Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 1999 kl. 10

Dato: 17.02.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Grethe G. Fossum (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til kultur- og idrettsministeren:

«Norges Idrettsforbund (NIF) har søkt Kulturdepartementet om 15 mill. kroner, hvorav 4 mill. kroner skal gå til administrasjon. For ikke lenge siden bevilget NIF og Kulturdepartementet sammen 1,5 mill. kroner til en sportsdirektørstilling i European Olympic Committee (EOC).

Hvordan ser statsråden på at NIF prioriterte dette, når de gjennom sin krisesøknad om mer midler viser at de ikke har råd til å opprettholde aktiviteten i breddeidretten?»

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Tildeling av spillemidler til Norges Idrettsforbund og Olympiske komite, NIF, for 1999 ble vedtatt i statsråd den 18. desember 1998. NIF ble da tildelt i alt 267,8 mill. kr av forventet overskudd i Norsk Tipping AS for spilleåret 1998. Dette tilsvarer en økning på ca. 13 mill. kr i forhold til tildelingen for 1998. I denne økningen ligger bl.a. en økning av rammetilskuddet med ca. 7,5 mill. kr. Rammetilskuddet for 1999 utgjør dermed 216,3 mill. kr.

Departementet har gitt overordnede føringer for bruken av rammetilskuddet til NIF. Det forutsettes at midlene benyttes til å realisere sentrale offentlige idrettspolitiske målsettinger. Det presiseres hvilke målgrupper som er særskilt viktige i den sammenheng, spesielt barn og unge, og at midlene i større grad bør komme det lokale forenings- og klubbnivå til gode. Dette innebærer at departementet på et visst nivå, utover de overordnede føringer og forutsetninger, i stor grad må forholde seg til de disponeringer og prioriteringer som NIF selv foretar.

Kulturdepartementet legger altså vekt på å balansere hensynet til statlige føringer og måloppfyllelse mot hensynet til idrettens autonomi. Dette er også i tråd med vurderingene i Riksrevisjonens rapport om forvaltning av rammetilskuddet til NIF, Dokument nr. 3:12 for 1997-98.

Departementet har for øvrig klart tilkjennegitt overfor NIF at det forventes en utvikling i retning av at en større andel av rammetilskuddsmidlene benyttes til aktivitet, og at en mindre andel benyttes til administrasjon i NIF-systemet. Dette er også helt på linje med de eksterne vurderinger som ble foretatt på oppdrag fra organisasjonen sjøl. Departementet arbeider i den forbindelse med å implementere et overføringssystem med ny budsjettstruktur, hvor rammetilskuddene splittes opp i flere mindre rammetilskudd som i større grad tydeliggjør sentrale offentlige idrettspolitiske målsettinger. Barn, unge og breddeidrett vil ha en sentral plass i dette systemet. Dette overføringssystemet er planlagt iverksatt fra og med tildelingen av midler til NIF for år 2000.

Den foreliggende søknaden fra NIF om tilleggsmidler for 1999 er til behandling i departementet. Jeg oppfatter ikke dette som en krisesøknad fra NIF, ettersom en stor del av midlene er tiltenkt leiekostnader i forbindelse med flytting til Ullevaal Stadion og administrasjonskostnader. Dette er utgiftsposter som det vil være naturlig at organisasjonen må prioritere innenfor det nevnte rammetilskudd på 216,3 mill. kr.

Bakgrunnen for departementets beslutning om tilsagn til eventuelle midler i tilknytning til utviklingsdirektørstillingen i European Olympic Committee er det tidligere redegjort for i spørretimen den 27. januar dette år. Det er dessuten gitt en skriftlig redegjørelse for dette på spørsmål fra representanten Fossum. Det skulle derfor ikke være grunn til å gjenta departementets vurdering, men jeg vil understreke at dette er en ekstraordinær sak som NIF fremmet etter at årlig tildeling var foretatt i statsråd den 18. desember.

Grethe G. Fossum (A): Jeg takker statsråden for svaret, som var en gjennomgang av hvordan tildelingen til NIF foretas.

Jeg sitter med et tildelingsbrev fra departementet til Norges Idrettsforbund og søknaden fra NIF om krisemidler. Disse to brevene viser at det fra departementets side foretas en ganske sterk detaljstyring av en stor frivillig organisasjon. NIF er ikke spesielt godt fornøyd med det, men det skal jeg la ligge nå og komme tilbake til ved en senere anledning.

Men jeg er noe forbauset over at idrettsministeren kanskje ikke var klar over de store utgiftene som flytting til Ullevaal Stadion ville gi i økte leieutgifter. Og når hun da faktisk gikk med på å bruke penger til et nytt administrativt prosjekt, som utviklingsdirektør i EOC er, er hun med på å styre idretten i mer administrativ retning. Da er mitt spørsmål til idrettsministeren: Visste idrettsministeren at det ville komme en ny søknad? Visste hun om at leieutgiftene på Ullevaal Stadion ville bli mye større?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: La meg først si at jeg i mitt svar nevnte at det var viktig å finne en balanse mellom statlige føringer for måloppnåelse og idrettens autonomi. Det mener jeg er ivaretatt ved det tildelingsbrevet som er gitt. Jeg går ut fra at representanten Fossum er klar over at vi fikk en påtegning fra Riksrevisjonen – som jeg også nevnte i mitt svar – som vi selvfølgelig må ta på alvor, og forsøke å følge bedre opp hvordan Idrettsforbundet forvalter de pengene man får fra statens side.

Jeg forstår at representanten Fossum er forbauset over at vi sa ja til en delfinansiering av en eventuell stilling i EOC, fordi det eventuelt skulle settes opp mot det som er kommet nå i en ekstraordinær søknad fra NIF. Jeg vil si at den første saken, som jeg svarte på spørsmål om i spørretimen 27. januar, oppfatter jeg som en helt spesiell, ekstraordinær sak som man ikke kunne ha oversikt over i forbindelse med søknad og tildeling av midler for 1999. Det som nå foreligger, er jo mer en søknad som i veldig stor grad går på penger til administrasjon og leieutgifter. Det forundrer meg hvis representanten Fossum med det som ble sagt her på talerstolen, formidler at hun ønsker at vi skal imøtekomme en slik søknad. Jeg har ikke tatt stilling til det. Jeg vil selvfølgelig vurdere det, men jeg har nok det inntrykk at når det gjelder både administrasjon og leiekostnader, er det saker som det ikke er riktig å gi ekstraordinære tilskudd til etter at søknad er behandlet og tilsagn er gitt for 1999.