Stortinget - Møte onsdag den 26. januar 2000 kl. 10

Dato: 26.01.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Kenneth Svendsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«En del lastebileiere arrangerte for kort tid siden en aksjon som blokkerte hovedveien gjennom Oslo. Politiet svarte med beslaglegging av førerkort og bøter, det første er i realiteten å frata sjåførene deres arbeid. Gjennom flere år har vi vært vitne til at lærere, flypersonell, oljearbeidere etc. har arrangert ulovlige aksjoner, uten at dette har ført til slike reaksjoner.

Mener statsråden det er riktig å behandle sjåførene annerledes ved å frata dem deres arbeid, eller å bøtelegge dem?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Etter det jeg har fått opplyst fra Oslo politidistrikt, har ingen av de sjåførene som deltok i den blokaden det henvises til, fått beslaglagt sitt førerkort.

Jeg kan ellers opplyse at førerkort kan beslaglegges i medhold av vegtrafikkloven § 33 nr. 5 dersom førerkortinnehaver med skjellig grunn er mistenkt for et straffbart forhold som kan medføre inndragning. Vegtrafikkloven § 33 nr. 1 gir hjemmel for inndragning av førerkort dersom førerkortinnehaver er ilagt straff eller domfelt for en straffbar handling. Det er et krav at hensynet til trafikksikkerheten eller allmenne hensyn krever inndragning.

Inndragning av førerkort besluttes av politiet med klageadgang til Justisdepartementet. Justisdepartementet har i sin håndhevingsinstruks ikke gitt spesielle retningslinjer om at førerkort bør inndras når førerkortinnehaveren har deltatt i ulovlig trafikkblokade.

Justisdepartementet har heller ikke, så vidt jeg har klart å bringe i erfaring, behandlet noen klager hvor førerkort er inndratt som følge av at vedkommende er blitt straffet for ulovlig trafikkblokade. Spørsmålet har derfor til nå ikke vært særskilt vurdert av departementet. Det er imidlertid grunn til å understreke at det bør utvises varsomhet med å benytte inndragningsinstituttet når den underliggende handling er knyttet opp til politiske demonstrasjoner, lønnskamp eller lignende situasjoner.

Når det gjelder spørsmålet om bøtelegging, er dette et forhold som ligger under påtalemyndigheten, med riksadvokaten som øverste leder. Jeg finner det derfor ikke riktig å gå nærmere inn på denne delen av spørsmålet.

Som kjent er det tidligere gjennomført flere demonstrasjoner av lastebileiere i Oslo, hvor de har blokkert innfartsveiene. Politimesteren i Oslo har nå sagt at hun ikke vil godta flere aksjoner av et slikt betydelig omfang i Oslo.

Jeg er blitt orientert av politimesteren i Oslo om de aksjoner lastebileierne har gjennomført og hennes vurderinger i denne sammenheng, og jeg vil også sørge for å holde meg orientert om framtidige aksjoner. For øvrig har jeg tillit til at politiet også i fortsettelsen vil håndtere lastebildemonstrasjoner på en profesjonell og fornuftig måte.

Kenneth Svendsen (Frp): Jeg takker for svaret. Det er gledelig at det ikke har forekommet beslaglegging av sertifikater, selv om dette var å lese i avisene i forbindelse med disse protestaksjonene.

Men selv om så er tilfellet, har det forekommet bøtelegging. Vi har vært vitne til flere ulovlige streiker fra lærere, oljearbeidere og andre for så enkle ting som høyere lønn. Det som skjer i lastebilnæringen, er mye mer dramatisk. Jeg tolker dette som et nødrop fra lastebileierne. Det er ikke bare lastebileierne som er taperne, det er transportørene i sin helhet, det er norske eksportbedrifter – og norske arbeidsplasser settes i fare, spesielt ute i distriktene. Så jeg håper ministeren kan gi et signal om at bøtelegging heller ikke er et egnet virkemiddel for folk som roper om hjelp.

Statsråd Odd Einar Dørum: Nå ber spørreren meg om å kommentere framtidige situasjoner. Det vil jeg gjøre på følgende måte: Politimesteren i Oslo så at demonstrasjoner kunne aksepteres til et visst punkt, gitt at de var meldt. Fra et visst punkt av mente hun at ytringen var sett og hørt, og hun gav da en klar grense, at nok var nok.

Det er min oppfatning at dersom aksjoner med ulovlig trafikkblokade fortsetter, vil politiet nødvendigvis være nødt til å foreta en løpende vurdering av situasjonen med sikte på å løse de akutte problemer som oppstår. Hvilke virkemidler som da vil måtte settes inn, vil bero på en konkret vurdering av situasjonen, og vil måtte stå i forhold til skadevirkninger av den ulovlige blokaden. I en slik situasjon kan ikke jeg på vegne av politiet utelukke bruk av de virkemidler politiet har til sin disposisjon. Det er politiet som operativt har friheten til det, og jeg har i mitt tidligere svar gitt uttrykk for tillit til politiets evne til å håndtere det.

De mer alminnelige spørsmål av politisk art som er reist, har jeg registrert, og jeg vet at de vil bli behandlet bl.a. i et møte på fredag.

Kenneth Svendsen (Frp): Jeg er enig med justisministeren i at man ikke skal akseptere ulovlige aksjoner, og det er vel heller ikke gjort. Nå er det vel slik at det som foregår i dag, er lovlige aksjoner der Lastebileier-Forbundet på best mulig måte har prøvd ikke å ramme tredjepart, ved å slippe både busser, politi- og brannbiler og personbiler forbi, slik som det burde gjøres. Men likevel synes jeg det er forståelig at aksjonene fortsetter, når man setter arbeidsplasser i fare med det som rammer lastebilnæringen.

Jeg vil spørre ministeren om han synes det er forståelig at man har slike aksjoner, når firmaer går konkurs, når man ser utenlandske transportører overtar mer og mer av arbeidet, og når det rammer distriktsbedriftene veldig hardt.

Statsråd Odd Einar Dørum: Lovlig fattede vedtak som berører norske borgere, besluttes i Stortinget. Det er også slik at det i dette land er en ytringsfrihet som også kan inkludere – og inkluderer – demonstrasjoner. Hvis demonstrasjonene får et omfang og et forløp som rammer andre viktige samfunnsinteresser, hjemler politiloven bestemmelser som gir politiet operativ mulighet til å gripe inn.

For øvrig vil jeg når det gjelder de mer alminnelige politiske spørsmål som er reist i saken, henvise til det møtet som skal holdes mellom finansministeren og representanter for lastebilnæringen senere denne uken.