Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10

Dato: 27.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Anne Helen Rui (A): Jeg vil stille følgende spørsmål:

«Mange er opptatt av å få i gang et sentralt reservasjonsregister for å unngå å bli oppringt av telefonselgere. Jeg vet at Justisdepartementet lenge har arbeidet med forskrifter vedrørende denne saken, spesielt vergene til aleneboende psykisk og fysisk utviklingshemmede er svært fortvilet over inkassokravene som hoper seg opp i forbindelse med telefon- og dørsalg.

Kan statsråden sette fortgang i arbeidet med forskriftene i denne saken, slik at man unngår disse problemene i fremtiden?»

Presidenten: Justisdepartementet arbeider for tiden med en forskrift for opprettelse av et sentralt reservasjonsregister. Registeret var planlagt igangsatt i 1999. Dette fremgår av St.prp. nr. 1 for 1998-99 kap. 462 pkt. 5.5.

Brønnøysundregistrenes budsjett for 1999 ble av Stortinget kuttet med 6 mill. kr. Brønnøysundregistrene må innenfor de gitte budsjettrammer prioritere de oppgavene de allerede er pålagt. På bakgrunn av budsjettkuttet for 1999 kan det derfor bli vanskelig å få igangsatt et sentralt reservasjonsregister i år.

Det er i og for seg beklagelig, men en må først gjennomføre de oppgavene en allerede har, og i og med et kutt må faktisk noe vente.

Anne Helen Rui (A): Jeg takker for svaret, men jeg er jo egentlig ikke særlig fornøyd med det. Jeg beklager å måtte si at det budsjettsamarbeidet som ble til i høst, faktisk enda en gang viser at det går ut over de svakeste og setter dem i en enda vanskeligere stilling enn den de har vært i. I tillegg til at dette betyr ganske mye for de svakeste, betyr det også ganske mye for vanlige folk, både gamle og andre som synes det er vanskelig å si nei når folk enten er i telefonen eller på døra.

Jeg konstaterer bare ut fra det statsråden har sagt, at ved hjelp av Fremskrittspartiet og Høyre har det igjen gått ut over de svakeste.

Statsråd Jon Lilletun: Det er eit viktig prinsipp i alt politisk arbeid at ein tek det viktigaste fyrst. Eg er einig i at det er mange som ynskjer klarare forskrifter og retningsliner på denne sektoren, men eg vil reservere meg når det gjeld det at dette er noko som sterkt rammar dei svakaste. Eg er lei for at eg ikkje har så godt detaljminne at eg hugsar på kva måte denne delen av budsjettet vart vedteken og kven som var med på det, men samstundes var det jo ei samla erkjenning at vi faktisk trong eit stramt budsjett i år for å få ned renta. Då kan eg ikkje sjå at det alvorlegaste var at dette vart litt utsett.

Justisdepartementet har på sin interne arbeidsplan fastsett at forskrifta skal vere ferdig 1. desember 1999. Forskrifta har allereie vært på høyring, og det gjenstår no å vurdere høyringsutsegnene.

Presidenten: Vi behandler så spørsmålene 31–33.