Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 1999 kl. 10

Dato: 17.02.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 39

Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Det er ca. fem uker siden arealplanen for Stavanger var oppe som interpellasjon i Stortinget.

På hvilket tidspunkt kan Stortinget forvente en avgjørelse i saken?»

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg har med bakgrunn i Stortingets vedtak tatt initiativ til en vurdering av hvilken virkning Stavanger kommunes arealplan, med utgangspunkt i en helhetlig vurdering av konsekvensene som er gjort av Miljøverndepartementet, vil få for Stavangerregionen.

For å belyse dette spørsmålet vil det bli utarbeidet en oversikt over Stavanger kommunes behov for utbyggingsarealer basert på realistiske vurderinger av boligetterspørsel, boligsammensetning, utnyttingsgrad og framtidig næringsutvikling. Tilsvarende er det behov for en oversikt over tilgangen på arealer til utbyggingsformål i Stavanger og Stavanger-regionen. En sammenstilling av dette materialet vil vise hvordan utviklingsbehovet kan og bør dekkes.

Utarbeidelsen av materialet vil foregå i et nært samarbeid med Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune og fylkesmannen i Rogaland. For å avklare nærmere opplegg og framdrift for arbeidet har jeg avtalt et møte med ordføreren, fylkesordføreren og fylkesmannen den 4. mars i år. Først etter at dette møtet er avholdt, vil det være mulig å si noe mer konkret om når den avsluttende vurderingen kan gjøres.

Jan Johnsen (H): Stortinget har behandlet denne saken, og ved avslutningen av den behandlingen sa ministeren at hun ville følge og rette seg etter stortingsflertallets ønske. Det jeg nå fikk greie på, var at ministeren legger opp til at det skal utarbeides en ny plan. Det stortingsflertallet gikk inn for, var at den planen som allerede er laget for dette området, altså arealplanen for Stavanger, skulle gjennomføres. Det var Stortingets intensjon da denne saken var oppe. Jeg syns det er greit at det avholdes et møte med fylkesmannen, fylkesordføreren og ordføreren i Stavanger, men forutsetningen må være at vi holder oss til det vedtaket som Stortinget har gjort. Jeg forventer derfor at ministeren så snart som mulig kommer tilbake til Stortinget med et svar i saken. Mitt spørsmål blir til slutt: Kan vi i denne saken forvente et svar veldig raskt, eller skal det ta både vinter og vår?

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg har gjort mitt ytterste for å følge opp intensjonene i Stortingets vedtak, et vedtak som altså gikk ut på at jeg skulle ta initiativ til en vurdering av hvilken virkning Stavanger kommunes arealplan, med utgangspunkt i en helhetlig vurdering av konsekvensene som er gjort av Miljøverndepartementet, vil få for Stavanger-regionen. Det er på bakgrunn av det vedtaket og oppfølgingen av det vi nå har tatt initiativ til et møte med Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune og fylkesmannen i Rogaland.

Som jeg sa i mitt første svar, er det ikke mulig for meg i dag å si når denne vurderingen vil være avsluttet, men min intensjon er at det skal skje så raskt som mulig.

Presidenten: Dermed er sak nr. 1 ferdigbehandlet.