Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato: 17.12.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 61

Erna Solberg (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Miljøverndepartementet har midlertidig stoppet utvidelsen av Sartor senter på Sotra. Reguleringsplanen er korrekt behandlet i alle Fjell kommuners organer og etter reglene i plan- og bygningsloven. Hvis utvidelsen skal permanent stoppes av departementet, forutsetter loven i dag at det foreligger nasjonale interesser.

Kan statsråden svare på hvilke nasjonale interesser som berøres av utvidelsen av et handlesenter på Sotra?

Statsråd Guro Fjellanger: Det er kommunene som i stor grad tar beslutninger om arealbruk og etableringsmønster gjennom politiske vedtak i medhold av plan- og bygningsloven. Men arealplanleggingen skal skje innenfor rammen av en nasjonal arealpolitikk. Den nasjonale arealpolitikken fastlegges bl.a gjennom Stortingets behandling av stortingsmeldingen om regional planlegging og arealpolitikk og gjennom rikspolitiske retningslinjer etter plan- og bygningsloven.

Rikspolitiske retningslinjer for samordnet areal- og transportplanlegging ble vedtatt ved kongelig resolusjon i 1993 med hjemmel i plan- og bygningsloven. Der heter det bl.a at regionale publikumsrettede offentlige eller private servicetilbud skal lokaliseres ut fra en regional helhetsvurdering tilpasset eksisterende og planlagt senterstruktur og kollektivknutepunkter.

Hensikten med dette punktet er som for retningslinjene for øvrig, å bidra til å begrense transportbehovet, tilrettelegge for en mest mulig miljøvennlig transport, utnytte mulighetene for utbygging i byggesonene i by- og tettstedområder og få til løsninger som kan gi korte avstander i forhold til daglige gjøremål samt effektiv samordning mellom ulike transportmåter.

Miljøverndepartementet har høsten 1996 i brev til alle kommuner, fylkeskommuner og regionale statlige etater oppfordret til å være restriktiv med hensyn til å tillate etableringer og utvidelser av store kjøpesentre i strid med de rikspolitiske retningslinjene.

I forbindelse med sin behandling av St.meld.nr.29 (1996-1997) om regional planlegging og arealpolitikk mente flertallet i energi- og miljøkomiteen at det var behov for en sterkere styring av etablering og utvidelse av kjøpesentre. På denne bakgrunn fattet Stortinget følgende vedtak:

Stortinget ber Regjeringa vurdere å innføre etableringsstopp for nye kjøpesenter i 3-5 år. I denne perioden vert i tilfelle regelverket i plan- og bygningslova gått gjennom, og det vert utarbeidd naudsynte regionale planar med tanke på å oppnå sterkare styring med etablering av kjøpesenter. Det vert føresett at departementet skal kunne dispensere når lokale tilhøve tilseier det.

Miljøverndepartementet arbeider nå med bestemmelser om utformingen av en midlertidig etableringsstopp som oppfølging av Stortingets vedtak. Ivaretakelse av de hensyn som ligger bak innføringen av de rikspolitiske retningslinjene for samordnet areal- og transportplanlegging, anser departementet som nasjonale interesser. Dette er ytterligere understreket gjennom Stortingets vedtak, som er referert foran.

Departementet ser det som viktig å unngå at det skjer en utbygging i strid med nasjonale interesser, samtidig som departementet arbeider med å følge opp Stortingets vedtak.

Det er for å vurdere om utvidelsen av Sartor senter strider mot de nasjonale interesser som er uttrykt gjennom rikspolitiske retningslinjer og Stortingets behandling av St.meld.nr.29 (1996-1997) om regional planlegging og arealpolitikk, at departementet har kalt inn reguleringsplanen for Straume sentrum i Fjell kommune.

Erna Solberg (H): Det pleier å være slik at vi i Norge roser oss av å ha et lokalt selvstyre, at vi roser oss av å ha et rettsregelverk som er beregnelig, som ikke gir tilbakevirkende kraft, og hvor regulering ved lov faktisk er regulering ved lov, og ikke baserer seg på en prosess før lover er vedtatt eller er ute på høring.

De fleste norske ungdommer lærer at dette landet bygges på lov. Da kan de ikke ha vært i nærheten av den behandlingen Miljøverndepartementet nå foretar av Sartor senter, hvor man altså faktisk foretar en behandling hvor man legger til grunn noe som ennå ikke har blitt lovregulering. Selv om Stortinget har uttrykt et ønske og et synspunkt knyttet til behandlingen av regionalmeldingen, er dette ikke nedfelt i retningslinjer eller lovreguleringer ennå.

Jeg har et oppfølgingsspørsmål til statsråden: Vil man vurdere Sartor senter etter nye, kommende regler eller etter det regelverk som er i dag? Og vil det komme nye regler snart?

Statsråd Guro Fjellanger: Da Stortinget fattet sitt vedtak om å be regjeringen utarbeide et midlertidig forbud mot etablering og utviding av kjøpesenter, la de bl.a vekt på at det ut fra nasjonale hensyn og arealplanlegging ville være viktig å få til dette bl.a for å kunne planlegge ut fra mindre bilavhengighet, og for å kunne styrke eksisterende senter.

Miljøverndepartementet har fattet sitt vedtak med hjemmel i gjeldende lovverk. Hjemmelen for Miljøverndepartementets innkalling av reguleringsplan for Straume sentrum er plan- og bygningsloven § 27-2 nr. 3. Etter denne bestemmelsen kan departementet av eget tiltak oppheve eller endre planer ut fra nasjonale interesser.

Hjemmelen for å gi reguleringsplanvedtaket oppsettende - utsettende - virkning er forvaltningsloven § 35.

Når det gjelder byggetillatelsen, må denne bygge på godkjent reguleringsplan, jf. plan- og bygningsloven § 23, da utvidelse det søkes om, må regnes som et større byggetiltak. Ved bortfall av reguleringsplanen vil også grunnlaget for byggetillatelsen bli borte. På denne bakgrunn er det derfor med hjemmel i forvaltningsloven naturlig å gi oppsettende virkning også på den gitte byggetillatelse.

Presidenten: Dermed er sak nr. 1 på dagens kart ferdigbehandlet.