Stortinget - Møte onsdag den 28. januar 1998

Dato: 28.01.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å rette følgende spørsmål til forsvarsministeren:

Det har en tid versert tvil om myndighetenes vilje til å gjennomføre en sesjon for utskrivningspliktige ungdommer i Longyearbyen på Svalbard. Norsk lov sier at utskrivningsplikten omfatter alle norske menn som oppholder seg i landet, Svalbard inkludert. Svalbardtraktaten slår fast forbudet mot militær aktivitet på Svalbard. Norge har imidlertid full suverenitet på øygruppen. Russerne erkjenner i dag fullt ut at norsk lov gjelder på Svalbard.

Oppfatter statsråden en skarve sesjon som militær aktivitet?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Det er selvfølgelig riktig som representanten Nymo hevder, at utskrivningsplikten gjelder for norske menn også på Svalbard. Like fullt er det slik at klassifisering av utskrivningspliktige gjennomføres på utvalgte steder og til utvalgte tider i landet, basert på hensiktsmessighet og god økonomi både for de møtepliktige og klassifiseringsnemnda. Disse kriterier er nedfelt i vernepliktsloven § 27 og vil også bli lagt til grunn ved behandling av den søknad som nå foreligger i departementet om å etablere sesjonssted på Svalbard. Endringer i bosettingen og befolkningsutviklingen på øygruppen er også viktige momenter i denne sammenheng. Det må imidlertid presiseres at Svalbardtraktaten ikke setter noe forbud mot militær aktivitet på Svalbard. Artikkel 9 i traktaten slår fast at Norge forplikter seg til « ikke å oprette eller tillate oprettet nogen flåtebasis i de egner som er nevnt i artikkel 1 eller anlegge noen befestning i de nevnte egner som aldri må nyttes i krigsøiemed » - dvs. hele Svalbard. Å avholde sesjon på Svalbard etter samme mønster som for fastlandet kan med andre ord ikke anses å være i strid med Svalbardtraktaten.

Til den tvil som påberopes om myndighetenes vilje til å gjennomføre en sesjon i Longyearbyen, vil jeg bemerke: Forsvarsdepartementet har ikke tidligere behandlet noen formell søknad om å etablere sesjonssted på Svalbard. Imidlertid mottok departementet i februar 1997 en uformell telefonisk henvendelse fra sjefen for Vernepliktsverket hvor det ble orientert om planer for en større markering med ham selv og andre til stede og sesjon for 8-10 utskrivningspliktige i april 1997. Samtidig ble det fremholdt at sysselmannen hadde uttrykt skepsis til opplegget. På dette grunnlag uttalte Forsvarsdepartementet at man ikke så det som ønskelig med en slik markering.

La meg for øvrig få reservere meg mot den smule « respektløse » omtale av sesjonen som kommer til uttrykk i spørsmålet. Nettopp i disse dager er det all mulig grunn til å vie sesjonen særlig oppmerksomhet for å sikre riktig klassifisering og fordeling til våre oppsetninger. I dette henseende er sesjon en militær aktivitet av vesentlig betydning, men berører som nevnt på ingen måte de forhold som er nedfelt i Svalbardtraktatens artikkel 9.

Presidenten: Presidenten vil be om at representanten Bastesen og statsråd Lilletun kanskje har ein litt meir lågmælt diskusjon om tryggleiksopplæring.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: (fra salen) Det hørte de nok ikke, president!

Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Som vernepliktig major har jeg selvfølgelig ikke noe ønske om å omtale sesjonen på en odiøs måte - det er et lokalt uttrykk som statsråden vet at vi bruker der nord.

Jeg liker ikke innholdet i svaret til statsråden. Jeg synes at myndighetene her går på gummisåler.

I tidligere tider ville en sesjon på Svalbard ha forårsaket protester fra det tidligere Sovjetunionen. Støynivået ville kanskje ha vært høyt. Men her har det skjedd en voldsom utvikling. Det er over ti år siden man sluttet å protestere når Kystvakten anløp Svalbard og når militære transportfly landet i Longyearbyen. Russland erkjenner i dag fullt ut at norsk lov gjelder på Svalbard. Det vil forundre meg om det skulle komme noen innsigelser mot en militær sesjon i Longyearbyen.

I denne saken bør det kunne brukes annet fottøy enn filttøfler. Myndighetene burde ta konsekvensen av at den kalde krigen forlengst er slutt. I løpet av året skal det fremmes en stortingsmelding om vår fremtidige Svalbard-politikk. Her bør det sies klart ifra at Norges offisielle politikk er at ungdommer på Svalbard skal få fylle ut noen skjemaer og bli målt og veid på sesjon på hjemstedet.

(På veg til talarstolen gjekk statsråd Dag Jostein Fjærvoll til rotunden og hysja på statsråd Jon Lilletun og representanten Steinar Bastesen.)

Presidenten: Presidenten takkar statsråden for hjelp til å halde ro i salen.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Ja, president, felles anstrengelser fører til slutt til et resultat, forhåpentligvis - men foreløpig har vi ikke sett det.

Når det gjelder representanten Tor Nymos tilleggsspørsmål, vil jeg understreke følgende: Filttøfler er ikke noe egnet redskap å ta seg rundt på Svalbard i. Jeg innser at de kan varme innendørs, men de høver ellers ikke i Svalbard-sammenheng. Statsråden har derfor ikke noen anbefaling verken av å gå på gummisåler eller av å bruke filttøfler i denne konkrete saken. Det er en praktisk vurdering som vil bli lagt til grunn for det endelige vedtak - både hva som er mest lønnsomt for dem som skal møte til sesjon, og hva som er mest praktisk å gjøre, enten å ta dem som er aktuelle, ned til fastlandet, eller å gjennomføre sesjonen på Svalbard. Det er det som til slutt vil være den konkrete vurdering.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Når det gjelder praktisk politikk, trodde jeg faktisk at Vernepliktsverket hadde vurdert hva som var mest praktisk og økonomisk da de bad om få avholde sesjon på Svalbard.

Jeg synes det er viktig i lys av den politiske utvikling at norske myndigheter utviser fasthet når det gjelder suverenitetsutøvelsen på Svalbard. Jeg tillater meg å vise til et eksempel på norske myndigheters handlekraft og fasthet i dette området som har avstedkommet en svært positiv effekt. Det gjelder Kystvaktens utmerkede håndhevelse av norsk jurisdiksjon i Svalbardsonen, der man har fått russernes aksept når det gjelder inspeksjon av deres fiskebåter, til tross for at russerne ikke har underskrevet noen avtale om at de aksepterer inspeksjon av Kystvakten.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Norske myndigheter har utvist og vil utvise fasthet i forhold til hva som skal skje på Svalbard og praktiseringen av Svalbardtratktaten. Det er ikke det som er verken spørsmålet eller eventuelt problemet i dag.

La meg igjen understreke: Å avholde sesjon på Svalbard etter samme mønster som for fastlandet kan ikke anses å være i strid med Svalbardtraktaten. Til slutt havner vi igjen på en praktisk vurdering av hva som er tjenlig i det enkelte tilfelle. Det har ikke kommet noen formell søknad om å få avvikle sesjon på Svalbard før nå. Dette er derfor inne til vurdering, og en beslutning i saken vil følge innen rimelig tid.