Stortinget - Møte onsdag den 21. oktober 1998 kl. 10

Dato: 21.10.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Presidenten: Dette spørsmålet blir besvart av samferdselsministeren på vegne av nærings- og handelsministeren.

Steinar Bastesen (TF): Jeg har stilt dette spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«Den økonomiske krisen i Russland har resultert i at Garanti-Instituttet for Eksportkreditt, GIEK, har stoppet alle kredittgarantier på dette markedet. Norsk og spesielt nordnorsk fiskeindustri er i stor fare for å tape betydelige beløp. Produksjonen av sild og andre fiskeprodukter kan stoppe opp.

Hvilke tiltak tenker statsråden iverksatt for å ivareta eksporten, og kan statsråden tenke seg å gå inn for å opprette egne kredittlinjer mellom Norge og Russland?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Garanti-Instituttet for Eksportkreditt, GIEK, skal bidra til å fremme norsk eksport av varer, tjenester og investeringer i utlandet ved avlastning av politisk og kommersiell risiko. Som følge av den økonomiske krisen i Russland anses nå risikoen knyttet til kreditt og kredittlinjer til landet som svært høy, og GIEK har sett seg nødt til å suspendere gitte tilsagn og innstille ny garantigiving, foreløpig inntil 1. desember i år. Tapssannsynligheten er for tiden så vidt høy at en eventuell opprettholdelse av GIEKs tilbud ville kreve svært høye premiesatser for å kunne dekke store, forventede erstatningsutbetalinger. GIEK følger imidlertid utviklingen i Russland nøye og vil raskt kunne åpne tilbudet mot Russland hvis forutsetningene skulle tilsi det. Også andre lands eksportkredittinstitusjoner har innstilt garantivirksomheten overfor Russland.

Krisen i Russland medfører problemer for deler av norsk fiskerinæring. For å drøfte situasjonen vil det i morgen holdes et møte mellom Fiskeridepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Fiskerinæringens Landsforening og Norges Sildesalgslag. GIEK vil delta på møtet.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for et positivt svar. Det er godt å høre at Regjeringen er opptatt av spørsmålet, og jeg håper møtet i morgen blir fruktbart.

Min andre del av spørsmålet gikk på om statsråden kunne tenke seg å opprette egne kredittlinjer mellom Russland og Norge. Jeg ber Regjeringen ta det med i vurderingen, for varebytte var i gammel tid en form for handel. Jeg ser for meg at en løsning på problemet kan være handel basert på varebytte mellom myndighetene, og at aktørene i næringen kan handle opp mot de kredittlinjene og om nødvendig få oppgjør fra staten. Det er en måte som gjør det mulig å opprettholde både virksomheten og handelen mellom de to landene.

Statsråd Odd Einar Dørum: Ansvaret for finansiell risikoavlastning ved eksport til eller investeringer i utlandet er delegert til GIEKs styre. Det innebærer at GIEKs styre har ansvaret for bl.a. å justere premiene eller lukke virksomheten overfor enkelte land når risikobildet tilsier det. Som følge av den risikofylte situasjonen i Russland har styret valgt å suspendere gitte tilsagn og innstille ny garantigiving foreløpig inntil 1. desember i år.

Jeg hørte imidlertid representanten Bastesens synspunkt om varebytte, og jeg skal sørge for å bringe de synspunktene videre til nærings- og handelsministeren.