Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10

Dato: 27.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Asmund Kristoffersen (A): Jeg vil få stille nærings- og handelsministeren følgende spørsmål:

«Det er en betydelig nedgang i ordretilgangen for verksteder og servicebedrifter innenfor oljerelatert industri, både hva angår nykontrahering og vedlikeholdskontrakter. Noe av årsaken knytter seg trolig til utsetting av planlagte utbygginger på norsk sokkel og lave oljepriser, men en vesentlig grunn synes å være dårligere rammebetingelser for norske bedrifter enn i våre konkurrerende land.

Vil statsråden foreslå tiltak som bedrer rammebetingelsene for næringen?»

Statsråd Lars Sponheim: Det siste års erfaring viser med all tydelighet at oljebransjen er en bransje i stadig endring. I fjor var en av hovedutfordringene et svært høyt aktivitetsnivå med press både på arbeidskraft og andre innsatsfaktorer. Norsk økonomi var videre preget av overoppheting, og innstramningstiltak var påkrevet.

I dag ser bildet ganske annerledes ut. Flere prosjekter er enten utsatt eller lagt på is som følge av lave oljepriser. Denne situasjonen illustrerer ikke minst vanskeligheten med å sikre jevn ordretilførsel for oljerelatert industri og stabil sysselsetting i en bransje hvor ytre rammebetingelser endrer seg så raskt.

Petroleumsvirksomheten på norsk sokkel står derfor overfor en rekke utfordringer både på kort og lengre sikt. Regjeringen er svært opptatt av at vi møter disse utfordringene, og olje- og energiministeren igangsatte derfor i fjor høst flere utredningsprosjekter som berører sentrale problemstillinger for næringen. Et av prosjektene er en analyse av norsk oljevirksomhets konkurransekraft.

Både den senere tids kostnadsutvikling, strukturendringene i næringen, den betydelige usikkerheten i oljeprisens utvikling, muligheten for vedvarende lave priser samt endringer i oljeselskapenes investeringsmuligheter i andre petroleumsprovinser tilsier en analyse av vår kontinentalsokkels konkurransesituasjon.

Siktemålet med prosjektet er å fremskaffe et grunnlag for å vurdere eventuelle tiltak slik at vi over tid fortsatt evner å utvikle petroleumsressursene på kontinentalsokkelen på en effektiv måte, samtidig som vi sikrer at en høy andel av oljerenten tilfaller fellesskapet. At vi fortsatt tiltrekker oss investeringer fra de beste aktørene innen næringen, er viktig for å oppnå dette.

Prosjektet berører sentrale problemstillinger som dels vil bli utredet internt i Olje- og energidepartementet, dels i samarbeid med industrien og med hjelp fra norske og utenlandske konsulenter/forskningsmiljøer.

Samtidig som arbeidet med konkurransekraftprosjektet pågår, vil Regjeringen i revidert nasjonalbudsjett for 1999 redegjøre for den betydelige usikkerheten i oljeprisens utvikling og drøfte konsekvensene av vedvarende lave oljepriser. I denne sammenheng vil det være naturlig med en drøfting av markedssituasjonens betydning for konkurransekraften i oljeindustrien. Som annonsert av statsministeren i finansdebatten i november i fjor, vil vi i revidert nasjonalbudsjett også redegjøre for vårt samarbeid med andre oljeprodusenter både innenfor og utenfor OPEC og drøfte hvordan dette kan utvikles og forbedres.

I revidert budsjett vil det også bli vurdert om det på dette tidspunkt er hensiktsmessig å foreta konkrete justeringer i vår politikk og våre rammebetingelser overfor næringen.

Asmund Kristoffersen (A): Jeg takker for svaret.

Det er med stigende bekymring jeg ser at ordretilgangen i verftsindustrien går sterkt nedover og ligger under verkstedenes kapasitet, og at permitteringer ser ut til å måtte komme. Når det svikter på skipsverftssiden, smitter det også lett over på den landbaserte offshoreindustrien. Eksempler fra mitt hjemmeområde, Kristiansund-området, viser at det er en tendens til dette.

Jeg er også gjort kjent med at oljeselskapene revurderer sine vedlikeholdskontrakter og utsetter sine vedlikeholdssykluser. Jeg vil derfor spørre nærings- og handelsministeren om han allerede nå kan signalisere noen konkrete tiltak – utover dem han antydet i sitt hovedsvar – som måtte være aktuelle i veldig nær framtid.

Statsråd Lars Sponheim: Den situasjonen som representanten her refererer til, som jeg ikke har noen grunn til å være uenig i, og som i og for seg også reflekterer et annet spørsmål som er stilt i dag om den andre delen av verftsindustrien, viser jo hvor tøft og vanskelig det er å ha norske arbeidsplasser spredt rundt omkring i det ganske land som er avhengig av de ubønnhørlige svingninger som de store utenlandske markedene gir. Den lave oljeprisen som velter innover norsk økonomi, er et tydelig eksempel på dette. Det er klart at det får konsekvenser i en situasjon hvor oljeselskapene revurderer sine planer og vurderer hvilke konsekvenser det må få for deres måte å drive på, for deres kostnadsbilde osv. hvis vi skulle gå inn i en vedvarende situasjon med lave oljepriser. En sånn situasjon gjør i realiteten også at vi som nasjon kan miste en viktig grunnrente, ganske enkelt ved at en viktig merverdi som ligger i disse ressursene, blir borte. På den bakgrunn er dette prosjektet iverksatt, altså for å skape et beslutningsgrunnlag for Regjeringen for å se om det er nødvendig å iverksette tiltak.

Jeg kan ikke varsle nærmere tiltak enn dette.