Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato: 17.12.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Steinar Bastesen (TF): Jeg har følgende spørsmål til kulturministeren:

30. oktober 1997 stilte jeg spørsmål til skriftlig besvarelse angående radiodekning i Barentshavet, besvart 6. november. Jeg er fornøyd med at Kulturdepartementet nå vil ta et initiativ til, sammen med berørte parter, å få en raskest mulig avklaring av saken.

I et 20-årsperspektiv er det grunn til å spørre: Hva er så raskt som mulig, og vil kulturministeren fremme de nødvendige forslag i Revidert nasjonalbudsjett 1998 for å få denne saken løst?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg vil innledningsvis vise til mitt skriftlige svar i saken. Det gleder meg at representanten Bastesen er fornøyd med det. Av svaret går det fram at Kulturdepartementet, slik denne saken står, først og fremst har en koordinerende rolle slik at saken, som vi tar opp med andre berørte parter, kan avklares så raskt som mulig. Jeg viste i svaret videre til at planene for en løsning på radiodekningen i Barentshavet er basert på ombygging av eksisterende Decca-anlegg på Røst og Nordkapp.

Jeg redegjorde også for at spørsmålet om finansiering av senderne ikke er avklart. Investeringskostnadene er beregnet til ca 18 mill. kr. Det har vært tatt sikte på at en del av kostnadene skal bli dekket av andre enn NRK.

Som det er orientert om, har Fiskeridepartementet, NRK og Fiskarlaget drøftet saken, uten avklaring.

Jeg kan igjen bekrefte at jeg vil ta et initiativ til et møte tidlig på nyåret med fiskeriministeren, Fiskarlaget, Norkring AS og NRK, slik at det kan bli satt fortgang i saken.

Framdriften i saken vil også selvsagt bero på de øvrige berørte parter og hva som kommer ut av de drøftingene jeg nå vil ta initiativ til. På møtet vil også de budsjettmessige spørsmål bli drøftet.

Jeg forstår den utålmodigheten som er, og som Bastesen så klart gir uttrykk for. Det er på høy tid at noe skjer. Det er mitt utgangspunkt. Samtidig kan jeg av naturlige grunner i dag ikke forskuttere når saken budsjettmessig og teknisk er avklart.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret. Det var jo ikke særlig mer avklarende, men det er iallfall en bevegelse i saken.

Det er et paradoks at vi ikke har fått lov til å høre norsk radio i Barentshavet siden Sovjetunionens fall. Da fikk vi kommunistiske propagandasendinger på norsk, men etter at muren falt og kommunismen datt sammen, har det vært stille. Så det er på høy tid at problemet blir løst.

Som jeg har skrevet, har denne saken bølget fram og tilbake i 20 år, og nå må den løses. Jeg er glad for at statsråden vil ta et initiativ.

Jeg viste også til finanskomiteens enstemmige innstilling der de sier at denne saken skal omtales i revidert nasjonalbudsjett i 1998, og Stortinget har vedtatt budsjettinnstillingen. Da forutsetter jeg at det blir gjort noe også økonomisk med denne saken, og at det ikke bare blir prat.

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Som jeg sa i mitt første svar, er dette en sak hvor jeg forstår at det er stor utålmodighet. Når det er flere parter, er det ofte sånn at ting tar tid. Det jeg har understreket og gjerne vil gjenta, er at jeg tar initiativ til et møte rett på nyåret. Spørsmålet gikk direkte på om dette kunne komme opp i revidert nasjonalbudsjett, og det kan jeg love at jeg skal prøve å legge opp til. Samtidig kan jeg ikke love noe på vegne av de andre. Men jeg tipper også at Bastesen her vil føle et ansvar for å passe på at jeg sørger for den nødvendige framdrift.