Stortinget - Møte onsdag den 26. januar 2000 kl. 10

Dato: 26.01.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Steinar Bastesen (TF): Jeg har følgende spørsmål til finansministeren:

«Autodieselavgift er en avgift som skulle erstatte kilometeravgift for motorkjøretøy og er rettet mot biler, med enkelte unntak. Fyringsolje er fritatt fra avgift da den brukes til oppvarming av hus. Det er regler for hvor store disse leveransene kan være. Hvis en leveranse overskrider reglene ved et uhell, for eksempel 5 liter, sier regelverket at det skal beregnes autodieselavgift for hele leveransen selv om oljen beviselig er brukt til oppvarming.

Synes statsråden dette er en fornuftig og rettferdig ordning?»

Statsråd Gudmund Restad: Etter Stortingets avgiftsvedtak skal det betales avgift på mineralolje til framdrift av motorvogn, såkalt autodieselavgift. Denne oljen skal være umerket. Fritak for avgift gjennomføres ved bruk av merket olje. Merket olje kan bl.a. brukes til fyring.

Merkeordningen ble innført i oktober 1993. Merket parafin viste seg å medføre belegg og sotdannelser i de særegne norske parafinovnene med skall- og vekebrennere. På denne bakgrunn fattet departementet i 1994 vedtak om midlertidig stans i merking av parafin til bruk i parafinbrennere. Det ble gitt tillatelse til at fritak for autodieselavgift ble gjennomført på annen måte enn ved bruk av merket diesel, dvs. at det ble gitt tillatelse til bruk av umerket parafin på visse vilkår. Ett av vilkårene var at levering av umerket olje kun skulle skje til tanker med maksimalt tankinnhold på 1 400 liter. Formålet var å forhindre misbruk og lette kontrollarbeidet.

Jeg er enig i at det synes lite hensiktsmessig at det foretas en omfattende etterberegning dersom kvantumsbegrensningen overstiges med noen få liter. Toll- og avgiftsdirektoratet opplyser at de ikke er kjent med at det er foretatt etterberegninger i slike tilfeller. Om etterberegning skal foretas i det enkelte tilfelle, må imidlertid vurderes konkret.

For øvrig kan jeg opplyse om at særordningen for parafin er under avvikling. På bakgrunn av de problemer den merkede parafinen viste seg å ha for parafinovner, ble det vedtatt nye merkestoffer 20. august 1999. Det er vedtatt en overgangsordning fram til 20. februar 2000 slik at det tillates bruk av de gamle merkestoffene i denne perioden. Fra 20. februar 2000 vil også ordningen med tillatelse til bruk av umerket parafin opphøre.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret.

Når han sier at det ikke er etterberegnet avgift for små overskridelser som han kjenner til, eller direktoratet kjenner til, må det bero på dårlig informasjon. Jeg kan skaffe ham dokumentasjon på at det har skjedd i en rekke tilfeller, og han skal få kopi av et brev fra oljeselskapet Shell f.eks., der disse groteske forholdene avdekkes. Det må jo være noe som er helt galt, når det går an å beregne autodieselavgift på olje som en har brent opp i ovnen hjemme i huset. Det har jo ingenting med autodieselavgift å gjøre. Når departementet via direktoratet lager forskrifter og bestemmer straff i henhold til forvaltningens frie skjønn, og bruker autodieselavgift som en straff, er det noe som er galt. Og jeg vil spørre: Når skal dette slutte?

Statsråd Gudmund Restad: Ja, det er mulig at departementets informasjon er for dårlig, men vi har i hvert fall gjort mest mulig for å få den informasjonen vi kan få, ved å henvende oss til Toll- og avgiftsdirektoratet, som jo burde sitte med de opplysninger som skal finnes på dette området. Imidlertid synes jeg nok kanskje at dette nå er i seneste laget å diskutere, for, som jeg opplyste i slutten av mitt svar, den 20. februar – det er ikke mange dagene til – opphører jo hele ordningen. Det vil i hvert fall ikke bli noe problem i særlig lang tid, i og med at ordningen opphører den 20. februar.