Stortinget - Møte onsdag den 29. april 1998

Dato: 29.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til helseministeren:

Magnettomografi har vist seg å være overlegent alt annet diagnostisk utstyr. Ifølge uttalelser fra departementet kan ikke magnettomografitilbudet bygges raskt nok ut i Norge. Det sies videre at 30-40 % av de pasientene som har vært til undersøkelse i magnettomografi, får forandret sin diagnose.

Vil helseministeren sørge for at dette utstyret får prioritet ved neste års statsbudsjett?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Magnetisk resonansavbilding, MR, er en diagnostisk metode som ved hjelp av et kraftig magnetfelt, radiobølger og avansert datateknologi lager snittbilder fra kroppen i alle tenkelige billedplan. MR-undersøkelser er blitt et helt sentralt diagnostisk verktøy innen billeddannende diagnostikk. Metodens største potensial er sannsynligvis innen kreftdiagnostikk.

I departementets plan for utbygging av MR-teknologi ved landets sykehus fra 1993 var det lagt opp til en gradvis utbygging til totalt 30-32 maskiner over 10 år, fram til 2003. Utbyggingen av MR-teknologi har gått raskere enn departementets plan for utbygging i sin tid la opp til. MR finnes nå i de fleste fylker, og planlegges installert i de fylkene som fortsatt mangler slike maskiner. MR vil ifølge NOU 1997:20 om norsk kreftplan i årene framover komme til å prege billeddiagnostikken enda sterkere enn i dag, noe som vil stille krav både til utdanning av det personalet som skal betjene utstyret, og til investeringer i utstyr. Departementet legger fram en plan for utstyrsanskaffelse - ikke i forbindelse med budsjettet for 1999, men allerede i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 1998 - og siktemålet er å bedre utstyrssituasjonen i norske sykehus. I planen fremmes forslag til hvordan en nødvendig utstyrsfornyelse, herunder også MR-teknologi, kan finne sted i sykehusene.

Jan Johnsen (H): Jeg takker ministeren igjen for svaret.

I Norge ble magnettomografi innført i 1986, og etter ganske kort tid ble vi nr. 7 i verden på dekning av magnettomografi, folketallet tatt i betraktning. I dag er det slik at Norge i alt har 17-18 systemer, mens en i Sverige f.eks har 56 systemer. I Stockholm fylke alene er det 18 maskiner, i Norge er det 17. Det forteller litt om på hvilken måte vi har satset på denne fremragende teknologien, en teknologi som sparer alle parter. Jeg forstod jo at ministeren ville ta dette opp allerede i revidert nasjonalbudsjett, men jeg må igjen få stille spørsmålet: Vil ministeren prøve å forsere dette slik at vi igjen kommer opp på et nivå som er anstendig, iallfall i forhold til Norden?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Representanten Johnsen har helt rett i at det er stor forskjell på utstyrssituasjonen ved norske og svenske sykehus. En viktig årsak til det er at man i Sverige år om annet sørger for nødvendig fornyelse og vedlikehold av utstyret, og det må man faktisk gjøre som et ledd i budsjett- og regnskapsprosedyrene. Slik er det ikke hos oss, og etter min mening har det vært for enkelt for sykehuseierne å saldere med utstyrsbehov i forhold til de løpende behov for både fornyelse og vedlikehold.

Og svaret på spørsmålet er: Det at Regjeringen legger fram en nasjonal plan for investeringer i sykehusutstyr, er et uttrykk for at man ikke er tilfreds med den situasjonen som har fått utvikle seg, og som representanten Johnsen nå beskrev en del av gjennom sin merknad. I det ligger også at Regjeringen gjennom denne planen vil forsere fornyelsen av sykehusutstyret.

Jan Johnsen (H): Jeg takker igjen ministeren for svaret. Nå er det slik at Norge har en dekning i magnettomografi på 200.000 personer pr maskin, mens Sverige har en dekning på ca 100.000. Dette er ganske dramatisk når det gjelder de mulighetene man har innenfor diagnostikk på de forskjellige plan.

Ministeren nevnte at sannsynligvis ville magnettomografi i fremtiden bli mest brukt innenfor kreftdiagnostikk, men jeg kan forsikre ministeren om at også innenfor kardiagnostikk vil dette bli et viktig verktøy i fremtiden.

Men jeg vil ha et klart svar: Ønsker denne regjeringen å satse spesielt på magnettomografi i fremtiden, f.eks ved neste års budsjett, og gjerne allerede nå i revidert budsjett? Det ministeren har svart, er at det skal satses på utstyr. Jeg spør uttrykkelig om magnettomografi.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg har svart at vi vil legge fram forslag i denne planen om hvordan en nødvendig utstyrsfornyelse, herunder også MR-teknologi, kan finne sted i sykehusene. Og i det ligger det at dette inngår i den økte innsats som vi planlegger på dette området.

Det er få dager til vi skal legge fram disse dokumentene for Stortinget, og det vil gi Stortinget en anledning til å vurdere om Regjeringen har prioritert det høyt nok, og om man vil prioritere annerledes. Men jeg legger til grunn at dette blir en viktig del av den fornyelse som skal skje i norske sykehus framover.

Presidenten: Vi er da ferdig med den ordinære spørretimen.