Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato: 01.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Trond Helleland (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kulturministeren:

Stadig flere frivillige organisasjoner slutter seg til ønsket om å få satt i gang BingoLotto. Samtidig oppleves Kulturdepartementets uttalelser om BingoLotto som negative.

Kan kulturministeren forsikre at søknaden om å sette i gang BingoLotto blir gitt en seriøs og uhildet behandling i forbindelse med tilleggsmeldingen om statens forhold til frivillige organisasjoner?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Den foreliggende søknad om tillatelse til å drive BingoLotto er til behandling i Justisdepartementet.

Regjeringen ønsker å se søknaden om BingoLotto i sammenheng med andre mulige tiltak for å bedre rammebetingelser for frivillige organisasjoners lokale lag og foreninger. Søknaden vil også bli sett i sammenheng med situasjonen på spille- og lotterimarkedet.

Søknaden om BingoLotto vil på denne bakgrunn bli drøftet i den kommende stortingsproposisjonen om opprettelse av et eget statlig lotteritilsyn og øvrige nødvendige endringer i lotteriloven, som er under utarbeidelse i Justisdepartementet.

Behandlingen av søknaden vil videre omtales i tilleggsmeldingen til St.meld.nr.27 (1996-1997) Om statens forhold til frivillige organisasjoner.

På bakgrunn av det ovennevnte vil søknaden om å få drive BingoLotto selvsagt få en seriøs og grundig behandling.

Trond Helleland (H): Jeg takker statsråden for svaret, som var som ventet.

Organisasjonene bak BingoLotto, bl.a Norges Musikkorps Forbund, Norges speiderforbund, Norske 4H, Norges Bygdeungdomslag og Norsk Pensjonistforbund, føler seg dårlig behandlet og har fått en følelse av at saken er avgjort på forhånd.

Grunnen til at jeg retter spørsmålet til kulturministeren, er at statssekretær Egeberg leder statssekretærutvalget som arbeider med frivillige organisasjoners arbeidsvilkår. Statssekretæren har som kjent hatt flere verv og bindinger til norsk fotball og Norsk tipping. De ønsker ikke BingoLotto velkommen som konkurrent. Jeg vil bare ha en forsikring om at kulturministeren er klar over dette forholdet, og at hun sørger for at organisasjonene bak BingoLotto kan forvente en seriøs og uhildet behandling.

For en uke siden fikk Handikapforbundet tillatelse til å sette i gang et lotteri begrenset til 60 mill. kr, med mulighet for å starte tv-lotteri. Medfører det riktighet at enkeltorganisasjoner med letthet kan få lotteritillatelse, mens BingoLotto må vente på en avgjørelse? Finner statsråden dette rimelig?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: La meg først ta avstand fra antydningene om at min statssekretær, Ivar Egeberg, som leder av statssekretærutvalget, som arbeider med tilleggsmeldingen for frivillige organisasjoner, skulle ivareta enkeltorganisasjoners interesse på en spesiell måte. Det medfører selvsagt ikke riktighet. Vi er opptatt av å sikre alle de frivillige organisasjonene gode arbeidsvilkår. Det er spesielt tiltak rettet mot det medlemsbaserte virket på lokalt plan som er det som tilleggsmeldingen vil omhandle.

Det at man føler seg dårlig behandlet, finner jeg grunn til å ta avstand fra. Vi har behandlet disse sakene så raskt vi har kunnet og på en utmerket måte, etter min mening. Jeg har store forhåpninger til at når tilleggsmeldingen kommer i vår, vil Stortinget raskt få behandlet den saken, og at vi kan komme fram til ordninger som jeg oppfatter at de frivillige organisasjonene er opptatt av, nemlig at man kan styrke det medlemsbaserte virket.