Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 1999 kl. 10

Dato: 17.02.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Gunn Karin Gjul (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«Norge går inn for en utfasing av atomkraft generelt på lang sikt. Som medlem av Den europeiske utviklingsbank, EBRD, vil Norge være med på å behandle en søknad om lån til å ferdigstille to sovjetisk konstruerte atomkraftverk i Ukraina, K2/R4.

Vil statsråden be Norges representanter i EBRD om å handle i samsvar med sin offisielle politikk og stemme mot et slikt lån?»

Statsråd Lars Sponheim: Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling, EBRD, har ennå ikke fremmet forslag om eventuell deltakelse i finansiering av ferdigstillelse av K2/R4-kraftverkene i Ukraina. Saken kan komme opp til formell behandling i EBRDs styre i løpet av våren.

K2/R4-prosjektet er et initiativ fra G-7, EU-kommisjonen og Ukraina for å erstatte kraftbortfallet ved eventuell stengning av kjernekraftverket i Tsjernobyl.

Dersom EBRD deltar i K2/R4-prosjektet, vil banken utgjøre én av mange finansieringskilder. EBRD har brukt lang tid på å foreta en særdeles grundig utredning av prosjektet, og har fulgt en åpenhetslinje i saken. En rekke rapporter skrevet av uavhengige konsulentselskaper og ekspertgrupper på oppdrag fra EBRD er offentlig tilgjengelig. I rapportene analyseres bl.a. K2/R4-prosjektets sikkerhetsaspekter, miljøkonsekvenser og kostnadene sammenlignet med alternative løsninger.

Jeg ønsker å avvente framleggelse av et formelt prosjektforslag fra EBRD før saken behandles på norsk side. Vår representant i styret i EBRD vil deretter bli instruert i tråd med Norges offisielle holdning i denne saken.

Gunn Karin Gjul (A): Det var et forholdsvis oppsiktsvekkende svar statsråden nå gav. Vi hadde en tilsvarende situasjon i 1995, da det også var aktuelt for EBRD å støtte et kjernekraftprosjekt i Øst-Europa. Da uttalte Lars Sponheim følgende til avisen Bergens Tidende, den 18. februar 1995:

«Hvis det er noe man bør bruke penger til, er det å avvikle atomkraftverk, og å erstatte atomkraft med andre energikilder. Det er forkastelig å bruke penger på dette. Finansierer EBRD atomkraftverket, må Norge vurdere hele EBRD-samarbeidet»

Vil ikke statsråd Sponheim bidra til at Norge går sammen med Nederland og Østerrike og allerede på dette tidspunktet erklærer at vi går imot dette prosjektet?

Statsråd Lars Sponheim: Svaret mitt var definitivt ikke oppsiktsvekkende. Det er åpenbart at sånn må det være, fordi det ennå ikke er fremmet noe forslag om finansiering fra EBRDs side for ferdigstillelse av disse kraftverkene. Jeg står fullt og fast på de synspunktene jeg har gitt uttrykk for. Jeg mener fortsatt det samme. Men en får ta faktorene i den rekkefølge som de skal tas. Det må framlegges en innstilling fra EBRD om eventuell deltakelse i finansieringen. Så vil den norske regjering få dette på sitt bord. Da vil vi ta stilling til dette, og på det grunnlaget instruere vårt styremedlem i EBRD.