Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 1999 kl. 10

Dato: 17.02.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 35

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Forsvaret ønsker å disponere Nils Stenbro, Årnes, sin private Chevrolet Suburban ved beredskap eller når mobilisering er iverksatt. Dette er selvfølgelig greit fra eiers side, men Forsvaret krever også at bilen skal leveres med piggdekk, noe Stenbro verken har eller ønsker å kjøpe, da han ikke har dette behovet selv.

Synes statsråden det er riktig av Forsvaret å kreve denne investeringen av privatpersoner som må låne ut sin bil gratis?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: I medhold av lov om militære rekvisisjoner av 29. juni 1951 § 5 varsles eiere av kjøretøyer som er forberedt rekvirert av Forsvaret ved beredskap eller mobilisering. På rekvisisjonsblanketten Forsvaret sender ut, står det at kjøretøyet skal leveres med piggdekk/kjettinger. Blanketten som i dag benyttes, ble utarbeidet i 1986, da det var vanlig med vinterdekk med pigger. Forsvaret har nå gått ut med melding om at denne teksten endres til at kjøretøyene skal leveres med vinterdekk med kjettinger. Forsvaret har ikke krevd at privatpersoner må gå til investering av nye piggdekk dersom eieren ikke har hatt dette fra før. Derimot krever Forsvaret at rekvisisjonsblankettens vedlagte svarslipp returneres til Forsvaret innen svarfristen. På svarslippen er det en rubrikk som gjør det mulig for eieren av kjøretøyet å påføre merknader, f.eks. at det ikke er piggdekk til kjøretøyet. Rekvisisjonsblanketten er nå under revisjon, og omtalen av dette punktet i blanketten vil bli formulert noe annerledes.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker forsvarsministeren for svaret.

Jeg er glad for at Forsvaret nå vil jobbe med å fornye rekvisisjonsblanketten, slik at den blir mer tidsmessig. Når det gjelder meldingen som forsvarsministeren viser til, sier han at teksten endres til at kjøretøy skal leveres med vinterdekk med kjettinger. Men dette gjør ikke situasjonen noe særlig bedre for en del av dem som har denne typen kjøretøy. De fleste kjører på helårsdekk, eventuelt bare med gode sommerdekk, da de har firehjulstrekk. Hvem skal da betale for fire felger med vinterdekk samt kjettinger? Bare originale felger til omtalte biltype koster nye 7 000 kr pr. stk., pluss vinterdekk, pluss kjettinger. Vi sitter da fortsatt igjen med et økonomisk spørsmål, som også er et prinsippspørsmål.

Hva vil statsråden gjøre med dette?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Det som er hovedsaken i dette spørsmålet, er at rekvisisjonsblanketten som er mottatt, returneres, og at svarslippen fylles ut. Skulle det derfor være slik at det ikke er rimelig og heller ikke nødvendig å utstyre bilen med kjettinger eller piggdekk, er det anledning til å markere dette i svarrubrikken, og på den måten gjøre Forsvaret oppmerksom på at rekvisisjonen ikke fullt ut er oppfylt, eller oppfylt på en annen måte. Men retur av svarslippen er det vesentlige.

Når det gjelder den navngitte person som spørreren har med i spørsmålet, har jeg fått opplyst at svaret for 1999 er sendt inn, men problemene knytter seg til tidligere år, hvor svarslippen ikke er sendt inn.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 5.