en tjeneste som ivaretar kravene om en effektiv og rasjonell kriminalitetsbekjempelse og bedre service for publikum.

Når det gjelder behovet for en operasjonssentral, er dette nå gjenstand for en utredning i politidistriktet med bred deltakelse fra alle nivåer og fra de ansattes organisasjoner. Det ligger som en klar forutsetning fra Justisdepartementets side at eventuelle organisatoriske endringer totalt sett skal gi en bedre og mer effektiv oppgaveløsning og et høyere servicenivå i forhold til distriktets innbyggere.

Oppgavene til en operasjonssentral vil i første rekke være å støtte de operative enhetene ute i tjeneste. Sentralen vil motta og formidle meldinger og oppdrag, yte støtte av både operativ og administrativ art, samt bidra til at publikum får rask og kyndig hjelp. Videre skal sentralen koordinere de operative enhetene slik at oppdragene blir gitt riktig prioritet i forhold til alvorlighet, behovet for rask reaksjon og ressursmessig gode løsninger.

De respektive enheter eller patruljer vil som tidligere arbeide i sine primærområder. Det vil si at en patrulje fra et av lensmannskontorene primært vil utføre tjeneste i eget distrikt, men kan ved behov bistå andre steder i politidistriktet. Dette er i seg selv ingen ny arbeidsform, men med en sentral vil koordineringen av tjenesten bli mer effektiv til det beste for hele politidistriktet.

Jeg er av den oppfatning at det ikke er motstrid mellom et lokalt og desentralisert politi og den funksjon som en operasjonssentral er ment å dekke. Det vil fortsatt være slik at tjenestemenn med tilknytning til det enkelte lensmannsdistrikt skal utføre tjeneste lokalt og på den måten representere den nødvendige lokalkunnskap.

Justisdepartementet vil følge utviklingen i Romerike politidistrikt nøye og derved forsikre seg om at disse hensyn blir ivaretatt.

Sonja Irene Sjøli (H): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg oppfatter dette som en støtte til operasjonssentraler, og at statsråden gjerne vil effektivisere. En operasjonssentral for et område med 210.000 innbyggere fordelt på 14 kommuner og 11 nærpolitidistrikter vil styre og prioritere de oppgavene som skal skape nærhet, trygghet og sikkerhet. Videre forutsetter jo denne planen som er lagt fram, og som er utarbeidet for en slik operasjonssentral, oppbygging av flere lederstillinger enn de som finnes allerede i dag.

Mitt spørsmål til statsråden blir: Bør ikke samarbeid og bistand de enkelte lensmannskontor imellom kunne etableres, uten at nærpolitiet fratas muligheten til å målstyre sin egen innsats, i tråd med de prioriteringer lensmennene foretar ut fra sitt ansvar for å skape trygghet og lov og orden i sitt eget distrikt?

Statsråd Aud Inger Aure: Dette som nå er på gang for å effektivisere og koordinere virksomheten, skjer på bakgrunn av erfaringer man har gjort til nå, der man har konstatert at man ikke får maksimalt ut av de enkelte ressurser slik det nå er organisert. Men jeg har lyst til å understreke at ansvaret til den enkelte driftsenhetsleder - lensmann eller politistasjonssjef - vil forbli uendret. Han har også det operative ansvaret innenfor sitt primærområde. En praktisk følge av det er at i forhold til polititjenesten er det om natten og i helgene når driftsenhetsleder har fri, at operasjonssentralen kommer inn og har en funksjon, slik jeg sa.

Dette er ikke en trussel mot lokal kunnskap og nærhet, men vi mener det blir et nyttig redskap.